Boerderij is gerenoveerd in een klassieke, tijdloze woning door Pieter Porters

Renovatie boerderij tot klassieke en tijdloze woning | Pieter Porters

Het ziet eruit alsof het altijd zo geweest is

Pieter Porters is een fenomeen in Vlaanderen, maar ook ver daarbuiten. Hoewel de 43-jarige alleskunner – interieur, mode, muziek – zichzelf heeft bewezen, zegt hij over zijn werk als decorateur: “Het moet niet bij mij passen, maar bij de bewoners en het huis.” Dat mag gelden voor het eindresultaat, maar tijdens het proces heeft hij de regie duidelijk in handen.

Zo werkte Porters bijna vijf jaar aan de renovatie van een boerderij op een perceel van 3,5 hectare in de provincie Antwerpen. Het moest niet worden omgetoverd tot een patserig huis, zo was al snel duidelijk. De opdrachtgevers waren succesvolle zakenmensen, die een ‘thuis’ wilden waar ze na een dag hard werken tot rust konden komen. Dat was dan ook de opdracht: het gebruiksgemak moest voorop staan.

Verschillende smaken

Het was een uitdaging voor Porters, want man en vrouw hadden duidelijk een verschillend idee over de inrichting. Hij wilde een landelijke sfeer, romantisch, met veel natuurlijke kleuren. Zij vroeg om een strakke, moderne inrichting. “We hebben ruim de tijd genomen om daar uit te komen. Ik wist uit ervaring dat verschillende smaken kunnen leiden tot verrassende keuzes. Toen het eenmaal klaar was, zei zij dat ze niet wist dat een landelijke stijl zo mooi kon zijn, dat die meer bij haar paste dan ze had verwacht”, aldus Porters

Die symbiose was belangrijk tussen man en vrouw, maar de kinderen kregen de vrijheid samen met Porters hun slaapkamers juist een geheel eigen sfeer te geven. De zoon koos voor een stoere stijl die doet denken aan James Bond: rood, zwart en chroom. En jaloezieën in plaats van gordijnen. Zijn zus wilde meer romantiek: haar kamer wordt gedomineerd door een heus hemelbed.


“Ik wist uit ervaring dat verschillende smaken kunnen leiden tot verrassende keuzes” 


Living met een maatwerk houten kast van Antiek Amber in een landelijke stijl, ontworpen door Pieter Porters met klassieke, tijdloze elementen en met schilder- en decoratiewerken door Peter Deckers

Domotica
Zoals gezegd staat het gebruiksgemak voorop. We zien grote ruimtes: eetkamer, salon met haard, tv-salon, keuken in een rosarium met ronde, verwarmde glaswanden en vloerverwarming. Alles in open verbinding met schuifdeuren. Ruim baan voor domotica: gordijnen die automatisch sluiten, één druk op de knop en alle lampen branden, luchtfilters schakelen zichzelf in. Porters: “Hoewel de bewoners kiezen voor veel gebruiksgemak, hebben we de techniek zoveel mogelijk uit het zich gehouden, want een landelijk interieur verdraagt geen hightech.”

Interieur ontwerp door Pieter Porters in Marokkaanse stijl


“De inrichting past goed bij de stijl van de renovatie van het huis” 


Marokkaanse wellnessruimte
De kelder is een uitgebreid wellnesscomplex met sauna, stoombad, relax- en massagekamers, alles in traditionele Marokkaanse uitvoering. Omdat het echt een andere verdieping is, botst het niet met de landelijke sfeer in de woonkamer. Daardoor kon Porter zich uitleven met tadelakt, het authentieke Marokkaanse stucwerk en veel bijpassende materialen. Muziek, licht en de openhaard bedien je ook in deze ruimte gemakkelijk met de afstandsbediening.

Porters is zelf ook tevreden met het resultaat van de jarenlange samenwerking met het gezin. “De inrichting past goed bij de stijl van de renovatie van het huis. Het is klassiek, tijdloos. Ik doe zelf dan ook niet mee aan trends. Die ben je na twee jaar weer beu. Klanten beseffen ook niet altijd wat er samengaat. Ik kan hen helpen bij het maken van de goede keuze. Dit huis ziet er nu uit alsof het altijd zo geweest is.”

Tekst: Webredactie
Fotografie: Dré Wouters

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: