Architectslab, verbouwing, the art of living

  • Tuinarchitect & aanleg
    PUUR Groenprojecten
    Alken | www.puurgroen.be
  • Zwembad
    Zwembaden Valkenborgh
    Hasselt | www.zwembaden-valkenborgh.be
  • Buiten schrijnwerk
    Dirkx Metaalbewerking
    Dilsen-Stokkem | www.dirkx.nu

Royale verbouwing met respect voor het verleden | Architectslab 

De eerste sporen van deze imposante vierkantshoeve in Limburg gaan terug tot het begin van de 19° eeuw. De nieuwe eigenaars kochten ze aan in een vrij vervallen staat en hadden een aantal concrete ideeën naar herbestemming toe. Zo wilden ze er diverse functies in onderbrengen, met name de eigen woonfunctie, een polyvalent gedeelte, een eventruimte en een B&B met 7 kamers. Ze namen hiervoor architect Peter-Paul Piot in de arm die hen met zijn multidisciplinair team bij Architectslab begeleidde bij de delicate renovatie, verbouwing en herbestemming.

Leverancier binnen schrijnwerk: Antiques & Design. Houten vloer: Parketvloeren Vanvinckenroye

Architectslab, verbouwing, the art of living

Maatkasten: Antiques & Design

 

Doordacht voortraject

Het gebouw is een typisch voorbeeld van een vakwerkhoeve, waarbij de gevels zijn opgetrokken uit een houten skelet waarvan de wandvlakken zijn opgevuld met vlechtwerk en bedekt met leem. Grotere vakwerkhoeves worden ook vaak gekenmerkt door grote en ver overstekende dakvolumes. De hoeve is opgenomen op de inventarislijst van Erfgoed Vlaanderen, waardoor aan strikte voorwaarden moest voldaan worden tijdens de verbouwing. De oude gevels van het nieuwe woongedeelte werden tijdens de verbouwing aan de kant van de binnenkoer ontdaan van de leemvulling; enkel de houten structuur werd overgehouden. Vervolgens werd op ongeveer 1 meter binnen dit houten raamwerk gewerkt met nieuwe grote glasgevels. Dit zorgt voor een lichtrijk interieur met schitterende zichten van binnen naar buiten en omgekeerd. ’s Avonds bij kunstlicht is het effect ronduit feëriek.

Architectslab, verbouwing, the art of living

Tuinarchitect & aanleg: PUUR Groenprojecten. Zwembad: Zwembaden Valkenborgh. Buiten schrijnwerk: Dirkx Metaalbewerking.

Architect: Architectenlab Architecten

Architectslab, verbouwing, the art of living

Restauratie vakwerk: Schrijnwerk Bielen.

 

Respect voor authenticiteit

Het gelijkvloers van het woongedeelte wordt bepaald door één grote leefruimte met een royale salon, een gedeeltelijk afgesloten keuken met eetplek en een grote barruimte. Hier wordt ook vaak gemusiceerd op de piano en de gitaar. De grote glaswanden zorgen voor een indrukwekkende lichtinval en een speels effect met de omringende houtstructuur van de originele gevel. In de leefruimte werden gedurende de verbouwing alle oude constructiebalken bewaard en zichtbaar gehouden. De gedeeltelijke afscheidingswand tussen leefruimte en keuken werd uitgewerkt in vakwerk zoals de vroegere buitengevel. Dit als knipoog naar het oude bouwambacht. Aan de buitenmuur van het nieuwe woongedeelte, eveneens voorzien van grote glaspartijen, werd een overdekt houten terras aangebracht met aansluitend een natuurlijk aangelegd zwembad.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne geschreven voor magazine nr. 3 2020
Fotografie: Philippe Van Gelooven

____
Wil je meer projecten zien van Architectslab?


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!