Renovatie | Architectenbureau Nys, the art of living

Renovatie van een cottagewoning | Architectenbureau Nys & Partners

Angeline Nys van Architectenbureau Nys & Partners uit Grimbergen liet voor haar nieuwe woonstek en werkplek haar oog vallen op een charmante cottagewoning in een rustige wijk van Knokke-Heist. Aan de buitenzijde veranderde ze nagenoeg niets en werden de typische cottage-elementen behouden. Binnenin was er ruimte voor renovatie. De woning werd helemaal gestript en aangepast aan haar persoonlijke smaak en noden.

Parketvloeren, schilderwerk en vloer: Callant Luc Decoratieteam.

 

Ruimtelijk interieur

Het interieur werd zoveel mogelijk opengetrokken en de architecte heeft veelvuldig gewerkt met hpl-laminaat voor wanden en kastenfronten. Dit vanwege zijn mooie, natuurgetrouwe decoren, duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. Een nuchtere overweging die de architecte ook bij haar opdrachtgevers toepast. Op de muren werd hoofdzakelijk gewerkt met lichte tinten. De vele ramen met kleinhouten verdelingen zorgen in heel de woning voor een gezellige lichtinval.

Renovatie | Architectenbureau Nys, the art of living

Maatwerk keuken: Trybou Kitchen & Interior.

 

Rustgevende materialen gebruikt

Via de glazen voordeur achter de houten toegangspoort komen we in de hal die verlicht wordt met geraffineerde inbouwspotjes. De hal bevat tevens het gastentoilet en het vestiairegedeelte en geeft toegang tot een bijkeuken en tot de garage. Vanuit de hal leiden twee glazen deuren in zwart stalen frame naar het woon- en eetgedeelte en naar de keuken. De bestaande houten trap werd tijdens de renovatie behouden en wit geschilderd en vormt zo een sfeervolle blikvanger bij het binnenkomen. In de living bevindt zich een grote kastenwand. Ook hier werd voor inbouwspotjes gekozen. In de eetplaats ligt een eiken parket, de andere ruimtes beneden beschikken over een keramische bevloering. Een grote raampartij geeft hier vrij zicht op het hardhouten terras met ingewerkt zwembad.

Renovatie | Architectenbureau Nys, the art of living

Raamdecoratie: Callant Luc Decoratieteam. Maatwerk interieurbouw: Trybou Kitchen & Interior.

 

Laminaat in de keuken

De doorsteek naar de keuken werd verbreed en zorgt voor een vlotte circulatie en meer contact met de andere ruimtes. Voor de renovatie van de keuken is er overvloedig maar doordacht gebruik gemaakt van laminaat. Zwart laminaat voor de kastenwand waarin de toestellen ingewerkt zitten, licht beige en gebroken wit voor andere wandelementen. Het centraal geplaatste eiland bevat een kookplaat met geïntegreerde afzuiging. De onderbouw is in zwart laminaat, het blad in composiet van dezelfde kleur als de keramische vloertegels. Het spoelgedeelte, in dezelfde kleuren en materialen, is ingewerkt in een erker met panoramisch zicht op de tuin.

Renovatie | Architectenbureau Nys, the art of living

Architect Architectenbureau Nys & partners.

 

Parket in eik op de bovenverdieping

Tijdens de renovatie van de eerste verdieping werden er vier slaapkamers ondergebracht, twee met eigen badkamer en twee met een gedeelde badkamer. Behalve in de natte ruimtes ligt overal parket in eik. De master-slaapkamer, met eigen balkonnetje, beschikt over een aparte dressing en een badkamer met vrijstaand ligbad en inloopdouche. Vanop de nachthal loopt de witte trap verder door naar de bovenste verdieping onder de nok. De mogelijkheden voor renovatie van deze ruimte zijn nagenoeg onbeperkt en zullen later ingevuld worden door de architecte. Studio, ontspanningsruimte, kantoor…? De toekomst zal het uitwijzen.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne, geschreven voor magazine nr.3 2021
Fotografie: Frederik Bogaert

____
Wil je meer zien van Architectenbureau Nys & partners?