
Voor dit renovatieproject sprak The Art of Living met architect Daan De Volder (59). Hij volgde een opleiding als architect, interieurarchitect en tuinontwerper en studeerde aan St. Lucas Brussel en Fontys Tilburg. Sinds 2009 doceert De Volder Ontwerp aan de KULeuven, faculteit architectuur campus St.Lucas Brussel-Gent. Dialoog tussen mens en ruimte, tactiliteit, materialiteit, authenticiteit, geborgenheid en beleving vormen sleutelbegrippen in zijn architectuur.
Op slag verliefd
De bewoners waren op slag verliefd op dit huis in een bosrijke omgeving. Al was er werk aan de winkel. Ze vroegen meer visuele rust, ruimte en licht. Als mensen van het buitenleven moest er ook een zwembad annex poolhouse bij. Met die wensen trokken ze naar Daan De Volder Architects. Maar hoe maak je van zo’n oud huis een nieuwe woning die prettig is om in te wonen, die klaar is voor de toekomst en die is afgestemd op alle wensen van de bewoners? Dat was de uitdaging die Daan De Volder graag aanging. Het pand had potentie en was gezien het bouwjaar, 1996, vrij innovatief voor die tijd. Denk aan het gebruik van materialen als ytong of het werken met een warmtepomp. Ook het buitenaanzicht oogde strak en modern, maar het interieur was gedateerd. Dat werd dan ook volledig gestript.
Wees welkom
“De woning is opgebouwd rond de patio. Dat is het centrale hart”, zegt De Volder. “Het effect van die open ruimte werd versterkt en doorgetrokken doorheen het huis via tal van enfilades. Door het strippen en een andere indeling ontstond er meer rust, ruimte en licht. De inkom is klassiek: toilet, bureau, garage. In de tweede ruimte vallen meteen de wenteltrap en de rijke klank van een vleugelpiano op. Vooral de draaitrap is een centerpiece. Hoewel hij van staal en eiken is vervaardigd, oogt hij licht. Een mooi detail is de indirecte verlichting in de leuning. Er kwamen twee brede stalen poorten met glas waardoor het ritme sterk werd verhoogd.”
Gezellig en geraffineerd
Een volgende glazen deur voert je naar de leefruimte met open keuken. Dé plek om mensen knus te ontvangen, samen te komen, te eten, een boek te lezen of tv te kijken. “In de leefruimte ging het verlaagde plafond eruit en plaatsten we een uitschuifbare tussenwand, die de keuken, om de hoek, kan afsluiten. Vanuit elke positie is er een doorzicht naar de tuin”, gaat De Volder verder. Naast een centrale tafel vult een al omvattend metameubel in geborsteld eik de muur. Zowel de ingebouwde bar als de haardcassette zorgen voor gezelligheid. De meubels in deze ruimte zijn tijdloze basisstukken die een perfecte balans creëren. “Het plinteffect en het werken met twee kleurtinten zorgen voor een optisch effect, waardoor de ruimte hoger lijkt”, luidt het. Ook in de keuken lopen de kolomkasten ononderbroken door van de vloer tot het plafond. Alle toestellen zijn ingebouwd en koken gebeurt via een inductieplaat, die mooi is geïntegreerd in een werkblad met zacht marmermotief. Dat geldt tevens voor de knap ingewerkte spoelbak met spatwand. In de zwarte luifel bij het aanrecht zit de afzuiging keurig verstopt. Een glazen deur geeft vlot toegang tot de bijkeuken.
Eigenwijze masterbedroom
Op de bovenverdieping bevinden zich twee slaapkamers voor de kinderen, een bureel, een kinderbadkamer en wanneer je de patio oversteekt beland je in de zogenoemde gameroom, het toilet en de masterbedroom. Deze laatste moet je echter en-suitegewijs betreden via de badkamer en de dressing. De omgekeerde wereld dus. “Dat vonden de bewoners geen probleem”, aldus architect De Volder. “In de badkamer opteerden we zowel om de muren als de vloer uit te voeren in witte pur. Het geheel is dramatisch opgebouwd. Daarnaast werken we met bruintinten in het marmer waardoor het geheel wel clean oogt, maar toch een sfeervolle uitstraling krijgt. Er is zowel een douche als vrijstaand bad. De frames van de glazen douchewand is van ingebouwde ledverlichting voorzien. Het kraanwerk bestaat uit roestvrij staal. Een natuurstenen tablet met onzichtbare versteviging biedt plaats aan twee lavabo’s met opbouw spoelbakken. De grote spiegel en de bronzen accessoires ronden het geheel af.” De garderobekasten van de stijlvolle dressing zijn uitgevoerd in hoogwaardig eik en bronzen spiegels, worden geaccentueerd door ledverlichting en zijn zo ontworpen dat beide partners hun kleding kunnen bewaren zoals ze dat het prettigst vinden. Gestreken versus ongestreken, ogisch gestapeld, voldoende lig- en hangruimte en aparte opberging voor de schoenen. Zo kom je in de ruime en sfeervol uitgelichte masterbedroom. In deze oase van sereniteit en stijl wacht je een kwalitatieve nachtrust aan et einde van de dag. Een boxspring kan daarbij zeker het slaapcomfort verbeteren.
Vakantie aan huis
De tuin is uitgetekend als diverse kamers met hagen en grassen waardoor er een optimale privacy ontstaat rond het zwembad en het poolhouse. Dit bijgebouw in thermowood is een absolute meerwaarde voor de woning. Dit buitenproject omvat een salon, een eetplaats met keuken en een technische ruimte. Opvallend is de centrale zwarte schouw. Ze geeft expressieve kracht aan het gebouw. De schouw dient voor de oude open haard, die de bewoners hebben gerecupereerd uit de oude woning. Hij is dubbel beglaasd en zorgt zowel in het poolhouse als buiten bij het zwembad voor de juiste sfeer. Dat zwembad is overigens chloorvrij. Men werkt er met CO2 als oxidant. De actieve zuurstof regelt de zuurtegraad waardoor het zwembad schoon en gezond blijft. Kwestie van het water niet te basisch houden. Dat samen met de tuin zorgt voor een uniek vakantiegevoel in eigen land.
Fotografie: Patrick Meis