Regels balkonbeglazing, regels balkonbeglazing, Metalura

  • Metalura
  • Van Hennaertweg 2
  • 2952 CA, Alblasserdam NL

Regels balkonbeglazing | Metalura

Steeds meer mensen die in een appartement wonen, kiezen voor balkonbeglazing. Maar in de meeste gevallen gaat dat niet zomaar. Veelal hebben appartementencomplexen een eigen VvE, een ‘Vereniging van Eigenaren’ waarvan de bewoners lid zijn, omdat zij met een appartement een aandeel kopen in het complex. Een VvE neemt belangrijke beslissingen op basis van stemmen, bijvoorbeeld over de hoogte van de maandelijkse bijdragen en over het gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes in het appartementencomplex. Dat geldt ook als je balkonbeglazing wil laten plaatsen op je balkon, zodat je je huiskamer heerlijk kan verlengen. Metalura vertelt je graag meer over de regels omtrent balkonbeglazing.

Regels balkonbeglazing, regels balkonbeglazing, Metalura

Stemmen en toestemming

Als er in het gebouw eigenaren zijn die balkonbeglazing willen laten plaatsen, moet daar goedkeuring voor komen door de VvE. Daarover wordt dan gestemd, maar vaak geeft een VvE pas toestemming voor het plaatsen van balkonbeglazing als bouwkundig is aangetoond dat het allemaal veilig is door middel van een constructieberekening. In het voortraject wordt door de VvE vaak ook nog contact gezocht met de architect of die toestemming verleent. Vaak heeft de architect vijf, tien of soms zelfs levenslang de auteursrechten. De architect speelt dus ook een belangrijke rol in het goedkeuringsverhaal.

Regels balkonbeglazing, regels balkonbeglazing, Metalura

Proces bij Metalura

Als de VvE goedkeuring verleent voor het plaatsen van balkonbeglazing, wordt bij Metalura de order intern verwerkt. Daarna wordt gekeken of er ook een gemeentevergunning aangevraagd moet worden. Bij een uitkragend balkon is dit altijd zo. Een uitkragend balkon is een balkon dat uitsteekt ten opzichte van de gevellijn. Bij een inpandig balkon is een gemeentevergunning meestal niet nodig, tenzij er bijvoorbeeld een doorgaande weg langsloopt. De regels voor balkonbeglazing verschillen per gemeente. Dit toetsen ze altijd bij de betreffende gemeente, zodat je nooit voor onaangename verrassingen komt te staan. In het gehele proces wordt de klant volledig ontzorgd.

Tekst: Marlou Peters – Overkamp
Fotografie: Metalura

____
metalura, logo

____

Meer projecten zien van Metalura?