Prachtige villa met indrukwekkend tuinontwerp

Basic Architecten

Basic Architects wil vooral actief omgaan met architectuur, interieur en omgeving. Peter De Kegel en Lieven De Neve omringen zich met een kleine kern van vaste medewerkers: Kristof Van Lembergen en Lotte De Neve. Samen proberen ze architectuur als een onderwerp van discussie te zien, waarin een duidelijke visie, wars van tendensen en modes, centraal staat.

 “We zoeken opdrachten waarin de inbreng van zowel gebruikers en architecten als de invloed van de omgeving belangrijk en subtiel verweven zijn, waarin niet een ‘stijl’ maar een open visie het uitgangspunt is voor elke opdracht”, heet het. Bij de woning in Zottegem combineert basic-architects een mogelijke praktijkruimte met een privéwoning. Daarbij ontplooit zich het woon-werkdeel zich rond een prachtig tuinontwerp en krijgt de work-outruimte een vrij uitzicht op het zwembad en poolhouse. De eerste aanblik van deze grote vrijstaande villa is stijlvol robuust. Toch zal je zienderogen merken dat de woning ook transparant is. De materiaalkeuze voor de buitengevels is een combinatie van crepi met betonlook en een vergrijsde houten gevelbekleding in vergrijsd thermo-es. Binnen noteren we een mooie mix van keramische tegels, natuursteen en houten plankenvloeren. Eenvoud en soberheid in materialen zorgen voor een visuele en mentale rust.


Benedenverdieping

Tuinontwerp, poolhouse, The Art Of Living

Alle leveranciers van de benendenverdieping

Pleisterwerken

Pablo Construct bvba

Vloerisolatie

R&S PROJECTS BV

Haard

Sfire
Tuinontwerp, poolhouse, The Art Of Living

Gespatieerd, luchtig en open

De leefruimte is gespatieerd, luchtig en open. De grote raampartijen zorgen ervoor dat je vanuit elke hoek een visuele aansluiting hebt met het tuinontwerp. Binnen en buiten vervagen zoals het ware. Er is optimaal daglicht. Het maatwerkmeubilair maakt deel uit van de architectuur. De grote witte wand met open haard vormt meteen een eyecatcher. Een andere blikvanger is de openbarkast die eenvoudigweg vraagt om vrienden te ontvangen. De gezelligheid kan meteen worden vastgehouden in de aangrenzende keuken. Daar worden de toestellen discreet weggewerkt in de muur. Idem wat betreft de kasten. De dampkap is in het werkblad ingebouwd. Dat kookeiland kan je aan alle kanten gebruiken. Licht is hier vooral aanwezig als sfeermaker, sober en onderdeel van de architectuur zelf.


Bovenverdieping

Tuinontwerp, poolhouse, The Art Of Living
Tuinontwerp, poolhouse, The Art Of Living

Fantastisch uitzicht

Omdat we ongeveer de helft van ons leven slapend doorbrengen, is de slaapkamer meer dan een heilig domein. Deze villa omvat drie slaap- kamers. Er is de masterbedroom van de ouders met badkamer en suite waar je persoonlijke wellness wacht. En er zijn de twee kinderkamers, die eveneens beschikken over een kinderbadkamer. Alle slaapkamers kijken uit op de tuin. Architect Peter De Kegel: “De en-suitebadkamer en de ouderkamer krijgen maximaal contact met buiten. Naast de raampartij laten we letterlijk de lucht binnen via een koepel boven het vrijstaand bad. Er is tevens een douche voorzien. Hierdoor krijgt het nemen van een douche of bad een extra dimensie.


Tuinontwerp

Tuinontwerp, poolhouse, The Art Of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Buitenschrijnwerk

Alu – Van De Putte

Tuinarchitect

Arte Verde

In contact met het landschap

Op vraag van de architect werden in het tuinontwerp organische lijnen geïntegreerd. Dit in contrast met de architectuur van de woning, zodat beide elkaar versterken. Ook is geprobeerd om gebouwen van buren zo maximaal mogelijk weg te werken. Hierdoor is het contact met landschap optimaal. Het overloop zwembad ligt aan dezelfde kant als de praktijkruimte en vormt zo een functionele verbinding. Ook het poolhouse bevindt zich aan de linkerzijde van het terrein. Zo kun je ‘s avonds laat in zowel de tuin als de woning maximaal van de zon genieten.

Editor: Media team

Datum: 10-05-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jempi Welkenhuyzen

Fotografie: Annick Vernimmen