Maarten Dekoninck, CASTOR FIBER
Maarten Dekoninck, CASTOR FIBER
Maarten Dekoninck, CASTOR FIBER
Renovatie | Maarten Dekoninck
Renovatie | Maarten Dekoninck
Renovatie | Maarten Dekoninck
previous arrow
next arrow

  • Tegels interieur en exterieur
    Decocal BVBA
    Lembeek
  • Airco, Ventilatie, Sanitair & Verwarming
    Van Kerkhoven Technical Services
    Buizingen | www.vankerkhovents.be

 

Complete renovatie jaren ’60 bungalow | CASTOR FIBER

De stijl van CASTOR FIBER architecten is hedendaags.

Deze ‘luchtige’ bouwstijl kenmerkt zich onder andere door eenvoudige, strakke lijnen en grote ramen. Er is aandacht voor vorm, positie, licht, materialen en duurzaamheid. Maarten (eigenaar Castor Fiber): “Hedendaags wil niet zeggen dat we niet aan de slag kunnen met een oud, historisch, monumentaal pand. Zeker in combinatie met huidige materialen en technieken kan dat beslist. Wat voor mij moeilijk ligt, is iets ouds námaken. We zijn kinderen van deze tijd en proberen projecten te ontwerpen die passen in onze tijd.”

De opdrachtgevers van project Villa V + M kochten hun woning van een overleden familielid vanwege de prachtige ligging. Ze wilden er een aangepaste, levensloopbestendige woning van maken. De bungalow ligt in het Vlaams-Brabantse Pajottenland. Kenmerkend voor deze streek zijn de licht glooiende heuvels en het landelijke karakter. Het wordt ook het Toscane van het noorden genoemd. De bungalow vertoonde echter veel tekortkomingen en moest flink gerenoveerd worden.

Zonder druk geen diamanten
Maarten: “De bungalow was eind jaren ‘60 gebouwd. Wij hebben de opdrachtgevers kennis laten maken met deze stijl. Daarmee kregen ze inzicht in welke tijdgeest en met welke uitgangspunten hun bungalow was gebouwd: hedendaags, fris, helder, doorzichtig en industrieel. Wij wilden hen laten inzien dat ze een ruwe diamant in handen hadden die nog bijgeslepen moest worden tot een prachtige eigentijdse villa met een knipoog naar Californisch Modernisme; made in en geschikt voor België.”

 

Maarten Dekoninck, CASTOR FIBER

Flowdesign
De villa van 230 m2 is gestript naar ruwbouw en vervolgens opgebouwd volgens de kaders van het Flowdesign, vertelt Maarten. De bestaande benedenverdieping is gebouwd volgens de traditionele bouwtechniek. Daarbovenop is een houten verdieping geplaatst om de dragende muren niet teveel te belasten. De gevel is afgewerkt met HOTwood essen dat mooi en egaal vergrijsd. De baksteen in de tuinmuur is verlijmd in wildverband en dat is ook terug te vinden in het interieur. De woning is uitgerust met een ventilatiesysteem, een warmtepomp, vloerverwarming, buitenzonnewering en een centraal stofzuigsysteem Alles wordt aangestuurd middels domotica.


“Wij wilden hen laten inzien dat ze een ruwe diamant in handen hadden die nog bijgeslepen moest worden tot een prachtige eigentijdse villa.”


 

Maarten Dekoninck, CASTOR FIBER

Maarten Dekoninck, CASTOR FIBER


“De omgeving was een belangrijke troef van de woning.”


Maarten Dekoninck, CASTOR FIBER

 

Binnen op het balkon
Maarten: “De omgeving was een belangrijke troef van de woning. We hebben gekozen voor hoge raampartijen die de natuur als het ware naar binnen trekken. Vanuit elk punt in de woning heb je nu uitzicht op het landschap. De licht- en zichtlijnen zorgen voor de helderheid en transparantie, zodat je binnen in contact blijft met buiten. Het bestaande balkon aan de voorkant is bij de kamer getrokken. Bewoners kunnen als het ware door het oude raam stappen en genieten van het uitzicht. De kleuren die zijn gebruikt, zijn warm en naturel. Kaderloze schuifdeuren verdwijnen in wanden. Binnen en op het terras ligt Cotto d’Este Bluestone Grip. Deze steen behoort tot de mooiste Belgisch hardsteen ter wereld. In de woonkamer is het gecombineerd met eikenhout parket. De woning is levensloopbestendig gebouwd. Alle functies, zoals de badkamer en de master bedroom, zijn gelijkvloers. De slaapkamers boven zijn voor gasten en kinderen. De begane grond is met de auto te bereiken. Alle ruimtes hebben deuren van meer dan 90 centimeter waar je, mocht het nodig zijn, ook met de rolstoel door kunt.”

 

Maarten Dekoninck, CASTOR FIBER

 

Maatwerk
“Ons werk beperkte zich niet tot de architectuur en de bouwbegeleiding”, besluit Maarten. “We hebben ook het meubilair en de tuin ontworpen. Waardoor vrijwel alles in deze woning op maat gemaakt is. Of de klanten tevreden zijn? Voor hen was het ook een avontuur, temeer omdat ze niet bekend waren met modernistische architectuur. Maar ze zijn zeer tevreden. Dat is wat ons werk zo mooi maakt. Stel dat er iemand binnenkomt die denkt ‘de inrichting is niet mijn smaak, maar wat zit dit huis goed in elkaar. Knap bedacht, het klopt allemaal.’ Dan hebben we ons werk goed gedaan!”

___

Tekst: Cai Vosbeek
Fotografie: Griet Dekoninck