Nieuwbouwwoning | Bill Cosman, the art of living

Sfeervolle nieuwbouwwoning | Architect Bill Cosman

Architect Bill Cosman uit Aarsele ontwierp deze gezellige, landelijke nieuwbouwwoning in het hart van West-Vlaanderen. Het perceel is ongeveer een hectare groot en ligt midden in agrarisch gebied, waardoor een stedenbouwkundige volumebeperking van toepassing was. In overeenstemming met de wensen van de bouwheren stralen zowel de vormentaal als het materiaalgebruik en de detailleringen authenticiteit en respect voor omgeving en tradities uit.

Binnen schrijnwerk: Nagel Interieur.

 

Sfeervol interieur

In de hal van de nieuwbouwwoning ligt een vloer in blauwe hardsteen. De vestiairekast en de deur van het gastentoilet zijn gemaakt van eikenhout, voorzien van zwart vintage beslag. In het salon ligt een eiken volparket in ruwe planken. Een houtkachel staat tegen een grote gemetselde schouw met eiken draagbalk. Drie glanzend zwarte pendels met goudgekleurde binnenkant zorgen voor een sfeervolle verlichting. Het salon is verbonden met een ‘voutekamer’, enkele treden hoger, die dienst doet als speelruimte.

Trap: Van Damme Filip. Stalen deur: Chris van Astele. Parketvloer: Europoort Company. Tegelvloer: Cortvriendt D.

Nieuwbouwwoning | Bill Cosman, the art of living

Parktervloer: Europort Company.

 

Landelijk wonen

Een grote boog geeft toegang tot de keuken, waar een vloer in blauwe hardsteen ligt. Alle kasten werden hier uitgewerkt met fronten in eikenhout en zwart beslag. Alle werkbladen zijn gemaakt uit blauwe hardsteen. In het hart van het kookgedeelte staat een imposant gasfornuis met ovenruimte. Het eiland van eikenhout is eveneens voorzien van een blad in blauwe hardsteen en een dubbele spoelbak. Een groot raam in zwart, stalen schrijnwerk biedt een ongehinderd zicht op de groene omgeving. De massief eiken eettafel is omringd met lichte zwartlederen stoeltjes. Het hele kader verwijst naar lekker koken en gezellig tafelen, zoals velen onder ons dat uit hun kindertijd kennen.

Nieuwbouwwoning | Bill Cosman, the art of living

Mastervleugel op het gelijkvloers

Op het gelijkvloers van de nieuwbouwwoning bevindt zich eveneens de mastervleugel met slaapkamer, dressing en badkamer. De dressing bestaat uit twee kastenwanden links en rechts van een lange gang. Als contrast met de rest van de woning werden de dressingkasten uitgevoerd in witgelakt hout met sierlijke zwarte krukjes. De badkamer met rechthoekig ligbad en douche werd bewust sober gehouden. Op de verdieping bevinden zich drie extra slaapkamers, één badkamer en een grote, polyvalente ruimte. De eiken trap naar boven geeft uit op een overloop, die van licht voorzien wordt door een dakkapel. De ruimtes boven zijn open tot in de nok en de eiken draagbalken werden zichtbaar gehouden. De functie van de polyvalente ruimte staat nog open, maar er kan zowel gewerkt als ontspannen worden in een lichtrijk en rustgevend kader.

Nieuwbouwwoning | Bill Cosman, the art of living

Garagedeuren: Pouleyn. Architect: Architect Bill Cosman. Buitenschrijnwerken: Demonie Hout NV.

Buitenmeubiliar: Meubili BVBA

 

Wonen in klassieke stijl

De bouwheren wensten het karakter van de bestaande site maximaal te bewaren, waardoor de nieuwe constructie oogt alsof ze er altijd heeft gestaan. Voor de nieuwbouwwoning werd er gebruik gemaakt van een oude paepesteen en de gevels werden wit geschilderd. Eiken lintelen her en der passen perfect binnen de beoogde stijl. Bijzonder charmant is het overkapte terras aan de voorzijde, naast de keuken en de eethoek. Daarnaast werd ook de tuin ingetogen gehouden. Los van de woning werd achteraan nog een terras aangebracht op een betonnen sokkel die lijkt te zweven. Er werd tevens een bakhuis opgetrokken met aangebouwde serre. Hierin werd de garage ondergebracht. Het bakhuis kan tevens als polyvalente ruimte gebruikt worden.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne, geschreven voor magazine nr.3 2021
Fotografie: German Bourgeat

____
Wil je meer zien van Bill Cosman?