Om elke hoek een ontdekking

Degraer Interieurarchitecten

Als interieurarchitect bouw je niet alleen woonruimtes, maar ook duurzame relaties op. Dat geldt zeker voor Degraer interieurarchitecten. De bewoners van dit prachtige stadsappartement kennen Diederik Degraer al meer dan 20 jaar. Toen hun villa hun te ruim werd, drong zich de noodzaak op te verhuizen naar een dakappartement met een kleiner woonoppervlak, dat bovendien gemakkelijk te onderhouden is. De keuze voor Degraer interieurarchitecten lag voor de hand; het vertrouwen is zo diepgeworteld dat de opdrachtgevers Diederik carte blanche gaven. Geen wonder dan ook dat de schetsen die hij voorlegde zonder al te veel aanpassingen werden goedgekeurd. Niet alleen boog Diederik zich over het ontwerp; ook nam hij de planning van en aansturing voor de realisatie op zich. “Dat was een uitdaging, want alles moest in een kort tijdbestek gebeuren”, verklaart Diederik. “Twee dagen voordat mijn opdrachtgevers hun villa verlieten, was het interieur van hun nieuwe appartement klaar.”


Woonkamer

Keuken, Stadsappartement, Degraer Interieurarchitecten

Warm, functioneel en duurzaam 

Via een lichtstraat stroomt diffuus daglicht de inkom in. Het geeft je meteen dat warme welkom dat ook voelbaar is in het interieur. Een lange gang leidt ons naar de open woonruimte. Aan weerszijden van deze gang zijn op subtiele wijze kozijnloze, plafondhoge deuren ingewerkt, waardoor de muren en de deuren optisch een geheel vormen en sereniteit uitstralen. Enkel het zwarte deurbeslag verraadt dat er een toegang is naar een andere ruimte. De glazen deur met stalen frame zorgt zowel voor connectie als privacy tussen de inkom met nachthal en het woongedeelte.


Keuken

Keuken, Stadsappartement, Degraer Interieurarchitecten

Alle leveranciers van de keuken

Kokendwaterkraan

Quooker Belgium

Open en knus

In het woongedeelte opent de omgeving zich naar je. Hier wordt voelbaar dat het appartement in het historische hart van een stad aan de Leie ligt, met de winkels op steenworp afstand en een schilderachtig uitzicht op de historische brug en de kade. Er heerst een warme, cozy sfeer met materialen en toepassingen die zachtheid en natuurlijkheid uitstralen, zoals eikenhout, sierpleister met een lichte korrel en afgebakken lakwerk. De U-vormige opstelling van de keuken creëert een afgebakend gebied voor de gebruiker zonder dat deze zich afgezonderd voelt van de rest van het woongedeelte. Door het geïntegreerde bargedeelte is de keuken een dynamische plek geworden die open staat voor interactie. Een markant kenmerk van de keuken zijn de fronten van eikenfineer, die in verstek zijn gezaagd en voorzien zijn van diagonale inkepingen als handgrepen voor de lades en kasten. De witte wandkasten zijn minimalistisch van design, reiken tot aan het plafond en zijn afgewerCkt in mat lakwerk dat exact dezelfde zachte tint heeft als de muren. Naast een gezellige atmosfeer staat ook comfort centraal. “Elke centimeter van het appartement is optimaal uitgewerkt om het gebruiksgemak te verhogen”, legt Diederik uit. Esthetiek en praktisch nut vloeien in elkaar over.  


Bovenverdieping

Keuken, Stadsappartement, Degraer Interieurarchitecten

De totaliteit van het ontwerp

Een voorbeeld is de ingewerkte ledverlichting in het maatwerk, zoals in de walk-in-closet, het hoofdbord van het bed en in de kastenwand met haard en tv. Deze verlichting is niet alleen functioneel, maar vestigt ook de aandacht op het vakwerk en het design. In de keuken is ledverlichting toegepast onder de bovenkasten, waardoor er altijd functioneel licht op het tablet schijnt. Ook dit tablet van kwartsiet is een goed voorbeeld van hoe een materiaal meer dan alleen oogverblindend mooi kan zijn. Diederik: “Het tablet heeft het uiterlijk van marmer, maar de eigenschappen van graniet. Het is bestand tegen zuren en kan tegen een stootje. We hebben heel sterke materialen gebruikt en goede technieken toegepast, waar de bewoners lang plezier van hebben.” Bij een verhuizing zijn er altijd wel voorwerpen of meubels die meegenomen worden naar de nieuwe woning. In dit geval de eettafel met stoelen. Diederik: “We hebben het blad van de tafel bewerkt met hetzelfde sierpleister als de muren, zodat het helemaal past bij het nieuwe interieur. De zetels in de living zijn dan weer volledig op maat gemaakt.” 

Aan alles is te herkennen dat de woning ontworpen is voor deze opdrachtgevers. Van de technieken tot de eindafwerking, de routing, de plaatsing van de keuken, maar ook duurzaamheid speelt een grote rol. “Het is het geheel dat telt”, aldus Diederik. Soms komt dat geheel tot stand door opdrachtgevers die actief betrokken zijn; een andere keer door opdrachtgevers die carte blanche geven. Vertrouwen is echter bij beide benaderingen essentieel. Net als inlevingsvermogen. “Ik ben een architect die aan de tekentafel gaat zitten en begint te tekenen om de wensen van mijn opdrachtgevers vorm te geven. Ik kijk niet naar anderen en doe mijn eigen ding. Ontwerpen is een natuurlijk proces. Als professional bied ik sturing en help ik bij het maken van keuzes. Daarbij houd ik rekening met praktische zaken, zoals het gebruik, de materialen, de indeling, perspectieven en looplijnen, maar ook met het budget. Alles is van invloed op elkaar. Vaak zie je dat interieurarchitectuur wordt omschreven als een kunst. Voor mij is het meer dan dat. Ik beschouw mezelf als ambachtsman. Het gaat om de totaliteit, niet enkel om de esthetiek van het ontwerp, maar ook om de kennis van materialen, uitvoeringen, technieken. Dat maakt je een ambachtsman.” 

Editor: Media team

Datum: 07-05-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Veerle Verheijen