Renovatie van gemeentehuis tot expositieruimte en woning

Loft4C

Een voormalig gemeentehuis stond al jaren leeg toen Filip Deslee en Keith Baert van Loft4C er met hun indrukwekkende herbestemmingsvoorstel voor zorgden dat het een prachtige nieuwe bestemming kreeg. Het was de plek waar voorheen talloze huwelijken werden gesloten en pasgeborenen werden aangegeven. Kortom, een gebouw met emotionele waarde voor de buurt. Sinds de recente transformatie is het een expositie- en evenementenruimte, met daarboven een royaal appartement. Het pand is in bezit van kunstenares Isabelle Scheltjens, die hier haar internationaal gewilde kunstwerken exposeert. Door deze functie zijn het voormalige gemeentehuis en de bijbehorende tuin doordeweeks op afspraak nu weer voor het publiek toegankelijk.


Woonkamer

Renovatie, Transformatie, Loft4C, The Art of Living

Alle leveranciers van de verlichting

Verlichting

KN Light

Verbinding binnen en buiten

Loft4C, interieurarchitecten van origine, nemen steeds vaker ook het exterieur mee in hun ontwerpen, daarbij altijd uitgaande van het interieur. Filip Deslee: “Bij deze opdracht ontwierpen we een strak nieuw volume om het bestaande gebouw heen, waarbij het nieuwe gedeelte bewust in contrast – en niet in conflict – staat met het oude gebouw. Binnen en buiten zijn nauw met elkaar verbonden door veel transparante volumes. Zo zijn de tuin en patio integraal onderdeel van de expositieruimte en ligt de nadruk meer op de kunstwerken dan op het gebouw zelf.”


Leefruimte

Renovatie, Transformatie, Loft4C, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimtes

Keuken

Krijnen bv

Kokendwaterkraan

Quooker Belgium

Het zwevende vloerplateau

Een blikvanger van het transparante gebouw wordt gevormd door het zwevende vloerplateau boven de tuin, dat onderdeel is van het nieuwbouwgedeelte. De kunstwerken van Scheltjens, portretten gemaakt van verfijnd glasmozaïek, stelen echter boven alles de show. Ze worden ingenieus uitgelicht door spots en vallen extra op door de neutrale kleurstelling en materialen van de ruimte met wit-beige tinten en beton.


Ontwerp

Renovatie, Transformatie, Loft4C, The Art of Living

Alle leveranciers van het ontwerp

Hoofdaannemer

Struyf Building

Raampartijen

Viewworks

De samensmelting van een oud en een nieuw gebouw

De materialen van de expositieruimte zijn doorgetrokken in het appartement dat via een aparte entree bereikbaar is. Het verlichtingsplan dat Loft4C voor het appartement maakte, is juist met zo min mogelijk spots uitgerust, maar met indirecte sfeerverlichting en speciale armaturen. In de entree van het appartement is de originele U-vorm van het gemeentehuis doorgetrokken. Daaromheen bevinden zich de keuken, eetkamer en de salon met zicht op de tuin. De keuken is uitgevoerd in notelaar, dat bijvoorbeeld ook in de bar van de expositieruimte is toegepast. Het staat in fraai contrast met de lichte keramiek van het werkblad dat ook voor de eettafel is gebruikt. De woonkamer biedt toegang tot het dak- terras dat hoger ligt dan de vloer en veel privacy en louter zicht op boomkruinen en wolkenpartijen biedt. De samensmelting van een oud en een nieuw gebouw gecombineerd met een particuliere en publieke functie is dankzij het ontwerp van Loft4C een concept dat ongetwijfeld nog jaren plezier brengt.

Editor: Lizzy Anker

Datum: 21-11-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Nick Cannaerts