Stairway to heaven: herbestemming van een oud klooster

Texture Painting

De laatste jaren worden nog regelmatig kerkelijke gebouwen ontwijd. Voor architecten en interieurvormgevers is dit het gedroomde kader om een unieke woning te realiseren. Een dergelijk project stelt ook vaak torenhoge uitdagingen op vlak van isolatie, akoestiek en hedendaags wooncomfort. Interieurarchitecte Britt Van Namen ging de uitdaging aan, met als resultaat een inspirerende plek waar heden en verleden elkaar op een respectvolle manier ontmoeten. 


Leefruimtes

Glas in lood, herbestemming, Texture Painting, The Art of Living
Glas in lood, herbestemming, Texture Painting, The Art of Living

Authentieke uitstraling en natuurlijke materialen  
Dit voormalige klooster werd herbestemd tot appartementsgebouw, met de prachtige kapel als orgelpunt. Interieurarchitecte Britt Van Namen vormde deze om tot een unieke duplex om te wonen en tot rust te komen. Voor de unieke, sfeerbepalende en artisanale schildertechnieken werkte ze nauw samen met Ronny Wuyts van Texture Painting uit Turnhout. Britt borduurde bij dit project verder op de bestaande stijlkenmerken van het gebouw: zeer hoge plafonds, boogvormige ramen en deuropeningen met diepe dagkanten, organische vormen, nissen en glas-in-loodvensters die zorgen voor een bijna mystieke lichtinval. De interieurarchitecte bracht de keuken met eetplaats, het salon en de mastersuite onder op het gelijkvloers. Op de verdieping bevindt zich een aparte tv-ruimte en een slaapalkoof. Door het gebruik van natuurlijke materialen, het zachte en beperkte kleurenpalet en de toepassing van microtopping wist Britt de etherische sfeer van weleer te bewaren. De microtopping zorgt voor een tijdloos en tactiel effect. Accenten in een moderne, tijdloze architectuurstijl werden aangebracht als bevestiging én versterking van het authentieke gebouw. Zo zorgt een grote en strakke glaspartij op het gelijkvloers voor overvloedige lichtinval, een mooi contrast met de oude boogramen en een aangename connectie met de tuin. 


Interieur

Glas in lood, herbestemming, Texture Painting, The Art of Living

Glas in lood 
Het gelijkvloers is open tot in de nok met zichtbare balkenstructuur en ademt hierdoor een en al ruimte. Via de glas-in-loodramen op de mezzanine valt sfeervol gekleurd licht naar binnen. In de keuken bevinden zich twee afgeronde eilanden. De werkbladen van beide eilanden werden uitgevoerd in de natuursteen illusion bronze. De muren rond de kastenwand zijn uitgevoerd in een decoratieve schildertechniek van Texture Painting. Ook het slaapgedeelte van de mastersuite op het gelijkvloers bevat oorspronkelijke glas-in-loodkerkramen. De vroegere kerkelijke sfeer wordt in de mastersuite nog extra benadrukt door het gebruik van accenten in auberginekleur. Verborgen ledlijnen zorgen voor indirect licht en spotjes gericht op de glas-in-loodramen voor speelse kleureffecten en reflecties. Het natuurlijke licht trekt de aandacht naar de toegepaste schildertechnieken en microtoppingafwerkingen van Texture Painting. De organische stalen wenteltrap in de keuken en eetruimte vormt een echte eyecatcher die de bewoners naar hemelse sferen lijkt te leiden. 

Editor: Media Team RRO

Datum: 20-02-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Cafeine