Noordgericht en toch zonovergoten

KLOU Architecten

De formele voordeur, net als een tweede ‘dagelijkse’ deur voor de bewoners, zitten onzichtbaar ingewerkt in de zwarte aluminium gevelbekleding. Deze voordeur springt iets naar binnen onder de luifel en wordt geflankeerd door een hoog raam met alu lattenwerk voor de privacy. De hal zelf, met keramische vloer, is voorzien van een kastenwand in donkere fineereik, waarin ook de deur van het gastentoilet verborgen zit. In het gastentoilet werd gewerkt met wanden in een donkere microtopping, indirecte ledverlichting en een zwart hangtoilet. Een kamerhoge glazen deur geeft toegang tot de eetplaats.


Woonruimte

Vide, Royaal, KLOU Architecten, The Art of Living

Indrukwekkende vide 

De zwarte eettafel Dolmen met organisch gevormd blad en stoeltjes van Toro bevindt zich onder een indrukwekkende vide, die overvloedig licht naar binnen trekt via de glazen patio op verdiepingsniveau. De vide faciliteert eveneens het contact met het verdiepingsniveau. Om ook elders in de woning van deze lichtinval te genieten, werd de traphal naast de eetplaats afgescheiden met een glazen, en niet met een volle wand. De kokervormige, gouden pendels contrasteren mooi met de zwarte tafel. Alle ruimtes op het gelijkvloers beschikken over keramische vloeren. 

Volop contact met de buitenruimte 

Via een volledig beglaasde wand met schuiframen in minimalistische profielen van Schüco staat de living in contact met de tuin en het terras. Alle ramen zijn voorzien van geautomatiseerde gordijnen met onzichtbare rails. In het hangend kastenvolume in donkere fineereik zit een doorkijkhaard ingewerkt op een marmeren sokkel van gezoet gris nuancé. De tv zit verborgen achter een automatisch wegschuivend paneel. De circulatie naar de keuken verloopt links en rechts van het kastenvolume en de achterzijde van de haard geeft uit op de keuken. Alle verlichting is van Delta Light en bestaat uit een mix van witte inbouw- en zwarte richtbare opbouwspots. De kokervormige opbouw- en puntspotjes zijn op ingewerkte rails geplaatst. Deze haaks op elkaar aangebrachte rails zorgen voor een strak en subtiel lijnenspel op het plafond. 


Keuken

Vide, Royaal, KLOU Architecten, The Art of Living

Royaal uitgerust 

In de keuken werd ook volop gewerkt met donkere fineereik. In het hangend kastenvolume bevindt zich een nis en de aircoroosters bovenaan werden mooi mee uitgewerkt in het hout. De kooknis zelf werd voorzien van witte kastenfronten en beschikt over een werkblad en spatwand in grijs marmer. Het kookgedeelte is uitgerust met een gasfornuis, een inductieplaat en een teppanyakibakplaat. Het eiland met spoelgedeelte en Quookerkraan is opgebouwd uit grijs marmer en witte kastenfronten. Het eiland loopt door in een lange tafel voor het ontbijt en de informele maaltijden in gezinsverband. Voor de verlichting van de tafel staan dunne kokervormige pendels van Delta Light in. 

Licht en openheid 

De verdiepingstrap achter de glazen wand bestaat uit zwevende treden in donker hout. Hier bevinden zich de mastersuite, de twee kinderkamers met gedeelde badkamer en de gastenkamer. De nachthal loopt langs de beglaasde patio, die ook de verdieping in het licht laat baden en waar later nog een boom zal worden geplant. De vide vormt de afscheiding tussen het ouder- en kindergedeelte. Ook hier vinden we overal plafondhoge, kaderloze deuren. De masterslaapkamer beschikt over een geïntegreerde dressingruimte. In de masterbadkamer werd gewerkt met PU gietvloeren en -wanden. Het kraanwerk is van CEA. Een sfeervol accent vormen de goudkleurige pendels boven het vrijstaande ligbad. Het lavabomeubel met opzet-wasbekkens heeft een blad in grijs marmer en een witte onderbouw. 


Kelderverdieping

Vide, Royaal, KLOU Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de kelderverdieping

Schakelmateriaal

Basalte

Mancave voor de zoon 

In de traphal, onder de verdiepingstrap, leidt een witte betonnen trap naar de kelderverdieping. Hier werd een mancave/gaming room ingericht voor de zoon. In de kelder werden ook alle technieken ondergebracht. 


Tuin

Vide, Royaal, KLOU Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de tuin

Leverancier buitenschrijnwerk

SCHÜCO Belgium

Imposant zwembad met poolhouse 

De terrassen in travertin achteraan worden beschut door een uitkraging met ingewerkte verlichting, speakers en heaters. Via drie treden over de gehele breedte loopt het terras over in het gazon. Het imposante overloopzwembad van 17 x 3,5 m werd haaks op de woning gepositioneerd om toch optimaal van de zon te kunnen genieten. 

Naast het zwembad werd een poolhouse met overdekt terras gebouwd in dezelfde materialen als de woning. Blikvanger in het poolhouse is het barmeubel in grijs marmer, dat mooi harmonieert met de kastenwand in donkere fineereik. 

Nadeel tot voordeel omgevormd 

KLOU Architecten vertrok vanuit enkele vooropgestelde vereisten, waaronder maximale openheid, transparantie en lichtinval. Ze maakten gebruik van frisse en sobere materialen binnen een rustig kleurenpalet. De voorgevel van de woning is volledig gesloten. Op het gelijkvloers werd de gevel bekleed met zwarte aluminium gevelpanelen en geprofileerd zwart aluminium voor de garagepoort. De uitkraging, afgewerkt in witte crepi, scheidt het gelijkvloers van het verdiepingniveau. De slanke gevelstenen werden dun gevoegd. De achterzijde van de woning is helemaal opengewerkt. De mastervleugel kijkt uit op de tuin, de kinderkamers bevinden zich aan de straatzijde. Zo wisten de architecten het nadeel van de noordgerichte oriëntatie tot een voordeel om te vormen.  

Editor: Media team

Datum: 10-05-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Nicolas Vantomme