Onmisbare verzekeringen voor een huiseigenaar

Nadat je de woning op stijlvolle wijze hebt ingericht, wil je er niet aan denken wat de gevolgen kunnen zijn van een brand in huis. Naast de emotionele schade bij zo’n brand, zouden ook de financiële gevolgen hiervan niet te overzien zijn. Voldoende reden om jezelf goed te beschermen tegen dergelijke situaties. Een van de eerste stappen hierbij: het afsluiten van een brandverzekering. De brandverzekering is niet de enige verzekering die je als huiseigenaar af zou moeten sluiten. Denk bijvoorbeeld ook aan een schuldsaldoverzekering en een inboedelverzekering. Met een fraaie bolide voor de deur ontkom je daarnaast niet aan de autoverzekering. In dit artikel lees je meer over de dekking van de belangrijkste verzekeringen voor huiseigenaren. 

Dekking van een brandverzekering voor huizen 

Hoewel de naam van dit type verzekering anders doet vermoeden, biedt een brandverzekering een veel uitgebreidere dekking dan slechts bij een brand in huis. Het is om deze reden dat een brandverzekering soms ook wel woonverzekering genoemd wordt. Ook schade als gevolg van een omgevallen boom op de woning of bijvoorbeeld als gevolg van de inslag door bliksem wordt vergoed vanuit de dekking van een brandverzekering. Datzelfde geldt voor waterschade en bijvoorbeeld storm- of hagelschade aan het gebouw. Het is een onmisbare verzekering voor huishoudens. 

Noodzakelijke schuldsaldoverzekering bij afsluiten lening 

Wanneer je een hypothecaire lening afgesloten hebt voor de aankoop van je woning, is een schuldsaldoverzekering nagenoeg altijd verplicht. Het biedt zowel de bank als je gezin de zekerheid, dat de lening kan worden afbetaald in het geval je plotseling komt te overlijden. Een schuldsaldoverzekering wordt in verschillende varianten aangeboden. Zo kun je kiezen voor de 50% – 50% schuldsaldoverzekering. Mocht je komen te overlijden, dan wordt jouw deel van de openstaande lening vergoed door de verzekeringsmaatschappij. Je partner zal zijn of haar deel moeten blijven afbetalen. Anders ligt dit bij een 100% – 100% schuldsaldoverzekering. Komt een van jullie beiden te overlijden? In dat geval wordt de volledige, openstaande lening vergoed.

Bespaar op de kosten door te vergelijken 

Het is verstandig om doorlopende verzekeringen, zoals de brand- en autoverzekering, periodiek naast het actuele aanbod van verzekeraars te leggen. Mogelijk biedt een van de verzekeraars een veel gunstiger premie dan hetgeen je voor je huidige verzekering betaalt. Door over te stappen houd je maandelijks geld over. Dit betekent dat je meer budget hebt voor de eerstvolgende aanpassingen aan het interieur in huis. Er zijn verschillende tools die het vergelijken van verzekeringen heel eenvoudig maken.