Nieuwbouw villa | Pascal Francois, the art of living

Extravagante nieuwbouwvilla | Pascal François Architects

Op een heuvelrug ergens in Vlaams-Brabant bevindt zich, in de nabijheid van een windmolen, deze karaktervolle nieuwbouwvilla in een strakke en tegelijkertijd speelse baksteenarchitectuur. De eigenaars genieten er dagelijks met volle teugen van de vergezichten over de achterliggende vallei. Architect Pascal François tekende het ontwerp en Dedeyne Construct stond in voor de bouw.

Leverancier Metalfire Haard: Bosmans G&G. Maatwerk interieur: De Meersman & Zonen. Audio en Video: Altronik.

Nieuwbouw villa | Pascal Francois, the art of living

Van renovatieplannen naar complete nieuwbouw

De eigenaars klopten reeds in 2012 bij Pascal François aan met de vraag om een aantal renovaties aan hun woning uit te voeren. De architect zag meteen dat de bestaande woning geen relatie had met de prachtige omgeving. Hij formuleerde dan ook enkele ideetjes voor een meer gedurfde en verdergaande aanpak. Na aankoop van een naastliggend perceel werd uiteindelijk toch beslist om voor een complete nieuwbouw te gaan. De nieuwe woning werd gebouwd op 80 centimeter van de bestaande. Deze laatste werd nadien afgebroken waarna de overdekte buitenruimte, het poolhouse, de garage en de zwemvijver werden aangelegd.

Gesloten baksteengevel vooraan

Deze nieuwbouwvilla presenteert zich als twee balkvolumes, verschoven ten opzichte van elkaar. De sokkel oogt slank en sierlijk, te danken aan het feit dat het gelijkvloers zich 90 cm onder het maaiveld bevindt. Deze sokkel is over de hele breedte voorzien van houten lamellen in zwart gekleurd Moabi. Aan de linkerzijde bevindt zich de inkom met pivoterende glasdeur die vijf treden lager ligt in een vide. Het verdiepingsvolume zit achter een gesloten gevel in een Patagonië HF gevelsteen van Desta, verlijmd in een wildverband. Op bepaalde plaatsen werd de steen verticaal geplaatst, wat voor extra speelsheid en detaillering zorgt.

Nieuwbouw villa | Pascal Francois, the art of living

Zwemvijver: Cools Tuinaanleg. Tuinarchitect: Patrick Verbruggen.

Nieuwbouw villa | Pascal Francois, the art of living

Bouwbedrijf: Dedeyne Construct. Architect: Pascal François Architects.

Natuurlijk gevoel in de leefruimtes

Binnen heerst een lichtrijke en aangename sfeer mede dankzij het gebruik van nobele, natuurlijke materialen. De binnenmuren werden uitgevoerd in een Pastellone decoratieve afwerkpleister. In de inkomhal, de keuken en de living ligt een kalksteenvloer Chambolle met HB ‘poco veccio’-afwerking. Dezelfde steen werd ook voor het terras gebruikt, maar dan zwevend. Elders in de woning werd gewerkt met eiken lamel-op-kantparket. Diverse kastenwanden werden uitgevoerd in donker eikfineer en voorzien van uitgefreesde grepen. Links biedt deze wand een doorsteek naar de leefruimte en rechts naar het gastentoilet en de traphal met lichte eiken trap.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne, geschreven voor magazine nr.1 2021
Fotografie: Cafeine

____
Wil je meer projecten zien van Pascal François?


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!