Nieuwe allure voor een verouderde woning

Lo architectuur

Wat oorspronkelijk enkel een vernieuwing van de keuken had moeten worden, werd uiteindelijk een complete renovatie van het interieur. De oudere woning, met de fraaie tuin en de vele kamers, bleek na aankoop toch wel te donker en onhandig ingedeeld. Laura Sainderchin en haar team namen ze grondig onderhanden en gaven het huis de openheid en architectonische logica die ze nodig had. Ze voldoet nu niet alleen veel beter aan de wensen van de bewoners maar toont ook de pracht die ze onzichtbaar al in zich had.  


Entree

Verbouwing, verouderde woning, Lo architectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van de entree

Bekleding

Mortex

Van de zij- naar de voorkant   

De oprijlaan komt uit bij een bakstenen woning met schuine daken. Het mos hier en daar op de pannen wordt bevorderd door de hoge bomen om en op het perceel. Antwerpen is dichtbij en lijkt toch ver weg. Hoewel de villa in een dichtbebouwde residentiële wijk staat, ademt ze landelijkheid. “Vroeger was de woning veel kleiner en maakte ze, als stal, deel uit van het naastgelegen kasteeldomein”, zegt Laura Sainderchin. “Geleidelijk is ze uitgebreid maar in de woning die wij aantroffen ontbrak contact met de prachtige tuin, lichtinval en een duidelijke circulatie. Vroeger stapte je binnen via de zij-entree, zonder dat een idee kreeg wat voor woning en tuin zich erachter verschool. Daarom hebben we de entree verplaatst, centraal in de voorgevel. Van hieruit heb je een lange gang die je meteen zicht geeft op de groene tuin achteraan en die licht binnentrekt in wat vroeger de donkerste delen van de woning waren. Ook de volledige glazenwand is ontworpen om zoveel mogelijk licht binnen te trekken en de langgerekte woning van links naar rechts strek te verbinden. 


Leefruimte

Verbouwing, verouderde woning, Lo architectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Kokendwaterkraan

Quooker Belgium

Bank op maat

Stoffering Sioen

Stalen deuren & kozijnen

Savoir Fer

Zetel op maat

Stoffering Sioen

Architect

Lo architectuur

Koffiecorner en haard  

In de keuken wordt duidelijk hoe Laura en haar team door middel van schildertechnieken de muren en plafonds hebben gebruikt om van de woning een stilistische eenheid te maken. De vele schuine vlakken in deze ruimte moeten bovendien een flinke uitdaging zijn geweest aan het vakmanschap, maar het resultaat is verbluffend. “We hebben ook een raam in de zijmuur laten maken om meer daglicht binnen te brengen.” Dat de keuken voor meer is bedoeld dan uitsluitend koken blijkt uit de zithoek met koffiecorner en haardvuur. “Ze kunnen trouwens afwisselen. In de warmere maanden zitten de bewoners vaker in de aanpalende serre. Om wat contrastwerking te geven met het vele groen hebben we daar een rode en ronde zitbank geïnstalleerd.” 

Zitkuil  

Op de lange patiogang komt onder andere een speelkamer voor de kinderen uit, evenals een wijnkamer en een thuiskantoor. De toegang tot die laatste twee wordt steeds gevormd door een fraaie boogdeur, een boog die zich vervolgens weerspiegelt in de ramen daarachter om zijn hoe dan ook een terugkerend en karakteristiek element van het interieur. Bogen en afronding zijn toegepast om zachtheid toe te voegen en als knipoog naar de oorspronkelijke deurvorm. Een piano tussen de deur van de wijnbewaarruimte en de gang doorbreekt het verstilde karakter van de gang. “Het thuiskantoor was oorspronkelijk de inkomhal”, zegt Laura Sainderchin. “Daarom is er ook nog een deur die naar buiten voert.” Zowel het kantoor als de wijnkamer geven uit op de woonkamer. Die valt uiteen in twee delen: een zitgedeelte rond de gerestaureerde open haard en een verlaagde zitruimte. “Op deze plek was vroeger een half ondergrondse wijnkelder. De bouwheer wenste deze verlaagde zone te behouden. De bovenliggende muren werden afgebroken en voor het dak bedachten we een uitbreiding met een hoog raam. De zitruimte hebben we volledig in groen gestoffeerd om ze te matchen met het achterliggend groen van de tuin. 


Bovenverdieping

Verbouwing, verouderde woning, Lo architectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Staalwerk badkamer

Savoir Fer

Kranen

Hotbath
Verbouwing, verouderde woning, Lo architectuur, The Art of Living

Meebuigen met de wanden  

Door de lange houten balk, in combinatie met de houten steunbalk, roept het plafond van de woonkamer associaties op met een Engelse woning op het platteland. Die indruk wordt subtiel versterkt door de houten omkasting van de haard. Op de bovenverdieping voel je nog beter dan beneden dat je je in een huis bevindt dat wel wat weg heeft van een cottage, maar dan een zeer groot. Door dezelfde schildertechnieken toe te passen is de architect erin geslaagd dezelfde sfeer te creëren als op het gelijkvloers, maar in tegenstelling tot daar moest hier veel meer worden gewoekerd met de ruimte. Plafonds zijn lager en vooral schuiner. Wanden werden zoveel mogelijk benut voor kasten, stuk voor stuk knap maatwerk en als het moest schuin meelopend met een hoek. Tussen gang en masterbedroom liet Laura een boog plaatsen, opnieuw om de stilistische eenheid met beneden te benadrukken. 

Melkglas 

Maar een boog is ook een esthetisch element op zichzelf, zeker in combinatie met het figuurglas dat de badkamer van de gang scheidt. Het is een geniale vondst geweest, want zonder transparantie had deze ruimte te klein geleken. “Het ideale van figuurglas is dat het licht doorlaat maar geen inkijk mogelijk maakt, je ziet slechts schimmen”, aldus Laura. Door ook nog de hele wand boven het wastafelmeubel van een spiegel te voorzien is de badkamer optisch extra vergroot. Het natuursteen waarin het volledige meubel is overtrokken is dan weer een eyecatcher op zichzelf in deze ruimte. Zo heeft de architect een ingenieus spel gespeeld met de aandacht van gebruikers en lijkt de badkamer altijd groter dan ze in werkelijkheid is. Deze vondst is typerend voor LO architecten. In 2018 startte Laura Sainderichin haar eigen praktijk in Antwerpen, met als doel: het ontwerpen van architectuur, interieurs en objecten die gekarakteriseerd worden door een bijzonder gevoel voor detail, ambachtelijkheid en intuïtie en intimiteit. De drang naar een tijdloos minimalisme en schijnbare eenvoud staat centraal in haar werk, net als haar affiniteit voor tactiele en ruwe materialen. 


Exterieur

Alle leveranciers van het exterieur

Deurbeslag

FORMANI®

Zwembad

AB Solutions bv

Een modern element  

De woning kent doorkijkjes en inkijkjes en daarin lijkt ze een pendant van de Engelse tuin. “Die stond al vol oude rozenstruiken en heesters toen de huidige bewoners het huis kochten. Daar hebben ze bijna niets aan willen veranderen”, verduidelijkt Laura. Toch kent de tuin één nieuw element, namelijk een zwembad met poolhouse. Je kunt het bereiken via het terras of enkele tuinpaden. Een zwembad is een bij uitstek modern toevoegsel, met al zijn technieken. Hetzelfde geldt voor het poolhouse, dat in modernistische stijl is opgetrokken en waarvoor naast natuursteen ook beton is gebruikt. De haard bij de bar zal vooral tijdens zomerse avonden worden aangestoken, de haarden binnen in de woning vooral tijdens de winterse. De vuren maken de cirkel rond en niet alleen die van de seizoenen. Na een ingrijpende verbouwing van twee jaar is een gedemodeerde en donkere woning getransformeerd in een hedendaagse en open villa. En toch is het bijzondere van Laura Sainderchin haar aanpak niet eens die opwaardering zelf. Dwalend door de tuin en door de kamers en verdiepingen lijkt het er veel meer op of ze de sneeuw en de bladeren heeft weggeblazen die de ziel van de woning hadden bedekt, dat ze deze heeft hersteld in een oude glorie die ze, paradoxaal genoeg, in werkelijkheid misschien nooit op deze manier heeft gehad. 

Editor: Media Team RRO

Datum: 26-01-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Pilar Shoots