Prachtige woning met een de achterzijde volledig van glas

Élan Architecten

Élan architecten is een bureau dat zich niet toelegt op één bepaalde stijl, maar op het vervullen van de woonwensen van de opdrachtgevers. Vorm volgt functie en niet omgekeerd. Een woning van Élan is dan ook volledig toegesneden op maat van de bewoners. Zoals in het geval van deze Limburgse villa, waarbij de opdrachtgevers een brede kavel kochten en die ook in de volle breedte wilden benutten. Het resultaat is een woning met veel openheid en verbondenheid, zowel naar binnen als naar buiten toe.


Ontwerp

Glas, Licht, strakke vila, The Art of Living

De achterzijde

De achterzijde contrasteert eveneens, maar dan met de voorzijde. Ze is volledig van glas. Dat transparante aspect was aanvankelijk omstreden, want in de omringende tuinen staan coterieën van aanbouwsels. “Een woning als deze bouw je voor een termijn van zeker vijftig jaar. Die verstorende elementen in de buurtuinen zullen ergens de komende tien jaar verdwijnen – waarom zou je dan het ontwerp van je woning aan-passen aan zoiets tijdelijks?” vraag architect Evelien Kumpen zich hardop af. De bouwheer beaamt dit. “Ik ben blij dat we naar haar geluisterd hebben, want in de zomer blijken we meer oog te hebben voor het weiland en de paarden recht achter onze tuin dan voor die aanbouw- seltjes.” Om voldoende overkapping te hebben, heeft de architect gezorgd voor een knik in de glaspartij. Zo is er veel ruimte voor een terras en schaduw. Er staat zowel een overdekte tafel om aan te eten, als een zithoek onder een grote parasol om te relaxen. Zo is de overgang tussen interieur en tuin niet alleen in visueel opzicht erg vloeiend gemaakt.


Leefruimtes

Glas, Licht, strakke vila, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimtes

Kokendwaterkraan

Quooker

Vloertegels

Gilbo Tegels

Goed geïntegreerd

De knik in de glazen pui maakt ook een cesuur in het gelijkvloers, dat aan deze zijde van het huis in wezen één grote ruimte is. Zo zijn de keuken en de woonkamer toch een beetje gescheiden. Maar voor de bewoners was het een wens zich toch overal met elkaar verbonden te kunnen voelen. Daaraan heeft de architect extra gehoor gegeven door het installeren van een brede trap  en  een  vide.  “Wij hebben kleine kinderen en daarom vonden we die verbondenheid  erg belangrijk’’,  zegt  de  opdrachtgever. “De trap en de vide met de overhangzone hebben geholpen om een inkomhal te creëren die wel majestueus overkomt maar absoluut niet kil.” Evelien Kumpen voegt daaraan toe, dat op deze manier geen ruimte onbenut bleef, terwijl er tegelijk een samenhang tussen de woondelen werd geschapen, zowel boven als beneden. Met andere woorden: de inkomhal werd goed geïntegreerd in de benedenverdieping. Ondanks het gebrek aan deuren en het vele glas is de woning bovendien erg goed geïsoleerd. “We merkten dat toen we voor het eerst de open haard aan staken. In no time was het eigenlijk te warm.”

Daglicht

De openheid die zo kenmerkend is voor het gelijkvloers is dat ook voor de bovenverdieping. Daar zijn vier slaapkamers ondergebracht: twee kinderkamers,  een  masterbedroom  en  een  logeer-kamer. Er zijn ook twee badkamers. Die van de ouders onderscheidt   zich   niet   alleen   door   de   praktische   indeling, maar ook door het feit dat degene die doucht of  gebruikmaakt  van  de  wastafel  kan  genieten  van  daglicht.  “Ik  heb  gezorgd  voor  een  raam,  omdat  het  belangrijk is dat je de dag energiek kunt beginnen, en dan  is  kunstlicht  niet  optimaal”,  stelt  Evelien  Kumpen.  “Natuurlijk  hebben  we  er  wel  voor  gezorgd  dat  je  vanaf de straat uit het zicht staat. Via de spiegel is er visueel contact met de slaapkamer.”


Exterieur

Glas, Licht, strakke vila, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Vloertegels

Gilbo Tegels
Glas, Licht, strakke vila, The Art of Living

Ieder ontwerp is uniek

De bewoners komen van een appartement en hebben dus een grote sprong gemaakt naar deze eigen woning op een imposante negentien meter breedte. “Het is voor ons een ideaal thuis geworden”, zegt de opdrachtgever. “We zijn heel tevreden met de opdeling, met de trap in het midden die gezorgd heeft voor een scheiding in de ruimte die toch niet als een scheiding voelt, en met het prachtige zicht naar buiten. Ik heb altijd een zekere fascinatie voor architectuur gehad maar we hebben Evelien niet bestookt met foto’s van ‘zo willen we dat het gaat worden’. Gelukkig maar. Het gesprek over hoe we zouden willen wonen, bleek een veel betere leidraad te bieden voor de uiteindelijke vormgeving.” Zo gaat Élan architecten bij voorkeur te werk. “Mensen vragen wel eens: ‘Hebben jullie een huisstijl?’ Het antwoord is ontkennend. Elke woning die we ontwerpen is anders en dus uniek, omdat ze is toegesneden op de levenswijze van de opdrachtgevers. Wel met het oog op duurzaamheid.

Deze villa verwarmt bijvoorbeeld met behulp van geothermie en heeft zonnepanelen. Maar ook met het oog op een veranderd gebruik van ruimtes als bijvoorbeeld kleine kinderen groot worden. Uiteindelijk moet het ook geen woning worden die typisch is voor de architect die het ontwierp maar voor de bewoners. Als je er goed over nadenkt is dat niet meer dan logisch.”

Editor: Rob van Sambeeck

Datum: 25-11-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Lieven Geuns

Fotografie: Jaro van Meerten