rieten kap | Atelier Blockx, the art of living

Pure woning met rijke materialen inclusief rieten kap | Blockx, Peeters & Van Looveren

De eigenaars van deze woning vielen voor de ligging en de omgeving, maar de woning zelf voldeed niet aan hun eisen. Daarom schakelden ze Blockx, Peeters & Van Looveren in voor een grondige verbouwing. Ook de tuin werd helemaal opnieuw aangelegd en er werd een nieuw bijgebouw geplaatst. Het werd een pure woning met rijke materialen inclusief rieten kap!

Keuken en kasten: NV Jansen Keukens. Raamdecoratie en schilderwerken: BVBA Brosens Interieurs.

Tegelwerken: Stijn Meeusen BVBA.

Een nieuw verhaal

Omdat de woning niet aan de eisen van de eigenaars voldeed, overwogen ze eerst of ze zouden verbouwen of dat er een compleet nieuwe woning moest komen. Het werd het eerste, omdat het toch ging om een zeer degelijk en groot huis met een goede structuur. Er moest echter wel zeer grondig verbouwd worden, zodat alles precies naar wens zou zijn. Het was aan architecte Ruth Van Looveren om dit voor elkaar te krijgen. “Het was de uitdaging om een nieuw verhaal te brengen in de bestaande structuur. Ik heb daarom niet naar de vertrekken op zich gekeken, maar naar de woning op het perceel.”

Raamdecoratie en schildwerken: BVBA Brosens Interieurs.

rieten kap | Atelier Blockx, the art of living

E-installatie: NV Elotec

Tegelwerken: Stijn Meeusen BVBA.

rieten kap | Atelier Blockx, the art of living

In contact met buitenomgeving

Ze hebben de indeling van de woning omgegooid. De kleine keuken veranderde in een leefruimte en de nieuwe keuken kwam op de plaats van de zithoek. De woonfuncties werden zo geplaatst, dat ze optimaal in contact staan met de buitenomgeving. Alles werd terug gebracht tot ruwbouw, zowel aan de binnen als de buitenzijde. Oorspronkelijk was het een woning waarbij het dak domineerde met veel oversteken. De verhoudingen van de openingen klopten niet en de ruimtes hadden weinig contact met buiten. Nu is de woning omgevormd naar het perceel waarbij de rieten kap veel charme uitstraalt.

Tuinmeubelen: Bourbon-sleeckx. Tuinarchitect: BVBA Archi-Verde. Buitenschrijnwerk: NV Vorsselmans.

rieten kap | Atelier Blockx, the art of living

Zwembad: Willemsen Zwembaden.

Ontworpen met de bewoners in gedachten

Het moest een pure woning worden met rijke materialen. Er is daarom veelvuldig gebruik gemaakt van marmer, natuursteen, staal en hout. Vanuit de entreehal kom je via een stalen deur in de eetruimte. Ruth: “De deuropening is ruimer gemaakt en er is gekozen voor stalen deuren, zodat je bij binnenkomst meteen contact maakt met de tuin. Bovendien zorgen de deuren voor een natuurlijke licht inval in de hal.” Bij het binnenkomen van de eetruimte ervaar je het prachtige, weidse uitzicht. Aansluitend aan de eetruimte ligt de keuken, met een ruime bijkeuken. De bewoners hebben koken als hobby en ervaren de ruimte als erg praktisch.

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Desiree Pennings, geschreven voor magazine nr.2 2021
Fotografie: Frederik Bogaert

____
Wil je meer zien van Atelier Blockx?