Ontwerpen is balans vinden

Ai&M Architecten

Ai&M staat voor Architecture Interior & More, maar ook voor het Engelse woord ‘aim’: doel. “Elk van onze ontwerpen heeft het doel om het esthetisch minimalisme te combineren met het functionele”, vertelt Charlotte Willaert, architect- zaakvoerder van Ai&M Architecten. “Dat wil zeggen dat hoe mooi een ontwerp ook is, we er altijd voor zorgen dat een woning in de eerste plaats een fijne plek is om te wonen.” Geen enkel ontwerp is dan ook hetzelfde, want de wensen, leefwijze en persoonlijkheid van de opdracht- gevers, maar ook factoren zoals de omgeving zijn elke keer anders. “In deze woning was een praktische flow belangrijk”, gaat Charlotte verder. “De indeling en de materialen zijn daarop afgestemd.”


Exterieur

Woning, Esthetiek, Ai&M Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Buitenschrijnwerk

Schüco Belgium

Praktische flow 

Aan de straatzijde oogt de woning ingetogen, met enkele elementen die je aandacht vasthouden: de verticale houten gevelbekleding, de lange muur, die met een bewust doel is ontworpen en die de grens afbakent tussen de voor- en de achtertuin, en het grote raam op de bovenverdieping dat een doorgang vormt voor daglicht dat zowel horizontaal als verticaal wordt verspreid. De bewuste keuze om de muur op een lagere hoogte te houden zorgt ervoor dat de avondzon vrijelijk de tuin kan betreden, waardoor bewoners gedurende de hele dag kunnen genieten van een aangename ambiance. Tegelijkertijd waarborgt de hoogte van de muur nog steeds de privacy van de bewoners. Deze doordachte benadering combineert functionaliteit met esthetiek, waardoor de buitenruimte een uitnodigende en tegelijkertijd beschutte omgeving wordt om van te genieten. Het is even speuren naar de voordeur, maar doordat de architectuur een intrigerend spel speelt met volumes, diepte en lijnen, blijf je voortdurend gefascineerd kijken. 


Living

Woning, Esthetiek, Ai&M Architecten, The Art of Living

Vrij zicht op omgeving 

Het voordeel van twee samengevoegde percelen is dat ze de mogelijkheid bieden een woning in de breedte te ontwerpen: een ontwerpkans die niet vaak voorkomt. Dankzij deze breedte was het mogelijk om de functionele ruimtes aan de tuinzijde te positioneren. Als gevolg daarvan ontstond er ruimte om niet aan één, maar aan twee zijdes royale glaspartijen te plaatsen. “Bij binnenkomst door de glazen voordeur kijk je eerst op de muur. Pas wanneer je je richting de zitruimte draait, heb je vol zicht op de tuin. De zichtassen zijn bewust op de tuin gericht, waardoor niet alle ruimtes achter elkaar te zien zijn, wat een gevoel van rust creëert”, vertelt Charlotte. In het hart van het woongedeelte heb je door de hoek-op-hoekbeglazing maar liefst een 270-gradenzicht op de tuin, het bos en de gracht naar de vaart. De minimalistische zwarte aluminium frames en het glas dat van de vloer tot aan het plafond reikt versterken het gevoel dat buiten binnen en binnen buiten is. Een ander aspect van Ai&M’s signatuur is het toepassen van patio’s en zonwerende luifels. De luifels harmoniseren de inkomende daglicht- stromen, vooral in ruimtes zoals de badkamer, waar privacy van het grootste belang is. Ze zijn ontworpen om een overvloed aan natuurlijk licht binnen te laten terwijl ze tegelijkertijd blikken buiten houden. Deze zonwerende luifels zijn bedacht en ontworpen met een scherp oog voor functionaliteit, waardoor ze effectief oververhitting tegengaan. Vanaf de eerste schets wordt prioriteit gegeven aan het vervullen van deze functionele behoeften, wat resulteert in een perfecte balans tussen praktisch nut en esthetische vormgeving. Aan de achterzijde is onder de luifel een overdekt terras gecreëerd dat zich gevoelsmatig tussen de living en de keuken bevindt. Charlotte: “Het leefbaar maken van het huis betekent ook het creëren van connecties. De patio tussen de bureauruimte en de living is daar een goed voorbeeld van. In de bureauruimte is het rustig werken, maar toch ben je visueel verbonden met de living en de tuin.” 


Badkamer

Woning, Esthetiek, Ai&M Architecten, The Art of Living

Esthetisch, praktisch en duurzaam 

Een leefbare woning is naast esthetisch en praktisch ook duurzaam. “De villa is uitgerust met zonnepanelen die verdekt op het dak liggen. In al onze woningen passen we geothermie toe”, legt Charlotte uit. “Hiermee wordt de woning in de zomer gekoeld en in de winter verwarmd. Dat geeft deze woning een E4-peil. Voor ons is het vanzelfsprekend om met duurzame technieken te werken.” Een duurzame woning geeft rust. Dat weerspiegelt zich in het exterieur. “We wilden geen kakofonie aan verschillende materialen”, vertelt Charlotte. “Het exterieur oogt monolithisch met grijs betoncrepi dat manueel is gemaakt. Zo is er diepte in de kleuren en texturen ontstaan. Het is een warm grijs. De verticale latten in thermo-essenhout voegen diepte toe. De zinken kraal rondom de dakrand accentueert de horizontale belijning.” In de woning zijn kruiskolommen geplaatst die de overkragingen dragen. Het terras ligt iets verhoogd ten opzichte van de tuin, waardoor de woning lijkt te zweven. Charlotte: “Ontwerpen is de balans vinden tussen muren en ramen, tussen openheid en geborgenheid en tussen zicht en privacy.” Esthetiek, praktisch nut en duurzaamheid komen zo feilloos samen. 

Editor: Media team

Datum: 01-05-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Nicolas Vantomme