Renovatie: De patio als centrale hart van de woning

Daan De Volder Architects

Voor dit renovatieproject sprak The Art of Living met  architect  Daan De Volder (59).  Hij  volgde  een opleiding als architect, interieurarchitect en tuinontwerper en studeerde aan St. Lucas Brussel en Fontys Tilburg. Sinds 2009 doceert De Volder  Ontwerp aan de KULeuven, faculteit architectuur campus St.Lucas  Brussel-Gent.  Dialoog tussen mens en ruimte, tactiliteit, materialiteit, authenticiteit, geborgenheid en beleving vormen sleutelbegrippen in zijn architectuur.


Ontwerp

Renovatie, Ruimte, Patio, The Art of Living

Alle leveranciers van het ontwerp

Keuken & binnenschrijnwerk

VDV Home Interior

Domotica

Qbus

Op slag verliefd

De bewoners waren op slag verliefd op dit huis in een bosrijke omgeving. Al  was  er  werk  aan  de  winkel.  Ze  vroegen  meer  visuele  rust,  ruimte  en  licht. Als mensen van het buitenleven moest er ook een zwembad annex poolhouse bij. Met die wensen trokken ze naar Daan De Volder Architects. Maar hoe maak je van zo’n oud huis een nieuwe woning die prettig is om in te wonen, die klaar is voor de toekomst en die is afgestemd op alle wensen van de bewoners? Dat was de uitdaging die Daan De Volder graag aanging. Het pand had potentie en was gezien het bouwjaar, 1996, vrij innovatief voor die tijd. Denk aan het gebruik van materialen als ytong of het werken met  een  warmtepomp.  Ook  het  buitenaanzicht  oogde  strak  en  modern,  maar het interieur was gedateerd. Dat werd dan ook volledig gestript. 

Wees welkom

“De woning is opgebouwd rond de patio. Dat is het centrale hart”, zegt De Volder. “Het effect van die open ruimte werd versterkt  en  doorgetrokken  doorheen  het  huis  via  tal  van  enfilades. Door het strippen en een  andere indeling  ontstond er meer rust, ruimte en licht. De inkom is klassiek: toilet, bureau, garage. In de tweede ruimte vallen meteen de wenteltrap en  de  rijke  klank  van  een  vleugelpiano  op.  Vooral  de  draaitrap is een centerpiece. Hoewel hij van staal en eiken is vervaardigd, oogt hij licht. Een mooi detail is de indirecte verlichting in de leuning. Er kwamen twee brede stalen poorten met glas waardoor het ritme sterk werd verhoogd.”


Bovenverdieping

Renovatie, Ruimte, Patio, The Art of Living

Gezellig en geraffineerd

Een volgende glazen deur voert je naar de leefruimte met open keuken. Dé plek om mensen knus te ontvangen, samen te komen, te eten, een boek te lezen of tv te kijken. “In de leefruimte ging het verlaagde plafond eruit en plaatsten we een uitschuifbare tussenwand, die de keuken, om de hoek,  kan  afsluiten.  Vanuit  elke  positie  is  er  een  doorzicht  naar  de  tuin”,  gaat  De  Volder  verder.  Naast  een  centrale  tafel  vult  een  al  omvattend  metameubel in geborsteld eik de muur. Zowel de ingebouwde bar als de haardcassette  zorgen  voor  gezelligheid.  De  meubels  in  deze  ruimte  zijn  tijdloze basisstukken die een  perfecte balans creëren. “Het plinteffect en het werken met twee kleurtinten zorgen voor een optisch effect, waardoor de ruimte hoger lijkt”, luidt het. Ook in de keuken lopen de kolomkasten ononderbroken  door  van  de  vloer  tot  het  plafond.  Alle  toestellen  zijn  ingebouwd en koken gebeurt via een inductieplaat, die mooi is geïntegreerd in  een  werkblad  met  zacht  marmermotief.  Dat  geldt  tevens  voor  de  knap  ingewerkte  spoelbak  met  spatwand.  In  de  zwarte  luifel  bij  het  aanrecht  zit  de  afzuiging  keurig  verstopt.  Een  glazen  deur  geeft  vlot  toegang tot de bijkeuken.

 

Eigenwijze masterbedroom

Op de bovenverdieping bevinden zich twee slaapkamers voor de kinderen, een bureel, een kinderbadkamer en wanneer je de patio oversteekt  beland je in de zogenoemde gameroom, het toilet en de masterbedroom. Deze laatste  moet  je  echter  en-suitegewijs  betreden  via  de  badkamer  en  de  dressing.  De  omgekeerde  wereld  dus.  “Dat  vonden  de  bewoners  geen  probleem”, aldus architect De Volder. “In de badkamer opteerden we  zowel om  de  muren  als  de  vloer  uit  te  voeren  in  witte  pur.  Het  geheel  is  dramatisch  opgebouwd.  Daarnaast  werken  we  met  bruintinten  in  het  marmer  waardoor  het  geheel  wel  clean  oogt,  maar  toch  een  sfeervolle  uitstraling krijgt. Er is zowel een douche als vrijstaand bad. De frames van de  glazen  douchewand  is  van  ingebouwde  ledverlichting  voorzien.  Het kraanwerk bestaat uit roestvrij staal. Een natuurstenen tablet met onzichtbare  versteviging biedt plaats aan twee lavabo’s met opbouw spoelbakken. De grote spiegel en de bronzen accessoires ronden het  geheel af.” De garderobekasten van de stijlvolle dressing zijn uitgevoerd in hoogwaardig eik en bronzen spiegels,  worden geaccentueerd door ledverlichting en zijn zo ontworpen dat beide partners hun kleding  kunnen bewaren  zoals  ze  dat  het  prettigst  vinden.  Gestreken  versus  ongestreken,  ogisch  gestapeld, voldoende lig- en hangruimte en aparte opberging voor de schoenen. Zo kom je in de ruime en sfeervol uitgelichte masterbedroom. In deze oase van sereniteit en stijl wacht  je  een  kwalitatieve  nachtrust  aan et  einde van de  dag. Een boxspring kan daarbij zeker het slaapcomfort verbeteren.


Exterieur

Renovatie, Ruimte, Patio, The Art of Living

Vakantie aan huis

De tuin is uitgetekend als diverse kamers met hagen en grassen waardoor er een optimale privacy ontstaat rond het zwembad en het poolhouse. Dit bijgebouw in thermowood is een absolute meerwaarde voor de woning. Dit buitenproject  omvat  een  salon,  een  eetplaats  met  keuken  en een technische ruimte. Opvallend is de centrale zwarte schouw.  Ze  geeft  expressieve  kracht  aan  het  gebouw.  De  schouw dient voor de oude open haard, die de bewoners hebben  gerecupereerd  uit  de  oude  woning.  Hij  is  dubbel  beglaasd en zorgt zowel in het poolhouse als buiten bij het zwembad  voor  de  juiste  sfeer.  Dat  zwembad  is  overigens  chloorvrij.  Men  werkt  er  met  CO2  als  oxidant.  De  actieve  zuurstof  regelt  de  zuurtegraad  waardoor  het  zwembad  schoon en gezond blijft. Kwestie van het water niet te  basisch houden.  Dat  samen  met  de  tuin  zorgt  voor  een  uniek  vakantiegevoel in eigen land.

Editor: Rob van Sambeeck

Datum: 21-11-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jempi Welkenhuyzen

Fotografie: Patrick Meis