Nieuw gebouwd alsof ze er al jaren staat

Sels Villabouw

Moet je, bij de keuze van de stijl waarin je een woning laat ontwerpen, enkel rekening houden met je eigen smaak of ook oog hebben voor de omgeving waarin het huis komt te staan? De eigenaren van deze villa in de Kempen kozen voor het laatste. De rustieke stijl past perfect in de wijk, de keuze voor gerecupereerde bakstenen en dakpannen zorgt er zelfs voor dat de nieuwbouw vanaf de straat oogt alsof ze er al tientallen jaren staat. Tot en met de aanplanting van rododendrons aan de voorzijde is de inplanting van deze origineel vormgegeven woning in het straatbeeld werkelijk naadloos. 


Zwembad

Nieuwbouw, luxe villa, Sels Villabouw

Alle leveranciers van het pand

Architect

Sels Villabouw

Beveiliging

DVE service

Poort

Pouleyn

Binnen- en buitenschrijnwerk

Verrijken & Co

Diepblauw water 

Het perceel was zo lang onbebouwd gebleven dat de nieuwe eigenaren veel inspanningen hebben moeten doen om het bouwrijp te maken. De tientallen nieuwe bomen die aan de randen werden aangeplant en het stuk bos dat achteraan is blijven staan, tonen aan dat dit kappen met pijn in het hart gebeurde. “Er is gestreefd naar een natuurlijk ogende tuin”, zegt de bewoner. “Dat merk je ook aan het zwembad. Het is dieper dan een standaard bad en het water heeft een diepere kleur blauw dan het gebruikelijke azuur. De perkplanten komen bovendien bijna tot aan de rand. Als het zwembad niet gebruikt wordt maar wel openligt, vormt het een bijna natuurlijke waterpartij in de tuin.” 


Benedenverdieping

Nieuwbouw, luxe villa, Sels Villabouw

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Meubels, tapijten en behang

Bojoli

Schilderwerken

General Painting

Een onzichtbare huislift 

De woning zelf staat met de puntgevel gericht naar de straat. Wie naar de voordeur loopt wordt getroffen door het metershoge ronde raam boven de deur van de garage, dat als een reusachtig oog alle bewegingen beneden lijkt te volgen. Dergelijke ramen werden vroeger boven paardenstallen gebouwd, nu geeft dit de heer des huizes uitzicht op de tuin en de straat wanneer hij in de werkkamer boven die garage zit. De toegang tot de woning ligt rechts van de garage. De inkomhal is geen enkelvoudige ruimte maar bestaat uit twee delen. Rechts zijn de trap en een deur naar de zitkamer, links de garderobe en een deur naar de keuken. In het midden is een toilet, dat opvalt door het speelse, veelkleurige behang met vissen. Aan de andere kant van de gang is een deur met daarachter een kast. “In werkelijkheid is dat een liftkoker, maar dan een dichtgemaakte”, legt de eigenaar uit. “De houten vloeren zijn op elke verdieping uitneembaar. Nu bestaat de schacht nog uit extra kasten, maar als het later ooit moet, kan er in een handomdraai een huislift in worden geïnstalleerd.” 

Consequent gebruik van eikenhout 

Bouwen is, net als regeren, een kwestie van vooruitzien. Het is ook een kwestie van consequent zijn. De rustieke architectonische sfeer is in het interieur doorgetrokken door het veelvuldig gebruik van eikenhout, in kasten en wanden, tot in de kozijnen toe. “We kozen ook voor behang, een beetje in weerwil van de trend om muren niet meer te behangen”, aldus de heer des huizes. De keuze van een Lacanche gasfornuis in de keuken en van prachtige Portugese tegels op de keukenvloer verhogen het gevoel van authenticiteit. Ook in de toepassing van ronde vormen bij enkele ramen in plaats van de gebruikelijke rechthoekige gingen de eigenaren tegen de mode in, maar verhoogden ze tegelijk de indruk je in een origineel en persoonlijk vormgegeven woning te bevinden. “Dat is ook de verdienste van SELS Villabouw”, zegt de eigenaar. “We hebben eerst andere ontwerpers in de arm genomen maar vonden pas bij Michaël Matheussen en zijn medewerkers, architect Baltie Schepers en interieurarchitecte Falke Decleer het begrip dat we zochten. Het oorspronkelijke ontwerp stond dan ook vrij snel op papier en was echt wat we wilden.” 

 


Bovenverdieping

Nieuwbouw, luxe villa, Sels Villabouw

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Deurklink

Dauby

Verwerker Mortex badkamer

Floorcouture

Domotica

Duotecno

Doorgetrokken sfeer en kleuren 

De twee trappen lijken het hart van de villa te vormen, alsof het pand om hen heen is gebouwd, en voeren in twee rondingen naar de eerste en tweede verdieping van het huis. Op de eerste zijn twee kinderkamers gemaakt, een masterbedroom en twee badkamers, waarvan er een speciaal voor de jonge kinderen is ingericht. Opvallend aan de ouderlijke badkamer is hoe de kleuren en de sfeer van het gelijkvloers er zijn doorgetrokken. De randen van het ligbad lijken bijvoorbeeld van eikenhout, maar zijn gemetst. De installateur heeft wel moeten woekeren met de ruimte, want de regendouche zit werkelijk tot vlak onder het plafond, maar dat hoort nu eenmaal bij de charme van een rustieke villa met een rieten dak. En charme is het, want elke blik uit een van de ramen toont een prachtig zicht op de tuinen en de huizen in de omgeving, op andere rieten daken, zwembaden, majestueuze bomen en bloemenperken. Doordat het dak het eigenlijke gebouw zo mooi omarmt, heb je van buiten een onjuiste indruk van de eigenlijke hoogte en omvang van de villa. Vanop de verdiepingen, en helemaal vanop die van de zolder, besef je hoe groot de villa werkelijk is. Net als de kelderverdieping is de zolder nog grotendeels onbenut. Er is ruimte gemaakt voor een gastenkamer, met eigen badkamer. Die zijn beide zo comfortabel dat het voor de bewoners verleidelijk moet zijn hier af en toe zelf te logeren, maar de rest van de zolder is nog leeg, alsof ze is gebouwd op de groei. Een stenen pad stelt de bewoners in staat helemaal om hun eigen huis heen te lopen. Wat zwarte tuinlantaarns lijken, zijn in werkelijkheid bewakingscamera’s. Tot de laurierbomen en rododendrons hoog genoeg zijn om inkijk vanaf de buren en de straat helemaal onmogelijk te maken, verzekeren zij de privacy van de bewoners. Wat nu al oogt als een klein adellijk domein zal dan veranderd zijn in een klein persoonlijk paradijs. 

Editor: Media team

Datum: 08-05-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: German Bourgeat