bungalow, Viaz Architecten, the art of living

Smaakvolle bungalow | VIAZ Architecten 

In gemeenten waar bouwgrond schaars wordt, is renovatie van een oud pand vaak een aantrekkelijkere optie dan nieuwbouw. Een ouder echtpaar verruilde zijn villa voor een bungalow en liet die volledig verbouwen tot een comfortabele woning met veel daglicht, een hoge vide en een entresol. Stijlvol wonen in een groene omgeving. Het voelt als een appartement op het gelijkvloers, maar dan met een ruime tuin en een zwembad.

bungalow, Viaz Architecten, the art of living

Renovatie bungalow

De dorpen ten zuiden van Antwerpen zijn erg in trek en dus neemt de druk op de beschikbare bouwkavels sterk toe, want wie in de stad geen plek meer vindt, wil ernaartoe en wie er geboren is, wil er blijven. De ouders van architecte Barbara Serrien van VIAZ kwamen tot de ontdekking dat de villa waar zij hun uitgebreide gezin hadden grootgebracht wel erg ruim en verlaten was geworden sinds iedereen het huis uit was. Zij en haar man vroegen de dochter, die werkzaam is als architect, om raad. Barbara attendeerde haar ouders op een verouderde bungalow op duizend vierkante meter grond en stelde voor de villa te verkopen en het geld daarvan te gebruiken voor de aankoop en vooral renovatie van de bungalow.

bungalow, Viaz Architecten, the art of living

bungalow, Viaz Architecten, the art of living

Haaks op de straat

De grondig verbouwde bungalow is in wezen een bungalow gebleven, ook al zijn de muren opgemetseld, is er een tussenverdieping in aangebracht en een schuin dak op geplaatst. Hij staat haaks op de straat. Wat ooit de voorkant was is nu een blinde zijmuur en de zijkant is het feitelijke aanzicht geworden. Het witstenen huis gaat elegant over in een zwartgeschilderde, houten aanbouw. Die aanbouw omvat een overdekte carport en een ingenieus ingemaakte kast voor onder meer tuingereedschap. Ook de achtergevel is gemaakt van zwartgebeitst hout, terwijl achter de carport en naast het zwembad nog een ditogekleurd houten poolhouse staat. Hoge stalen ramen geven vanuit de living uitzicht op de tuin en het zwembad.

 

Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers geschreven voor magazine nr.2 2002
Fotografie: Hanne Joossen

____

Meer projecten bekijken van VIAZ Architecten?