Oud koetshuis | Michiel van Raemdonck
Oud koetshuis | Michiel van Raemdonck
previous arrow
next arrow
Slider

Verbouwing oud koetshuis | Michiel van Raemdonck

Het is het visitekaartje en tevens de woning van Michiel van Raemdonck

Op een Oost-Vlaams landgoed leidt een sfeervolle dreef naar het kasteeltje van Temse. Eeuwen geleden gebruikten Franse vorsten het als winterpaviljoen. Het bijbehorende koetshuis is recentelijk verbouwd tot een woning met twee praktijkruimten. Het is het visitekaartje en tevens de woning van architect Michiel van Raemdonck.

Michiel van Raemdonck wekte bij het verbouwen van dit koetshuis een oude sfeer op, maar maakte er tegelijk een tijdloos geheel van. “Ik probeer me te ontdoen van alle mode en trends. Niet alleen bij het ontwerp van mijn eigen woning, maar ook in mijn andere ontwerpen. Eerlijke materialen zijn belangrijker dan betekenisloze of hedendaagse trends.”

Verrassingen

Van Raemdonck kwam tijdens het proces steeds weer voor verrassingen te staan. Zo waren de vloeren zo slecht dat je er niet kon rondlopen zonder het gevaar erdoorheen te zakken. Ook kreeg een heel andere plek dan gepland, omdat achter een gepleisterde muur een verborgen boog werd ontdekt die hij zeker wilde benutten. In de grond zijn bovendien arduinen blokken teruggevonden, waardoor de trap nu een bijzondere eerste trede heeft. Ook in de trappen die het wandelpad naar de voordeur afzomen, kreeg de kalksteen een plaats.

Woonkamer, interieur, houten vloer, houten balken, authentiek, bakstenen muur, gekaleid, oud koetshuis, Michiel van Raemdonck


“Eerlijke materialen zijn belangrijker dan betekenisloze of hedendaagse trends”


Trap, gepleisterde muur, boog, open verbinding, oud koetshuis, Michiel van Raemdonck

Vide, bovenverdieping, houten vloer, glas, ruimtelijk, licht, oud koetshuis, Michiel van Raemdonck

Eerbied voor de ouderdom
Wie nu het koetshuis binnenstapt, ziet een nieuw interieur. Maar wel een dat perfect past bij de historische uitstraling van de gevel en het landgoed waarop het is gebouwd. Van Raemdonck: “Ook binnen mag je voelen dat het gebouw een geschiedenis heeft. Vandaar dat ik de bakstenen muren zichtbaar heb gelaten.” Wel zijn ze ‘gekaleid’ met een mengsel van kalk, zand en water. Ook de licht verroeste, stalen liggers en de houten luiken dragen bij aan een authentieke sfeer.

De vloer is van polybeton.
Deze trekt niet veel aandacht en laat zo de ruimte vrij om de oude muren te laten spreken. “Die eerbied voor het oude, in combinatie met een moderne maar eenvoudige vormgeving, dat is het bijzondere aan dit project”, vertelt de architect. Om alles zo sober mogelijk te houden, vermeed Van Raemdonck elementen die niet goed passen bij het historische karakter van het gebouw. Zo koos hij ervoor op de verdieping een berging, toilet en de deuren in een kastenwand te verbergen.


“Die eerbied voor het oude, in combinatie met een moderne maar eenvoudige vormgeving, dat is het bijzondere aan dit project”


Leefkeuken, AGA-fornuis, licht, keuken, natuursteen keukenblad, oud koetshuis, Michiel van Raemsdonck

Een sieraad in de keuken is het AGA fornuis (Cook Up).

Tomstone specialist in natuursteen verzorgde o.a. de op maat gemaakte wastafels en het keukenblad.

Wastafel, op mat, natuursteen, Tomstone, oud koetshuis, Michiel van Raemdonck

De keuken als leefplek
De keuken in dit koetshuis is een echte leefkeuken. Dat is vooral te danken aan de grote, houten tafel, gemaakt van een boomplank die de bewoners haalden bij de plaatselijke zagerij. Maar ook het natuurstenen keukenblad, het licht dat rijkelijk naar binnen stroomt en het gietijzeren AGA-fornuis dragen bij aan de sfeer.

Vanuit de keuken stap je door een oude muur een nieuwe uitbouw binnen. Door het vele glas is het net alsof je er in de parktuin staat, met uitzicht op de vijver en oude bomen. Binnenkort wordt het buiten alleen nog maar groener, want de enige gevel die niet architecturaal beschermd is, wordt omgevormd tot groengevel.

Praktijkruimte, woon-leefruimte- haard, sfeervol, toegankelijk, oud koetshuis, Michiel van Raemdonck

Historisch wonen en werken
Naast woonruimte herbergt het pand twee praktijkruimten: op de eerste verdieping is het architectenbureau van Van Raemdonck ondergebracht, op de begane grond de osteopathiepraktijk van zijn partner. De praktijk is als een woon-leefruimte, compleet met haard en vloerverlichting. Mensen voelen zich zo veel meer op hun gemak en komen tot rust. Zelf voorziet hij zijn interieur graag van bloemen, planten en kaarsen om het woongenot te verhogen. Ook weet hij de twee houthaarden in het pand bijzonder te waarderen, omdat het echte sfeerbrengers zijn. Houten luiken aan de binnenkant van de ramen houden de warmte binnen en zo nodig het licht buiten.

 

Tekst: Janneke Sinot & webredactie
Fotografie: Jaro van Meerten

 

 

Meer projecten van Michiel van Raemdonck zien?

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

  • |

 

 


Web editor: Juultje Peels     |

Datum: 07 | feb | 2018


Tags: , , , , , , , , ,

Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!