Om levenslang te willen wonen

Schellen Architecten

Als werknemer of ondernemer worden we geacht een leven lang te blijven leren, maar als bewoner hebben we evengoed een opdracht: een leven lang zelfstandig in onze eigen woning te blijven. Precies daarom pleit Reginald Schellen voor het installeren van een huislift evenals voor een of meer ruimtes waarin gezonde en ontspannende activiteiten kunnen worden ontplooid. Zoals in deze villa met uitzicht op een bos. Het wooncomfort is hier zó hoog dat je ook nergens anders meer zou wíllen wonen.


Ontwerp

Gevel, Villa’s, Schellen architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het ontwerp

Tuinarchitect

JOOS Tuinarchitectuur

Buitenschrijnwerk

Wood You

Gordijnen

Callens Interiors

Kokendwaterkraan

Quooker Belgium
Gevel, Villa’s, Schellen architecten, The Art of Living
Gevel, Villa’s, Schellen architecten, The Art of Living

Kunst als binnenkomer

De entree past bij de voorgevel, dat wil zeggen dat de neiging om stil te staan en de muur van nabij te bekijken in de inkomhal blijft bestaan. Zowel de materialen als de kunstwerken trekken de aandacht, is het niet door hun kleuren of vormen dan wel door hun voorstelling, zoals een schilderij van een vloedlijn. Als bezoeker loop je ergens binnen en op het doek lopen mensen juist van je weg. De villa straalt luxe uit, maar geen spilzucht. De natuurlijke materialen zijn duurzaam en ook op energetisch gebied is de woning zeer zuinig.

De bosrijke omgeving wordt allerminst buitengesloten, integendeel. Je hebt zicht op de bomen vanaf de overloop bovenaan de indrukwekkende vide, maar ook op het gelijkvloers, dat een zeer open karakter heeft. “De keuken is tegenwoordig hét centrum van de leefruimtes en dat hebben we in deze woning nog eens benadrukt met een kookeiland van zeven meter breed,’’ zegt interieurarchitecte Evelien Dewolf. “Als dit de plek is waar een gezin en gasten zich verzamelen, dan moet die ook ruim genoeg zijn. Tegelijk moest er ook intimiteit kunnen zijn waar die nodig was, en dus kan de multimediale ruimte desgewenst worden afgesloten met een hoge schuifwand. Al de ruimtes die geen directe leeffunctie hebben, maar zich wel op het gelijkvloers bevinden, zoals de garage en de berging, bevinden zich achter een donkere eikenhouten wand.”


Bovenverdieping

Gevel, Villa’s, Schellen architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Lift

Verolift

Thuiswerkplekken met panorama

Op de vide zijn twee thuiswerkplekken geïnstalleerd, van waaraf ook weer een prachtig uitzicht is over de achtertuin en de bomen. Deze verdieping is zowel met de trap als de lift te bereiken. “Veel opdrachtgevers vinden een lift in eerste instantie overbodig. Ze zijn nog in de fleur van hun leven, dus wat moeten ze met zo’n op- en neergaande stalen kooi? Ze kunnen er hooguit hun boodschappen in zetten. Maar diezelfde mensen moeten er ook niet aan denken over enkele decennia in een woonzorgcentrum terecht te komen. Zo’n lift is dus een investering voor de toekomst, je vrijbrief voor een oude dag die je dan toch samen in de eigen woning zult kunnen doorbrengen. Ik pleit er dus voor een huislift niet als extra te beschouwen maar als standaard, net zoals we standaard denken aan isolatie en installaties voor het opwekken van hernieuwbare energie.”


Exterieur

Gevel, Villa’s, Schellen architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Architect

Schellen Architecten

Aluminium buitenschrijnwerk

Vossal

Buitenpleisterwerk

Consteca pleisterwerk
Gevel, Villa’s, Schellen architecten, The Art of Living

Box in the box

Ook een kelderverdieping zal volgens Reginald Schellen in de nabije toekomst steeds vaker op het ontwerp voorkomen, en dan geen donkere betonnen bunker die enkel goed is om er voertuigen en technische installaties neer te zetten, maar een volwaardige verdieping. In deze kelder heeft de architect gezorgd voor daglicht, dat via een vide volop naar beneden stroomt, en er in wezen één doorlopende ontspanningsruimte van gemaakt. Er staat een biljarttafel en een tekentafel maar evengoed is er een fitnessruimte en een wellnessruimte, bestaande uit een sauna en een stoomdouche. “Toch is er wel een centraal element neergezet dat een vorm van ordening biedt’’, zegt Reginald Schellen. “Ik heb dat de ‘Box in the Box’ genoemd. Die ordening biedt de bewoners houvast en maakt het weer iets aantrekkelijker om tijd door te brengen in deze kelderruimte.” Hier is ook de PV installatie en vooral de thuisbatterij. Die laatste zorgt er niet alleen voor dat er het grootste deel van het jaar nauwelijks een vraag naar externe energielevering is maar bovendien dat het energiepeul met E-13 bijzonder laag is. Duurzaam bouwen leidt zo tot duurzaam comfortabel wonen.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 11-05-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Yannick Milpas

Fotografie: Robin Van den Acker