Minder ruimte en toch meer beleving

Met Filip Deslee naar de essentie van het interieur

Nu ruimte steeds schaarser en duurder wordt, is het zaak de beschikbare vierkante meters optimaal te benutten. Het gaat immers om de beleving van de ruimte en niet om de vloeroppervlakte zelf. Interieurarchitect Filip Deslee laat geïnteresseerden in zijn Antwerpse appartement Loft 1D ervaren hoe kleiner toch groter kan aanvoelen.

Filip Deslee is gepassioneerd door zijn vak. Hij woont in wat hij predikt: een fraai appartement dat geheel is vormgegeven volgens de inzichten die hij ook hanteert voor zijn klanten. Toch is het bepaald niet overdreven groot en nadere beschouwing van de inrichting toont dat hij evenmin gekozen heeft voor design met een stevig prijskaartje. “Neem mijn binnendeuren. Ze reiken tot aan het plafond. Ze zijn degelijk maar niet duur. Door de klinken opzettelijk lager te zetten dan normaal versterk ik het hoogte-effect van de hele ruimte. Ik maak graag gebruik van de mogelijkheden die het pand zelf al biedt, bijvoorbeeld van het daglicht. Door te spelen met de verschillende soorten daglicht die er zijn, kun je prachtige visuele effecten bereiken, zonder extra investeringen.”

Het werkelijke gebruik
Filip Deslee kan ver gaan in het optimaliseren van het ruimtegebruik. “Ik kijk voorbij de traditionele bestemmingen voor kamers, naar het werkelijke gebruik, zoals ik ook het totale effect van een ruimte tracht te peilen. Het gaat immers niet alleen om het zicht, maar ook om het aanvoelen en zelfs om de geur. Een woonkamer mag nog zoveel design bevatten, als het er stinkt of koud is zal de bewoner zich er nooit prettig voelen.”


“Ik maak graag gebruik van de mogelijkheden die het pand zelf al biedt”


 

Niets aan het toeval overlaten
Hij noemt zichzelf graag een perfectionist maar dan niet in de zin van iemand die wordt geobsedeerd door details en zijn klanten gaat voorschrijven welke kleur het beddengoed moet hebben. Hij is in zoverre perfectionistisch dat hij niets aan het toeval wil overlaten. “Beleving wordt ook bepaald door details, evenzeer als door de context. Soms willen klanten een bepaald soort vloer omdat ze die in een hotelkamer hebben gezien, maar wat passend is voor een hotel hoeft dat niet voor thuis te zijn.”


“Bij ieder product begin ik in zekere zin weer vanaf nul”


Verschuifbare wanden
Zijn filosofie is onder meer in praktijk gebracht in Loft 1D, een appartement van zeven op veertien meter, dat gasten voor enkele nachten of voor een langere periode kunnen huren. De woning wordt doormidden gesneden door verschuifbare wanden, waarin kasten zijn weggewerkt. Door met de wanden te schuiven wordt ook met de werkelijkheid geschoven. Zowel de living en de keuken daarachter, als de badkamer, slaapkamer en kantoorruimte lijken stukken ruimer dan ze eigenlijk zijn. “In de living hebben we een laag meubel langs de kant gezet. Daarop kun je desgewenst met tien mensen tegelijk zitten, op kussens. In de badkamer is plaats voor zowel een inloopdouche als een ligbad.” Loft 1D is al een decennium een zeer gewilde plek, die vrijwel constant verhuurd is. “Maar dat wil niet zeggen dat het interieur van Loft 1D een formule is die ik steeds weer toepas, dat ik altijd en overal met draaiende wanden werk. Bij ieder project begin ik in zekere zin weer vanaf nul. Het gewenste gebruik van de klanten staat centraal. Hoe we dat gaan realiseren – met welke technieken, materialen en producten – is elke keer weer een ontdekkingsreis, voor mij evengoed als voor hun.”

Fotografie: Dré Wouters

 

__

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: