
Het sobere ontwerp met ingetogen luxe zorgt ervoor dat de bewoners helemaal tot rust komen midden in de stad. Om tot dit resultaat te komen werd de woning eerst volledig gestript. Alleen de buitengevels, de vloerplaten en de raamopeningen bleven zoals ze waren. Hoewel: de voorgevel werd wel volledig hersteld door een proces van zandstralen en kaleien. De ramen werden vernieuwd en voorzien van dubbele beglazing en de originele voordeur werd hoogglans zwart geschilderd, net als de garagepoort en de dakkapellen. Dit geeft een mooi contrast ten opzichte van de lichte gevel en raampartijen.
Op de begane grond bevinden zich de inkom, garage, extra keuken en eetkamer. “Bij renovaties zit de grootste uitdaging erin dat je werkt met een bestaande context. Je moet je houden aan bepaalde afmetingen. Hier wilden we technieken in het plafond steken, maar daar was geen plaats voor. Met name de ventilatie hebben we weggewerkt in de plafonds”, aldus architect Mathieu Luyens. Er is verder gekozen voor vloerverwarming en convectoren. Waar dat niet mogelijk was, werden gietijzeren radiatoren geplaatst, passend bij het ‘oude’ interieur. JUMA architects verzorgde de techniek van a tot z, de verlichting, alle materialen en het complete interieur, tot aan de verschillende grepen toe.
Binnen ligt de focus op de patio met zwemvijver, aangelegd door Cools tuinaanleg.
De bijzondere leren wandbekleding is afkomstig van Alphenberg.
Ruw en strak brengen een mooie balans.
Het meubilair van Classo meubelen en de raamdecoratie van Kordekor werden mooi op elkaar afgestemd.
De bibliotheek met open haard van Bosmans wordt gescheiden van de living door middel van stalen deuren van Halsberghe.
Het parket dat in de keuken en living ligt is afkomstig van Corvelyn uit Aalter.
Eerste verdieping
De eigenaar woont op de eerste verdieping. Daar bevinden zich de keuken die dagelijks gebruikt wordt, de living, een kleine bibliotheek, het toilet en een berging. Daarboven zijn twee slaapkamers en een badkamer. In het dak is een soort loftslaapkamer met badkamer gemaakt. De kastdeuren van de master bedroom zijn met stof bekleed. Dat geeft een ander gevoel in de slaapkamer en dressing.
Zelfontworpen deuren
De opdrachtgever wilde graag open ruimtes hebben en die zijn gemaakt in de keuken en living. Daar bevinden zich portieken die de ruimtes wel scheiden van elkaar. De balken die er lopen zorgen voor een extra afscheiding. Die hebben daarom ook een andere kleur dan de wanden en het plafond. De stalen deur die het portiek in de living en de bibliotheek afscheidt, werd door JUMA architects zelf ontworpen. Het is een moderne deur die verwijst naar de oude stijl, passend bij het huis.
Het vast meubilair werd op maat gemaakt door De Coene uit Kortrijk.
VOLA kranen geven de keuken een extra sfeervolle uitstraling.
Een extra slaapruimte ontstond door de dakstructuur aan te passen.
Liefde voor het buitenleven
Binnen is de focus gelegd op de achtergelegen patio met zwemvijver, een overdekt terras en sauna. De eigenaar houdt ervan om buiten te zijn en maakt er dan ook volop gebruik van. Bij het terras is een open haard gemaakt en de keuken is bedoeld om wat te kunnen serveren op het terras. Mathieu: “Wanneer er gasten zijn, wordt er gedineerd in de eetkamer. Daar is een ingebouwde barkast met sterke dranken.”
In dit project werd veelvuldig gebruik gemaakt van natuursteen: iets wat je vaak terugziet bij JUMA architects. Mathieu: “We gebruiken ruwe materialen in combinatie met strak schilderwerk. Dat geeft een mooi contrast.” Net als het contrast tussen oud en nieuw, wat JUMA architects bij de renovatie van dit herenhuis erg mooi heeft weten te creëren.
Meer projecten van JUMA architects bekijken?