
Met een bowlingbaan van zevenentwintig meter lengte, een binnenzwembad met wellness, een fitnessruimte en een ondergrondse garage met autolift, is het in één oogopslag duidelijk dat de vorm en de indeling van deze Antwerpse villa zijn bepaald door de hobby’s van de bewoners. Een prima illustratie van het principe ‘vorm volgt functie’. Toch heeft de woning met zijn robuust vooruitstekende deel en de vele glaspartijen ook een authentiek modernistische uitstraling.
Tal van activiteiten
Corona leerde ons de huiselijke genoegens opnieuw te waarderen. Vlak vóór die tijd, alsof ze helderziend waren, maakten de bewoners hun plannen voor deze villa. Het is dus geen toeval dat ze is voorzien van zoveel ruimtes waarin je activiteiten kunt ondernemen, zoals gamen met vrienden. “Hiervóór woonden we in het stadscentrum en gingen we vaak weg, nu komen onze vrienden juist geregeld naar ons toe”, zegt de bewoonster. Wie op bezoek komt, wordt ontvangen in een inkomhal die rechts naar het gecombineerde zwembad met wellness voert. Een smalle ruimte met bank en kledinghaakjes dient als omkleedruimte en tegelijk als sas. Daarna stap je in de aangename warmte van de zwemruimte.
Belevenissouche en meer
Met negen meter lengte, en een tegenstroomjet, is het bad de moeite van het zwemmen waard, maar de echte luxe bevindt zich erbuiten. Er is een infraroodstraler, een haman en er staan twee zitbanken die kunnen worden verwarmd. Aan de verrijdbare drankwagen kan een hapje en een drankje worden gepakt. “De grootste belevenis is de belevenisdouche”, zegt de bewoner. “Het water komt van alle kanten, tegelijk met geluiden, visuele effecten en zelfs geuren. Eronder gaan staan blijft een verrassing. Wat het bad betreft hebben we overwogen er een met beweegbare bodem te kiezen, maar voor zesendertig vierkante meter extra vloer werd dat toch een te hoge meerprijs, en eigenlijk is het zo ook wel helemaal compleet.”
Bar, Cinema & bowlingbaan
Om het huis heen staan terrassen; metershoge ramen garanderen een zee van daglicht in de woning zelf. In de woonkamer zorgen drie vloerramen ervoor dat een deel van dit licht ook in de kelderruimte terechtkomt. Die kan ofwel met de huislift, ofwel met de zwevende trap bereikt worden. Ze bestaat uit een grote, open mancave, die is onderverdeeld in diverse segmenten. Zo is er een huisbar, een voetbaltafel, een flipperkast en een complete wand met vier enorme schermen, een bestemd voor het gamen, een aparte wand om films op te projecteren. Daar staan vier comfortabele Eamesstoelen voor. Het pièce de resistance is echter de bowlingbaan van bijna dertig meter (wanneer de technische ruimte erachter wordt meegerekend). “Deze baan was een van de vereisten en omdat ze zo lang is, is ze zeer bepalend geworden voor de vorm van het huis”, zegt Gunter Mertens van March Architecten in Kalmthout. “Je zou zelfs kunnen zeggen dat de hele woning rond de kelder ontworpen is.”
Veilig, ruimtebesparend en maatwerk
Eveneens onder het maaiveld ligt de garage voor de stalling van vier wagens en diverse bromfietsen. “Er is om twee redenen gekozen voor een ondergrondse garage”, zegt Peter van Wiele, projectmanager bij Cardok, het bedrijf dat de autolift installeerde, “vanuit een oogpunt van ruimtebesparing en een van veiligheid. Je mag slechts een bepaald percentage van het perceel verharden en dan staat het met vier wagens al snel helemaal vol. Een bovengrondse garage gaat ten koste van het toegestane bouwvolume, maar daarnaast is een garagepoort altijd te forceren. Een auto die ondergronds staat en met een lift binnen en buiten wordt gereden is daarentegen zo goed als niet te stelen. Er zijn codes voor de bediening en een alarm bij ongeoorloofd gebruik. Deze autolift weegt zes ton en kan drie ton dragen. Ze stijgt met een snelheid van twaalf centimeter per seconde en is dus ook niet traag. Wij bieden een standaardmodel, maar de meeste van onze liften zijn, zoals deze, echt maatwerk, doordat de klant tal van opties eraan kan toevoegen.”
Subtiele kleurcontrasten
De keuken en de woonkamer vormen één grote, open ruimte. Enkel tussen de eettafel en de zithoek is een scheiding aangebracht, in de vorm van een wand die kastruimte bevat, plaats biedt aan een buitenformaat televisiescherm en aan een gashaard. Het wit van de muren en de vloeren wordt afgewisseld met het zwart van de maatkasten in de achterwand van de keuken en het dekton van het kookeiland. Comfortabele groene stoelen rond de eetkamer en decoratieve objecten geven subtiele kleurcontrasten in deze aangenaam grote kamer. Ze zijn het werk van interieurarchitect Amber van de Weyer. “De bewoners hebben mij ingehuurd om hun te adviseren bij het vormgeven van het interieur en ook om een deel van de werken daarvoor te begeleiden. Met zo’n grote bebouwde oppervlakte lijkt het of we alle ruimte hadden, maar de hoeveelheid techniek en dus ook leidingen en buizen die in deze woning steekt, is navenant. Die laatste moesten allemaal onzichtbaar worden weggewerkt. Uiteindelijk kwam een aanzienlijk deel ervan samen in de wand boven de haard. Dat werd enorm passen en meten. Uitgerekend daar hebben de installateurs letterlijk op de centimeter moeten werken. Je ziet het er aan de buitenkant niet aan af, maar die wand is een huzarenstukje.”
Terrassen aan weerszijden
De bovenverdieping kan worden bereikt met dezelfde zwevende trap die naar de kelder leidt. Er zijn vier slaapkamers met evenveel badkamers. In de logeerkamer is het hotelgevoel al merkbaar, maar in de masterbedroom nog meer. Je kunt een rondje maken door de slaapkamer en de badkamer en vanuit het slaapgedeelte is er aan de ene kant toegang tot een dak met een terras en aan de andere kant tot een groendak. Ook bij de andere slaapkamers is er toegang tot een zitplek buiten, maar dan op een balustrade die over de hele lengte doorloopt. De keramische tegels aan de wanden van de badkamer zijn dezelfde als die in de ruimte van het zwembad, zodat de bewoners de twee met elkaar associëren. Het relaxte gevoel dat in de wellness ontstaat kan zo worden meegenomen naar bed.
Stilistisch, speels en open
De architect heeft met deze terrassen en omlopen een speels en open karakter gegeven aan een bouw die in eerste instantie toch vooral door zijn volume gedomineerd werd. Zo komt er alsnog een stilistische uitstraling bij een villa die eerst en vooral een onderdak voor hobby’s moest worden, niettegenstaande ze ook een werkruimte bevat, met uitzicht op de voortuin, bijna als een arendsnest. Op het dak, uit het zicht, liggen niet minder dan zestig zonnepanelen. Samen met de zestien boringen tot honderd meter diepte maken zij van deze veel energie gebruikende villa toch een laagenergiewoning, bijzonder goed geïsoleerd met diverse isolatielagen en driedubbele beglazing. Een woning die alles bevat wat een mens nodig heeft om te leven én zich te amuseren. Je zou bijna niet meer buiten komen, ware het niet dat je af en toe met een van de vier auto’s een ritje wilt maken. Zo bezien is niet zozeer de voordeur als wel de autolift de belangrijkste toegang naar de buitenwereld.
Fotografie: Jaro van Meerten