Penthouse Gent | JUMA architects

Penthouse Gent | JUMA architects

Schitterend uitzicht over de skyline

In Gent realiseerde JUMA architects een penthouse op het dak van een bestaand appartementsgebouw. De eigenaar van het gebouw wilde graag een extra verdieping vanwege het fenomenale uitzicht.

Vanuit de woning en het naastgelegen dakterras kijk je uit over de skyline van Gent en de drie bekende torens: het Belfort, de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk. Het terras loopt door tot aan de dakrand om een mooi visueel effect te krijgen.

De ramen zijn zo geplaatst dat de torens extra benadrukt worden. Het zicht wordt volledig benut. Zo werd in de keuken een hoek volledig voorzien van glas en ook aan de rechterkant kwam een raam dat uitkijkt op één van de torens. “Ze zijn helemaal centraal gesteld”, legt architect Mathieu Luyens uit. De ramen, welke geplaatst zijn door Engels Ramen, kregen een lamellenstructuur die zorgt voor de nodige privacy; ze beperken de inkijk vanuit de omliggende appartementen.

Basismaterialen

In de woning is veel gebruik gemaakt van basismaterialen, zoals parket, keramische tegels en glas. De natuurstenen achter het bad en in de douche zijn in werkelijkheid keramische tegels. Voor een leek niet van echt te onderscheiden. Alles is gesitueerd rondom een centrale trap en liftkoker en een vide geeft de slaapkamer extra licht.

Grote ramen, aluminium, Engels nv, uitzicht, natuurlijk licht, penthouse Gent, JUMA architects

De aluminium ramen van Engels bieden een mooi uitzicht op de historische stad Gent.

Woonkamer, living, houten vloer, grote ramen, aluminium ramen, Engels, nv, De Coene, penthouse Gent, JUMA architects


“De ramen zijn zo geplaatst dat de torens extra benadrukt worden”


Keuken, kookeiland, strak, apparatuur weggewerkt, glazen blok, grote ramen, Engels nv, penthouse Gent, JUMA architects

Het inbouwmeubilair werd op maat gemaakt door De Coene uit Kortrijk.

Luxueus gevoel
Een uitdaging zat hem in het wegwerken van de technische onderdelen. Dit werd in de keuken opgelost door een koker te maken, bekleed met een spiegel. Mathieu: “In die koker zitten leidingen die naar het dak lopen. Het blinkend gegeven van de grijze spiegel geeft een luxueus gevoel.”

Badkamer, en suite, marmer, keramische tegels, natuursteen, inloopdouche, penthouse Gent, JUMA architects

Badkamer, natuursteen, keramische tegels, badkuip, sanitair, penthouse Gent, JUMA architects

De badkamer is afgewerkt met corian en een natuursteenlook.

Slaap- en badkamer en suite
“Tof aan het appartement is dat de slaapkamer en badkamer en suite liggen”, gaat Mathieu verder. “Door de grote schuifdeur van drie meter breed krijg je een soort Frans appartement. Die deur kan helemaal open. Wanneer dat gewenst is, kunnen de slaap- en badkamer ook volledig afgesloten worden van de rest van het appartement, maar het is het mooist wanneer het helemaal open staat.” Het is een ruime badkamer met corian om het bad en de wastafels heen.

De woning werd in 2017 opgeleverd en voor wie interesse heeft: hij staat momenteel te koop.

 

 

Tekst: Desiree Pennings
Fotografie: Annick Vernimmen en Cafeine

 

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: