
Vanaf het eerste bezoek aan dit verwaarloosde neogotische kasteel uit 1912 was het voor Pieter Ooms meteen duidelijk: dit prachtige gebouw moest in zijn oorspronkelijke grandeur hersteld worden. Volumes en ruimtes waren van die aard dat er diverse appartementen een plaats konden krijgen. Het werden er uiteindelijk negen, met een bewoonbare oppervlakte van 90 tot 150 vierkante meter en met privatieve buitenruimtes tot 260 vierkante meter. Het bewaren van de authenticiteit, gekoppeld aan een uitzonderlijk hoog wooncomfort stonden centraal bij dit unieke project.
Neogotheik op zijn best
Het kasteel, ook bekend als Villa Hortensia, is gelegen in een parktuin en is een schoolvoorbeeld van de neogotische bouwstijl die in het begin van de twintigste eeuw populair was bij de begoede burgerij. Het kasteel staat op de lijst van beschermd onroerend erfgoed. Het karaktervolle gebouw is opgetrokken in een rode baksteen met talloze accenten in wit natuursteen en voorzien van een dak in natuurleien. Ook binnen bepalen de stijleigen elementen de overheersende sfeer: hoge muren, cassetteplafonds in hout en gips, imposante sierbepleisteringen, indrukwekkende marmeren schouwen, gietijzeren radiatoren, massief visgraatparket en deuren met geslepen glaspanelen.
Stijlzuivere renovatie
De buitenzijde van het kasteel werd grondig onder handen genomen. Zo werd het volledig gezandstraald, voorzien van nieuwe stijleigen ramen en kreeg het een volledig nieuwe dakstructuur. Binnenin werd er behoorlijk wat gepuzzeld om er de appartementen op een logische manier in onder te brengen. Op elk van de drie bouwlagen kwamen drie ruime appartementen.
Zowel vanbuiten als vanbinnen werd alles stijlzuiver en tot in de kleinste details gerenoveerd, in navolging van de authentieke bouwstijl. Elementen en detailleringen die nog in goede staat waren, werden behouden. Andere werden nieuw aangemaakt, zoals bepaalde gipsen plafondornamenten, muurbekledingen, parketvloeren en een aantal ramen en deuren. Voor bepaalde nieuwe binnendeuren viel de keuze op drie meter plafondhoge en kaderloze uitvoeringen van Xinnix. De enige afwijking van de neogotische stijl vinden we in een nieuwe aanbouw aan de zijkant. Deze oogt eerder strak met zijn grote glaspartijen en buitenafwerking in stroken anthra zinc. Strak, maar tevens tijdloos waardoor de combinatie met de oude architectuur perfect werkt.
Het bestaande visgraatparket werd behouden en opgeschuurd en waar nodig werd het aangevuld met nieuw parket. De oude marmeren schouwen met werkende open haarden dragen bij tot de grandeur van het geheel. De marmeren vloeren op het gelijkvloers werden eveneens opgeschuurd, waardoor ze een verbazend hedendaagse look kregen. De hoge plafonds zorgen letterlijk en figuurlijk voor een overvloed aan ademruimte.
Alle appartementen, van het kleinste tot het grootste, roepen een opmerkelijk ruimtegevoel op. De appertementen op de bovenste bouwlaag zijn van het duplextype. Naast een ruime woonkamer beschikken ze ook stuk voor stuk over een hypermoderne keuken, een comfortabele badkamer en twee tot vier slaapkamers. De appartementen op het gelijkvloers sluiten aan op een privatieve tuin, op de verdiepingen werd er gewerkt met ruime terrassen. Designlichtarmaturen van Schwung geven een hedendaagse toets aan het geheel. De appartementen kunnen zelfs volledig bemeubeld aangekocht worden.
De hypermoderne en compleet uitgeruste keukens werden uitgevoerd in duurzame en hoogkwalitatieve materialen. De keukens beschikken over een eiland met blad de kalksteensoort sinai pearl brossato. In het gelijkvloerse appartement met de moderne aanbouw prijkt een opmerkelijke keuken van Pedini met een gebogen eiland voorzien van een blad in bianco glossy. Het ingewerkte gasfornuis van Dune past perfect in de authenticiteit van het geheel. In een kastenblok van notelaarfineer zit de combo-oven vervat.
Ook de badkamers ontbreekt het niet aan luxe, comfort en grandeur. Er werd gewerkt met vrijstaande ligbaden en inloopdouches met natuurstenen bekleding en glazen wand. Alle kraanwerk is koperkleurig, een uitvoering die perfect in het plaatje past. Lavabomeubels werden mooi contrasterend in het zwart uitgewerkt. Op de bovenste verdieping werden de balken van de dakconstructie zichtbaar gehouden.
Een werk van lange adem
Zaakvoerder Pieter Ooms: “Toen ik het kasteel kocht stond het al een tijdlang leeg en verkeerde in een vrij verwaarloosde staat. We moesten helemaal van scratch herbeginnen om het kasteel weer bewoonbaar te maken. Door het maximale behoud van zoveel mogelijk authentieke elementen kunnen we hier eerder spreken van een restauratie dan van een renovatie. Uiteindelijk namen de werken ruim vier jaar in beslag maar het resultaat was het meer dan waard.” Veel aandacht ging bij dit project ook uit naar isolatie, zowel thermisch als akoestisch. Opmerkelijk hierbij is dat, zelfs met het behoud van de talloze architecturale elementen binnen en buiten toch een B-peil bereikt kon worden.
De verkoop van de appartementen is in handen van Sotheby’s Real estate. Meer info op www.kasteel-hortensia.be