nieuwbouwwoning| Inarto Architecten, the art of living

Nieuwbouwwoning met optimaal wooncomfort | Inarto Architecten

Wanneer besluit je een woning niet te renoveren maar volledig nieuw te bouwen? Voor de eigenaar van deze Kempense villa was dat niet alleen de uitkomst van een rekensom, want met de afbraak vernietigde hij een aanzienlijk bedrag aan waarde en een huis dat esthetisch van hoge kwaliteit was. Hij koos voor een nieuwbouwwoning die bijzonder onderhoudsvriendelijk is en optimaal wooncomfort levert, anders gezegd: voor een huis dat alles biedt wat zijn vorige (nog) niet had.

Maatwerkkast: Heremans Keukens. Tarp: Trappenmakerij Eric Lauwers. Deuren: Blacksmith Jvs. E-installatie: Peter Grielens BVBA. Meubels: Gero Wonen.

nieuwbouwwoning| Inarto Architecten, the art of living

Vloeren: Atrio Flooring.

nieuwbouwwoning| Inarto Architecten, the art of living

Keuken: Heremans keukens. Verlichting (spots): Wever en Ducré.

 

Snel op temperatuur

Een grondige renovatie was een optie, maar de kosten daarvan zouden erg hoog uitvallen, berekenden de specialisten van Inarto Architecten. Er werd gekozen voor een sloop en dus een nieuwbouwwoning. “Daarbij hebben we de nieuwe woning optimaal georiënteerd op het zuiden en op de achterliggende tuin,” zegt medevennoot en interieurarchitect Evi van Rompaey. “Die tuin was nogal verwilderd, zodat de tuinarchitect er eerst veel in heeft moeten snoeien, maar nu is het zicht weids en wordt het nergens geblokkeerd. De overgang tussen interieur en exterieur is heel vloeiend geworden. Dankzij de oversteek kan het zonlicht in de zomer en winter optimaal in de woning binnenkomen. Dat brengt het interieur heel snel op temperatuur tijdens de wintermaanden en laat de verwarming zelden aanspringen. Tegelijk voorkomt zo’n overtrek oververhitting in de zomer. Ingebouwde terrasverwarming betekent dat je ook ’s avonds laat en voorbij het warme seizoen buiten kunt eten.”

Domotica: Teletask. Bedden: Sit en Sleep. W-installatie: Nb Technics. E-installatie: Peter Grielens BVBA. Raamdecoratie: Benedetti Interieur.

nieuwbouwwoning| Inarto Architecten, the art of living

Tuinontwerp/Tuinaanleg: Groencreatie Luc Tops. Ruwbouw: Wim van Tendeloo. Zonnepanelen: Sun Eco. Garagepoort: Vabo. Ramen: V.g. Aluminium. Terras: Hanolux. Architect: Inarto Architecten. Dakwerken: Dakwerken Juriaan.

 

Naadloze overgang

Maar daar stopt het subtiele spel tussen interieur en exterieur niet. De architect heeft ervoor gezorgd dat de bewoners ook vanuit de slaapkamer uitzicht en toegang hebben tot het terras. Er is één schuifdeur geïnstalleerd in plaats van twee, wat de illusie van een naadloze overgang nog versterkt. “Dat was het voordeel van mijn woonervaring op deze plek,” zegt de bewoner. “Een ander had voor een extra schuifdeur en vliegerraam gekozen, maar ik wist dat ik die tweede toegang nauwelijks zou gebruiken. Een mens is nu eenmaal een gewoontedier.”

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers, geschreven voor magazine nr.2 2021
Fotografie: Hanne Joosen

____
Wil je meer zien van Inarto Architecten?