
Het verhaal achter dit bijzondere project voert ons terug naar de 13de eeuw, toen een baron een stenen donjon (woontoren) liet bouwen in een moerasgebied in Steenhuffel. Door de eeuwen groeide het domein onder de naam Diepensteyn uit tot een landgoed met een imposante waterburcht. Na de glorieperiode van de 17de eeuw raakte het echter in verval. Onder impuls van de huidige eigenaar, ondernemer Jan Toye, werd het landgoed opnieuw opgebouwd. Bernard De Clerck Architects kreeg de boeiende taak zich te ontfermen over de complete restauratie van het domein en gaf het landgoed zo haar oorspronkelijke schoonheid terug.
Grondige verbouwing
Een belangrijk uitgangspunt voor de restauratie was het herstellen van de elegantie en allure van de 17de eeuw – de periode waarin het landgoed op haar mooist was. Met zijn ontwerp wist architect Bernard De Clerck zowel de binnen- als de buitenkant van de gebouwen, die nu toebehoren aan Family Office Diepensteyn NV, hierop aan te sluiten. Zo werd de structuur van de voormalige donjon grondig aangepast, waardoor een nieuwe routing is ontstaan met een betere verticale circulatie. Ook is het gebouw met diverse nieuwe raampartijen een stuk lichter geworden. Met de realisatie van een blauwstenen portiek bij de entree – geïnspireerd op de gaanderijen die de architectuur in de 17de eeuw verrijkten – kreeg het gebouw haar oorspronkelijke grandeur terug.
In ere hersteld
Binnen werd de originele eikenhouten balkenstructuur in ere hersteld en in ieder vertrek voorzien van een bijpassende afwerking. De vloeren zijn grotendeels verfraaid met marmer; een verwijzing naar de Italiaanse invloeden die de 17de eeuw kenmerkten. In de entree pronkt nu een prachtige houten trap die het interieur extra allure geeft.
Mooi totaalbeeld
De kantoorruimte heeft een imposante, doch huiselijke aankleding. Op de plek waar ooit een kapel zat bedacht de architect een bar in de vorm van een altaar in marmer look. De vergaderruimte is gesitueerd in het mooiste vertrek van het kasteel en werd daarom rijkelijk verfraaid met onder meer muurpanelen. Daarnaast is een deel van de burcht ingericht als gastenverblijf, die tevens door de architect tot in detail onder handen is genomen. De architect ontfermde zich over al het maatwerk, de binnendeuren, het deur- en raambeslag tot aan de muurverfraaiingen aan toe. Om een mooi totaalbeeld te creëren, ontwierp Bernard ook de aankleding van de schitterende buitenruimte.
Wie het landgoed nu bezoekt, ervaart direct de sfeer van weleer, maar dan mét het comfort van deze eeuw.
Fotografie: Jaro van Meerten