Pationtuin, knops tuindesign, overkapping in tuin, luxe tuin

  • Erik Knops
    Advocatenhof 35
    4744 GD Bosschenhoofd

Patiotuin | Knops Tuindesign

Luxueuze patiotuin met serene rust en sfeervolle gezelligheid om extra lang te genieten

Tuin- en landschapsarchitect en ontwerper Erik Knops kreeg de opdracht van de bewoners om zijn creativiteit de vrije loop te laten. De patiotuin werd een exclusieve ruimte waar over ieder detail is nagedacht. Een bijzondere ruimte waar de bewoners het hele jaar door kunnen genieten. Een plek met een stijlvolle inrichting, een strategisch geplaatste buitenhaard en meerdere plekken om lekker te kunnen zitten en borrelen.

De tuin van de bungalow is met een oppervlakte van 95 vierkante meter niet heel groot, maar over elke vierkante centimeter is nagedacht. De tuin heeft een werkelijke metamorfose gehad. Vanuit de woning is er vol zicht op de tuin, dus het moest een tuin zijn die zowel in de zomer als in de winter een lust is voor het oog. De redelijk wilde, groene tuin maakte plaats voor een tuin met veel verschillende zitplekken. Door de overkapping en de open haard is er ook de mogelijkheid om tijdens de wat frissere perioden gebruik te maken van deze buitenkamer.

Patiotuin, knops tuindesign, overkapping in tuin, luxe tuin

Patiotuin, knops tuindesign, overkapping in tuin, luxe tuin

Tuin ontwerpen

In de zoektocht van de bewoners naar een tuinontwerpen kwamen ze uit bij Erik vanwege zijn strakke en bijzondere tuinen en met name zijn digitale 3D-presentaties. “Ik maak voor mijn klanten altijd een 3D-videopresentatie, een rondgang door het ontwerp, zodat ze uit alle zichthoeken goed kunnen zien hoe hun tuin gaat worden. What you see is what you get! Vaak weten mensen al heel goed wat ze mooi vinden, maar zoeken ze iemand die hun wensen kan vertalen en omzetten naar realisatie. Dat was bij deze bewoners ook zo.” De tuin moest een plek worden waar de opdrachtgevers konden genieten. Een buitenplaats die qua sfeer aanvoelt als binnen. In deze patiotuin heerst rust, maar er is wel overal iets te zien. De bewoners kunnen gegarandeerd lange avonden buiten loungen of borrelen.

Patiotuin, knops tuindesign, overkapping in tuin, luxe tuin

Verlengd buitenseizoen

Erik gebruikte diverse materialen voor deze tuin, die contrast en eenvoud brengen.  Zo zijn er verschillende soorten hout verwerkt en is de wandbekleding ontworpen met de op kleur gebrachte larix latjes. De hardhouten vlonder onder de strakke, eenvoudige overkapping, zorgt voor een natuurlijke uitstraling. De buitenhaard, die vanuit alle hoeken van de tuin zichtbaar is, betreft een ware eyecatcher. Om helemaal een huiskamergevoel te krijgen is de overkapping voorzien van een tv, van een heater en van strategisch geplaatste dimbare verlichting.

De overkapping heeft dankzij het zorgvuldig gekozen nieuwe groen verbinding met de rest van de tuin. Het loungegedeelte en de geïntegreerde op maat gemaakte tuintafel, die plaats biedt voor zes stoelen, zijn met hun strakke en subtiele vormen een lust voor het oog.  Het brengt rust aan het geheel en situeert je meteen in het midden van de tuin waarbij aan alle kanten iets te zien is.

Patiotuin, knops tuindesign, overkapping in tuin, luxe tuin

Optimaal contrast

De verharding is voorzien van keramische tegels en Flackhorn als infiltrerende verharding. De witte stucmuurtjes, afgewerkt met hardstenen deksteen, zorgen voor een optimaal contrast. Ze zijn geplaatst achter de siergrassen en vaste planten, die er in hun diversiteit voor zorgen dat er in ieder seizoen een ander beeld ontstaat. In de grote gestucte sierbak staat een meerstammige Gleditsia Triacanthos, die vooral in de zomer door zijn bijzondere kleur en vormgeving een lust voor het oog is.

Details maken de tuin

Quercus Ilex als wintergroene bomen die de muren aankleden, haardhout als eyecatcher, subtiel geplaatste stalen randen langs het split en natuurlijk kunst aan de muur. Over elk detail is nagedacht. Waar andere mensen aan het eind van de zomer hun tuinmeubels opbergen voor een lange winterslaap, hebben deze bewoners nog maandenlang plezier van hun tuin en beleven ze een verlengd buitenseizoen.

Tekst: Monique Jansen
Fotografie: Caroline Piek Photography

___

___

Meer projecten zien van Knops Tuindesign?