Lichtinval | Niko Wauters architecten, the art of living

Riante doorzonwoning met de perfecte lichtinval | Niko Wauters architecten

In een residentiële wijk, iets buiten Antwerpen, ontwierp architect Niko Wauters deze doorzonwoning in een laan met hoge bomen. De voorgevel kijkt uit op het zuiden, waardoor geopteerd werd voor een open grondplan met de perfecte lichtinval volgens het doorzonprincipe. De buurt vertoont een mix van klassieke en hedendaagse bouwstijlen. De woning werd ontworpen en gebouwd als een totaalconcept, waarbij interieurarchitecte Linda Coart nauw samenwerkte met Niko Wauters.

Licht- en contrastrijke leefruimtes

Achter de voordeur bevindt zich de lichtrijke hal. Een pivoterende glazen maatwerkdeur in zwart stalen frame geeft toegang tot de eetruimte en het salon. Achteraan bevindt zich de keuken met zicht op de tuin, het poolhouse en het zwembad. Blikvanger in de leefruimte is de centraal geplaatste eiken trap. In de zwarte trapleuning werd een led strip geïntegreerd. Tussen eetplaats en salon zorgt het hoge raam met vide voor een aangename lichtinval. In het interieur werd subtiel met contrasten gespeeld.

Stalen deur: Laeremans Geert. Schilderwerk: Decoratie Demaere.

Lichtinval | Niko Wauters architecten, the art of living

Inspiratievolle sereniteit

Ook in de keuken overheersen serene contrasten. Het imposante eiland met blad in witte Dekton werd op een zwarte sokkel geplaatst. De contour van het eiland werd uitgespaard in het plafond om diepte te creëren. De kastenwand in donker getint fineer bevat de inbouwtoestellen en beschikt over draai- en inschuifdeuren en een nis. De ontbijtzone aan het eiland wordt extra verlicht door vier sierlijke, zwarte hanglampjes. Op de vloer liggen keramische tegels.

Raambekleding: Callens Interiors.

Natuurlijke accenten

De nachthal loopt evenwijdig aan de straat. Aan het ene uiteinde een grote glaspartij voor de lichtinval en aan het andere eind een compact thuiskantoortje. In de master slaapkamer, werd hoofdzakelijk met warme, donkerbruine tinten gewerkt in het meubilair en de gordijnen. In de badkamer werd gewerkt met donkergrijze keramische vloer- en wandtegels in natuursteen-look. Het lavabomeubel met extra lange wasbekken is in Corian. Ook hier weer zwarte accenten in de kastjes, het kraanwerk en de omlijsting van de glazen douchewand. Het toilet zit verborgen achter een teruggetrokken wand. Twee kleinere slaapkamers bevinden zich aan de straatzijde en beschikken over een gedeelde badkamer.

Lichtinval | Niko Wauters architecten, the art of living

Gevels met karakter en ritmiek

Vanwege de oriëntatie van het perceel hebben Nico Wauters en Linda Coart deze woning ontworpen volgens het doorzonprincipe. Het licht stroomt nagenoeg ongehinderd van voor naar achter door de woning. Voor nog meer lichtinval binnen werden een vlakke glazen lichtkoepel aangebracht in het overdekt terras en een raam van 6 meter hoog in de westgevel. Beneden werden de leefruimtes in de lengterichting aaneengeschakeld. Boven werd, net andersom, in de breedte gewerkt. Deze vormgeving, samen met de luifels, laat de woning breder uitschijnen dan ze in werkelijkheid is.

Pleisterwerk: Consteca Pleisterwerk. Zwembad: Noppe Zwembaden. Buitenschrijnwerk: Vossal. Architect: Niko Wauters architecten.

Zwemmen en relaxen in volle zon

Het zwembad en het poolhouse met overdekt terras werden zo ver mogelijk naar achter aangebracht. Waardoor hier volop van de zon kan genoten worden. Door de noordelijke oriëntatie van het perceel geniet het poolhouse toch van de zuiderzon die over de woning heen schijnt. Achteraan de woning bevindt zich een bijzonder ruim terras. De woning wordt verwarmd en, indien gewenst, gekoeld met een warmtepomp en beschikt over zonnepanelen op het dak. Wat energiezuinigheid en duurzaamheid betreft, is de woning alvast klaar voor de toekomst.

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne, geschreven voor magazine nr.3 2021
Fotografie: Frederik Bogaert & F.c. Lama

____
Wil je meer zien van Niko Wauters architecten?