
De gevel is het eerste van de woning dat je bezoekers zien. Dit is dan ook de reden dat door veel mensen aandacht besteed wordt aan het uiterlijk van de gevel. Bakstenen worden erg zorgvuldige uitgezocht, waarbij rekening wordt gehouden met kleur, formaat en structuur. Vervolgens is het ook nog van belang de juiste voegmortel te kiezen zodat een mooi solide metselwerk kan ontstaan. Maar wil je een keer wat anders, dan laten we je graag wat bijzondere metselwerken zien. Ze zijn allen vormgegeven met behulp van Petersen Tegl en laten zien dat er veel meer mogelijk is op het gebied van gevels en muren.
Diepte en patronen
De eerste bijzondere gevel is die van het Multicultural Center in Amsterdam. Om deze gevel te realiseren werd gekozen voor een mix van stenen. Dit kun je zien aan de verschillende kleurtinten die de baksteen sorteringen hebben. Maar wat dit metselwerk echt bijzonder maakt is de manier waarop de muur gemetseld werd. Er werd gespeeld met dieptes en patronen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de vierkante vormen om de kleine ramen heen en de gaten die ontstonden onder het grote raam. Het gebouw zal je keer op keer verrassen.
Uniek lichtinval
Het volgende schitterende project waar Petersen Tegl aan mee heeft gewerkt is dit gebouw in Italië. Opnieuw werd in dit metselwerk gespeeld met diepte en patronen. Er werden kleine vierkantjes gecreëerd die net iets dieper in de muur liggen dan de andere bakstenen. Wat de muur echter uniek maakt zijn de de kleine ramen die in het metselwerk verwerkt werden. Hierdoor binnen een bijzonder patroon van lichtval ontstaat.
Verder dan verbeelding
De gevel van het laatste gebouw kreeg ook een erg bijzonder patroon. Dit is een design dat wat moeilijker te realiseren is en het vraagt de complete aandacht tijdens het bouwen van de muur. De volledige gevel van dit appartementencomplex kreeg door het sterren patroon een authentieke uitstraling en laat zien dat je je niet hoeft te laten beperken door de verbeelding.
Fotografie: Luuk Kramer
Fotografie: Beppe Giardino, Fabrizio Caudana
Fotografie: Anders Sune Berg