Nieuw bouwen zonder het oude te verbannen 

Vlassak Architects

Vroeger bouwden boeren veelal op de beste plekken. Vandaag de dag zijn de mooiste landbouwpercelen hierdoor vaak al voorzien van een verouderde hoeve. Deze bevatten doorgaans een rijke historie en ongeëvenaarde charme; zo ook bij deze Brabantse langgevelboerderij. Daarom besloot de bouwheer, in samenspraak met architect Pieter Vlassak, de veroudering te omarmen en deze prachtige langgevelhoeve te renoveren in plaats van te slopen. Tegelijk werd de authentieke woning uitgebreid met een hypermoderne achterbouw met veel licht en openheid naar de tuin toe. Het resultaat is een geruisloze overgang van een oude voorzijde naar een moderne achterkant en een uniek harmonieus samenspel van historische esthetiek met hedendaags wooncomfort. 


Entree

Hoeve, verbouwing, Vlassak Architects, The Art Of Living

Alle leveranciers van de entree

Buitenschrijnwerk & Garagepoorten (hout)

Geens en Zonen nv

Tegelvloeren

Tegeldesign

Maatwerk interieur

Jos Heylen
Hoeve, verbouwing, Vlassak Architects, The Art Of Living

Monumentaal doorzicht 
Een serre en een moestuin naast deze exclusieve villa versterken de landelijke indruk die de authentieke voorgevel maakt, net als de houten luiken voor de ramen en de houten staldeuren. Om de illusie compleet te maken bevinden zich diverse deuren in de brede voorgevel. Ze geven elk toegang tot de woning, maar slechts één ervan, een donkere pivoterende, leidt het bezoek direct de inkomhal in. De entree is open en geeft een monumentaal doorzicht naar de achterbouw die dankzij de grote raampartijen een wijds uitzicht geeft op de achterliggende koeienweides. 

Sfeervol vertoeven 
Naast de inkomhal bevindt zich een zitruimte, die in praktijk vooral wordt gebruikt als leeskamer. Er is een open haard, een biljarttafel en een geluidsinstallatie voor muziek. “We waren aanvankelijk bang dat we de haard zouden moeten slopen, maar toen we de vloer opbraken, bleek ze op een fundament en niet op volle grond te staan”, zegt de vrouw des huizes. “Een authentieke houthaard geeft sfeer en warmte. Dat maakt het in deze ruimte heerlijk vertoeven.” Ook de toegangsdeur tot de bestaande kelder aan de andere kant van deze L-vormige ruimte geeft geschiedenis aan deze riante villa, net als de houten balken aan het plafond. De kelder dient als opslagruimte, de verhoging erboven wordt door de kinderen als huiswerkplek gebruikt. 

 


Leefruimtes

Hoeve, verbouwing, Vlassak Architects, The Art Of Living

Alle leveranciers van de leefruimtes

Verlichting keuken

Occhio
Hoeve, verbouwing, Vlassak Architects, The Art Of Living

Baken van licht 
De overgang tussen het bestaande en het nieuwe deel van de woning wordt gemarkeerd door een lichtstraat in het platte dak over de volle breedte van de woning. Er is ook een raam gemaakt in het schuine dak van de oorspronkelijke hoeve, waar daglicht doorheen valt in de gang eronder. “Pieter heeft ons moeten overtuigen het te installeren, want hoe maak je zo’n hoog raam schoon en hoe vervang je er een lamp? Toch zijn we achteraf blij dat we hebben toegegeven”, vertellen de bewoners. Dat toegeven ging overigens naar twee kanten in een constante dialoog tussenopdrachtgevers en architect, aldus Pieter Vlassak: “Ik wilde bijvoorbeeld in eerste instantie via de dakbedekking een kleurrijker en dus scherper contrast maken tussen het bestaande en het nieuwe deel, maar de bouwheer oordeelde anders. Hij investeerde liever méér budget in het nieuwe dan in het oude gedeelte en achteraf bekeken vind ik dat een begrijpelijke keuze van hem.” 


Terrassen

Hoeve, verbouwing, Vlassak Architects, The Art Of Living

Overdekte buitenkeuken en inpandig poolhouse  
Die nieuwbouw is dan ook indrukwekkend, zowel in de breedte als in het uitzicht. Of je nu in één van de zetels of aan het kookeiland zit, het panorama reikt tot in de verte, waar paarden en koeien grazen in de uitgestrekte weilanden. Een zwart haardmeubel fungeert als scheidingswand tussen de keuken en de woonkamer zodat de ruimte niet te overweldigend wordt. In de zomermaanden kunnen de bewoners via de glazen schuifdeuren naar een van de twee terrassen. “Hoewel we in de praktijk vooral dat aan het zwembad gebruiken”, zegt de bewoonster, “niet alleen omdat dit overdekt is, een warmtestraler heeft en de buitenkeuken er ook staat, maar vooral omdat het uit de wind is en we er nooit last hebben van de zon.” Een muur met donkere gevelstenen schermt het terras af van de buren en maakt een visuele verbinding tussen de voorkant en de achterzijde van de woning. Deze overdekte lounge sluit aan op het poolhouse met sauna, kleedruimte en douche die zich inpandig in het oude gedeelte bevindt. “De enige verandering die we achteraf bekeken aan het plan hadden willen doen, is een extra toilet bij het poolhouse”, vertellen de bewoners. “Voor de rest is de indeling perfect gebleken. Onze levenskwaliteit is sinds de verhuizing aanzienlijk verbeterd.” 


Slaapvleugels

Hoeve, verbouwing, Vlassak Architects, The Art Of Living

Rondlopen via de kloostergang  
Het gelijkvloers biedt verder onder meer plaats aan een grote werkplek voor de vrouw des huizes en aan veel opbergruimte. Op de bovenverdieping bevinden zich de slaapkamers en badkamers. Het centrale element is hier een kloostergang waaraan de kamers liggen en die uitkomt op een tweede trap. Aan elke kant van het huis kun je dus de bovenverdieping betreden. In zekere zin kun je rondlopen. De ouders en de kinderen hebben elk een deel van deze etage. Opvallend aan dit deel van de woning is dat er in elke ruimte voldoende licht is omdat de dakramen uiterst strategisch geplaatst zijn. De architect heeft de kamers relatief eenvoudig gehouden, functioneel en zonder opsmuk. De ruimtelijkheid van het gelijkvloers is hier vervangen door een zekere geborgenheid, wat ook de bedoeling is als je gaat slapen. Het schuine dak herinnert de bewoners er overal aan dat ze zich hier in het gerenoveerde boerderijgedeelte bevinden. “Het oude dak stond overigens een heel stuk minder schuin. Toen we het vervingen hebben we de hellingsgraad ervan verhoogd”, zegt Pieter Vlassak. 


Tuin

Hoeve, verbouwing, Vlassak Architects, The Art Of Living

Alle leveranciers van de tuin

Architect

Vlassak Architects

Tuinarchitect

JOOS Tuinarchitectuur

Aluminium minimalistische schuifpuien & ramen, Keller minimal windows®:

Group Ceyssens
Hoeve, verbouwing, Vlassak Architects, The Art Of Living

Immens gazon 
Vanuit de achtertuin geeft het huis een totaal ander aanzicht dan vanaf de voorzijde. Zonnepanelen liggen op de plaats waar anders een bijgebouw had mogen staan, een robotmaaier houdt het immense gazon bij, tot waar dit overloopt in een weiland vol hoge halmen dat ook nog bij de woning hoort. Het is alsof de achterkant van de woning zich in de huidige eeuw bevindt en de voorkant in de vorige. En toch: als je het huis betreedt via de hoofdingang en erdoorheen wandelt, is er op geen enkele plek een cesuur voelbaar. De verdienste van de architect is niet dat hij een nieuw deel aan een oud heeft gezet, maar dat hij hiervan één harmonieus geheel heeft kunnen maken dat naadloos met elkaar versmelt. Een typerende eigenschap voor iemand die telg is van de bekendste familie van landelijke villabouwers en zich tegelijkertijd nauwgezet de moderne architectuur heeft eigen gemaakt. Wie het beste van twee werelden in zichzelf verenigt, kan dat beste ook overbrengen op een uniek ontwerp. De bewoners van deze gemoderniseerde langgevelhoeve hebben er duidelijk hun voordeel mee gedaan. 

Editor: Media Team RRO

Datum: 04-01-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Nick Cannaerts