QTD, Interieur, wijnkelder, transformatie

Van kelder tot wijnklimaatkamer | QTD

Wijn is de passie van de bewoners van deze woning. Zij zochten naar een exclusief ontwerp voor een wijnkelder met bar en een strakkere vormgeving waar elementen van smeedijzer in verwerkt zouden worden.

De uitdaging zat in de vorm van de verschillende ruimten van de kelder. Er waren veel schuine hoeken en verschillende plafondhoogten. Britt Van Aken en Isy Van Houten van QTD interieurarchitecten maakten met hun ontwerp van deze vergeten plek een luxe wijnklimaatkamer met bar.

Een sterk karakter

De bewoners wilden in hun huis een wijnkelder met afsluitbare bergruimte en een schenk- ruimte met een bar laten maken en benaderden QTD interieurarchitecten. Britt: “Bij deze opdracht zijn we begonnen met het bepalen van de zones voor de functionaliteiten bewaren en gezelligheid en hebben daar vervolgens verschillende ontwerpen voor gemaakt. De bewoners hadden direct een goed gevoel bij de sfeer van het ontwerp waar veel marmer, smeedijzer en zwart in verwerkt is.” “De beginsituatie was een kelder die uit verschillende ruimten bestond. In ons ontwerp hebben we het sterke karakter van het marmer gecombineerd met veel zwart en plaatsten we een deur van glas tussen de wijnopslag en de schenkruimte. De deur zorgt ervoor dat de temperatuur in de bewaarruimte constant blijft en dat de bewoners bij een aangename temperatuur ontspannen in de schenkruimte kunnen zitten. Het ontwerp van de bewaarruimte en de schenkruimte loopt in elkaar over en hierdoor oogt de ruimte een stuk groter. De draaicirkel van de deur is bijzonder praktisch. Door het scharnierpunt op 20% van de deur te situeren, neemt de deur als hij openstaat heel weinig ruimte in.”

QTD, Interieur, wijnkelder, transformatie

Exclusieve marmersoort

De bewoners wilden graag dat één van hun schilderijen een prominente plaats in de wijnklimaatkamer zou krijgen. De uitgesproken oranje- en roodtinten waren het uitgangspunt om voor een marmersoort met oranjekleurige aders te kiezen. De presentatienissen van de wijnkasten in de schenkruimte en het blad van de bar zijn geheel bekleed met deze marmersoort. Dat geeft een uitgesproken luxe uitstraling aan deze ruimte. De bewoners zijn samen met QTD interieurarchitecten naar de steenkapper G&M Natural Stones in Herenthart geweest om zelf een steen uit te kiezen. Iedere steen heeft immers een andere tekening en een eigen uitstraling.

QTD, Interieur, wijnkelder, transformatie

G&M Natural Stones zorgde voor het marmer met de oranjekleurige aders.

Functioneel én mooi

De wijnklimaatkamer moet constant op temperatuur blijven. Dat heeft consequenties voor de keuze van de materialen. Britt: “We hebben ons verdiept in de manier waarop we de meest constante temperatuur konden waarborgen, met zo min mogelijk kans op condensvorming en dat is gelukt.”

De wijnklimaatkamer bestaat uit een bewaarruimte en een bar annex schenkruimte. De ruimte oogt als een luxe loungeruimte van een viersterrenhotel. De subtiele verlichting en de tekening van de aders van het marmer geven deze ruimte een exclusieve uitstraling. De toonruimte voor de flessen is trapsgewijs vormgegeven, met aan weerszijden vierkante schappen. Bijzondere flessen kunnen echt in de spotlight staan.

QTD, Interieur, wijnkelder, transformatie

Het maatmeubilair werd gemaakt door Meubelmakerij Ceulemans.


“De bewoners hadden direct een goed gevoel bij de sfeer van het ontwerp waar veel marmer, smeedijzer en zwart in verwerkt was”


Aanzienlijk niveauverschil optimaal ingezet

De entree naar de schenkruimte heeft een relatief laag plafond van 2,30 meter. In de ruimte daarachter is het plafond vier meter hoog. Het hoge plafond kreeg een zwarte kleur en het lage plafond heeft een lichte kleur gekregen. Het hoogteverschil is zo minder prominent zichtbaar en geeft nu een speels effect en positief gevoel aan de ruimte.

QTD, Interieur, wijnkelder, transformatie

De wijnkoeling is afkomstig van Picla.

Rijk uitzicht

De wijnklimaatkamer staat in verbinding met de living via een groot raam op vier meter hoogte. Op deze manier hebben de bewoners altijd zicht op de tentoongestelde flessen en komt er tevens gedoseerd daglicht binnen.. De wijnklimaatkamer is hiermee the place to be geworden.

 

____

Tekst: Linde ten Broek

Fotografie: Hendrik Biegs


Web editor: Media team     |

Datum: 01 | aug | 2018


Tags: , , , , , , , , , ,

Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!