
Voor hun eigen woning annex kantoor lieten interieurarchitect Dries Gerinckx en zijn partner hun oog vallen op een binnenin grotendeels vervallen woning in onvervalste belle-époquesfeer en eclectische stijl. Meer bepaald betreft het de gelijkvloerse verdieping met afgesloten stadstuintje en sousplex. De voorgevel was nog in goede staat en werd enkel gezandstraald. De grootste aanpassingen vonden plaats in het interieur.
De Parklaan in de Brusselse wijk Sint-Gillis telt nog tal van dergelijke rijwoningen, die treffend de welstand van de vroegere burgerij weergeven. Wegens de bedenkelijke staat van het huis binnenin, werd het een aanzienlijke totaalrenovatie. Een uitdaging die Dries Gerinckx ook in zijn andere projecten niet uit de weg gaat.
De ziel van 1902 verzoenen met het wooncomfort van 2023
Vanaf de start van het twee jaar durende renovatietraject was het de bedoeling om de statigheid, de stijl en de kenmerken van de woning uit 1902 zoveel mogelijk te bewaren en waar mogelijk in ere te herstellen. De voorgevel van de woning vertoont een aantal typische kenmerken, eigen aan de bouwstijl van het begin van de twintigste eeuw: hoge boogvormige ramen en deuren, smeedijzeren balkonnetjes en een gele gevelsteen, voorzien van accenten in arduin. Belangrijk was vooral het oude gebouw aan te passen aan het wooncomfort van vandaag. Het aanbrengen van nieuwe leidingen en het onzichtbaar installeren van een warmtepomp systeem voor koelen én verwarmen vormden hierbij de grootste uitdaging. Zo konden zichtbare technieken en storende radiatoren vermeden worden.
Drie aaneengesloten ruimtes
Het gelijkvloers neemt drie ruimtes in beslag, die van elkaar gescheiden kunnen worden met hoge deuren. Opvallend en stijleigen zijn hier tevens de bijzonder hoge plafonds en de drie marmeren schouwmantels. De eerste ruimte, aan de straatzijde, is het bureau van de interieurarchitect. Hier prijkt een mooi antiek bureaumeubel afkomstig uit een Frans kasteeltje met lange geschiedenis. De oude sier- en kroonlijsten werden vervangen door nieuwe, stijl zuivere uitvoeringen. De vroegere vakken tussen de moulures werden voorzien van een nieuw textielbehang met florale motieven. De muren werden lichtbeige geverfd, in harmonie met de roze schijn van het behang. Overal werd een eiken parket geplaatst, hoofdzakelijk in visgraatmotief Boven de authentieke, bleke marmeren schouwmantel prijkt een nieuwe hoge spiegel met gouden omlijsting. Ook boven de twee andere schouwmantels werd een identieke spiegel aangebracht, wat voor een mooie herhaling en boeiende ritmiek zorgt. Eenzelfde effect wordt bereikt door de drie identieke handgeblazen kristallen luchters. De tweede ruimte is het salon. In tegenstelling tot de twee bleke schouwmantels, vinden we er hier een in het zwarte marmer noir de mazy, voorzien van een ingebouwde gashaard. De derde ruimte is de eetplaats met uitzicht op het ommuurde stadstuintje
“De stijlvolle burgerwoning uit 1902 werd voorzien van alle hedendaags wooncomfort”
Stijlzuiver versus design
Voor de aankleding van de leefruimtes werkte binnenhuisarchitect Dries Gerinckx een boeiende eclectische mix uit van nieuw en antiek meubilair. Verschillende stukken vonden ze op het internet, op veilingen of bij antiekhandelaars. Diverse oude commodes met gebogen front gaan in dialoog met hedendaags meubilair van Poliform. Zorgvuldig uitgekozen staanlampen en kleinere lampadaires vervolledigen het geheel. De combinatie van époque en design wekt de vroegere grandeur van de woning opnieuw tot leven.
Warme gezelligheid op split-level niveau
De keuken is toegankelijk vanuit de eetplaats en bevindt zich drie treden lager. Hier werd vooral gewerkt met warme, donkere tinten. Een lange kastenwand is uitgevoerd in donker gebeitste eik. Opvallend zijn de unieke handgrepen in donkere hoorn en messing. De kastenwand bevat tevens een geklimatiseerde wijnkast. Recht tegenover de kastenwand bevindt zich het langgerekte kookgedeelte met gasfornuis met ingebouwde dampkap. Het werkblad is in keramiek met marmerlook, aangebracht in open boek. Het messing kraanwerk, samen met de messing schakelaars brengen een warme gloed in de ruimte. Op de onderbouw van het werkblad werd gewerkt met bronzen greep lijsten. De glazen deur geeft toegang tot de buitenruimte.
Privatieve ruimtes in somptueuze hotelsfeer
Vanuit de keuken vertrekt de witgelakte houten trap naar de dieper gelegen privatieve vertrekken. Naast een apart toilet en de gastenkamer met bureau in donkere eik vinden we de mastersuite die baadt in de luxueuze sfeer van weleer. In de masterslaapkamer met kleine dressing bevindt het hoofdeinde van het bed zich in een nis, bekleed met verticale stroken fluweel. De houten met klassieke espagnolet geeft uit op een kleine patio en een trap naar het tuintje. Een glazen deur met bronzen frame geeft toegang tot de en-suitebadkamer met vrijstaand bad en doucheruimte. Vloeren en wanden zijn hier uitgewerkt in een keramisch materiaal in marmerlook met goudkleurige adering. Ook al het kraanwerk is goudkleurig. De knoppen aan de kranen van het lavabomeubel zijn voorzien van met de hand geslepen kristallen
Veel beleving op beperkte ruimte
Het buitenterras werd gedeeltelijk overdekt en beschikt over een lange zitbank in keramiek met travertinlook, geflankeerd door een rond tuintafeltje in mortex-afwerking. De aanplant van twee meerstammige Japanse esdoorns, klimhortensia en Toscaanse jasmijn, aangevuld met potplanten en een jacuzzi verhogen het belevingsgevoel op deze beperkte ruimte.
Fotografie: Germán Bourgeat