Zwart-wit | Desmet en Lammens, the art of living

Onverwoestbaar zwart-wit | Desmet-Lammens Architecten

Dat strak zwart-wit niet noodzakelijk voorspelbaar hoeft te zijn, bewijst het architectenduo Philippe Desmet en Carmen Lammens met deze realisatie in de groene omgeving van Brugge. Langs buiten oogt de woning bijzonder evenwichtig hedendaags, maar binnen stapelen de verrassingen zich op: lichte maar bijzonder uitgekiende niveauverschillen, een ‘box-in-the box’ volume, boeiende doorzichten, her en der een speelse twist in de circulatie… Zo worden de bewoners als het ware uitgenodigd om hun woning dagelijks te herontdekken.

Dampkap: Venduro BV. Gietvloer: Polydur Products/EPI Group.

Raamdecoratie en zitkussens: Ballière. Keuken – maatwerk interieurbouw: Inrichtingen de bruyne.

Gietvloer: Polydur Products/EPI Group. Dressing – maatwerk interieurbouw: Inrichtingen de bruyne.

Spel van horizontaal en verticaal

De villa bevindt zich op een onregelmatig gevormd hoekperceel van 1.420 m2 in een bomenrijke omgeving. De gevels van het gelijkvloers bieden een boeiend spel van horizontaliteit en verticaliteit. De gevelsteen is dun en langgerekt en in wildverband geplaatst op een dunmortelbed. De zachte natuurlijke kleur van de steen harmonieert perfect met de verticale elementen in lattenwerk van afrormosia. Het houten lattenwerk werd toegepast aan de voor- en achtergevel van de woning. In de zijgevels zorgt het zwart aluminium schrijnwerk voor een mooi contrast met de gevelsteen. Langs de straatzijde valt de geïntegrreerde carport in zwart aluminium op. Deze doet tevens dienst als overkapping aan de voordeur en de zijdeur naar de fietsenberging en de technische ruimte.

Zonwering: Ballière. Gevelstenen: Vande Moortel. Architect: Desmet & Lammens Architecten. Aannemer: BV Deketelaere Rik. Gevelstenen: Vande Moortel.

Zwart-wit | Desmet en Lammens, the art of living

Buitenmeubilair: Meubili BV. Aannemer: BV Deketelaere Rik. Buitentegels terras: Betonal NV. Buitentegels terras: Betonal NV.

Verrassend box-in-box concept

Via de trap bereiken we het woongedeelte op de verdieping. Hier maakten de architecten handig gebruik van het box-in-box principe, waardoor extra circulatie mogelijk is tussen de binnen- en buitenbox, wat ook weer voor een verrassend effect zorgt. Ramen in de buitenste en binnenste box werden op verschillende hoogtes aangebracht, waardoor de bewoners optimaal van het zicht op de bomen genieten zonder mogelijke inkijk. Het complete interieur staat in het teken van het harde accentduo zwart-wit. In de keuken ligt een witte gietvloer zodat een bijzonder statement is gezet. Een wand in zwarte eik bevat de inbouwtoestellen. Aan het eiland met witte onderbouw en Corian werkblad is een lagere ontbijttafel aangebouwd.

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne, geschreven voor magazine nr.3 2021
Fotografie: German Bourgeat

____
Wil je meer zien van Desmet & Lammens Architecten?