Mooie landelijke woning met een strak kantje

SA Architectuur

Sarah Aussems, zaakvoerder van SA Architectuur, streeft naar heldere en krachtige concepten, altijd vertrekkend vanuit de persoonlijke wensen van de bouwheer. Dat zorgt voor een evenwichtig resultaat tussen wonen en leven, waarbij de uitgesproken eigenheid van de opdrachtgever gecombineerd wordt met een goede functionaliteit. Het eisenpakket van het gezin was relatief klassiek: drie slaapkamers, een garage, de gebruikelijke woonfuncties en een poolhouse. 


Woonkamer

Landelijk, villa, SA Architectuur

Alle leveranciers van de woonkamer

Haard

M-Design

Schakelmateriaal

Basalte

Pleisterwerken

Schouteden Pleisterwerken
Landelijk, villa, SA Architectuur

Wederopbouw in landelijke stijl 

De eigenaars woonden reeds tien jaar in een klein huis op de locatie, zonevreemd gelegen in agrarisch gebied. In plaats van een grondige woningrenovatie te ondergaan opteerde men voor sloop met wederopbouw. Het concept van de woning bestaat in feite uit vier huisjes die verschoven zijn ten opzichte van elkaar en verbonden door een rechttoe rechtaan, zwart volume. Daardoor ontstaat er een interessante werking tussen de ruimtes onderling, komt er van overal daglicht binnen en wordt de relatie tot de omgeving gemaximaliseerd. Het buitenaanzicht kent een landelijke stijl, passend bij de omgeving. Binnen krijgt het geheel een strak, maar warm en tijdloos accent.

Inspirerend  

Een statige oprijlaan voert je naar een gesloten voorgevel. Een parkeervak verbergt discreet een autolift naar de ondergrondse garage, goed voor de stalling van vier wagens. Verscholen in de linkergevel, bevindt zich de grote, zwarte, pivoterende inkomdeur. Die vormt het moderne contrast met de raamprofielen in steellook. Noteer ook het entreepad in grote vlakken van blauwe hardsteen. De kasseien van het ‘karrenspoor’ vind je ook terug in de lichtrijke inkomhal. Het idee van buiten naar binnen of omgekeerd wordt verdergezet door een inspirerend vergezicht waarbij een waterpartij voor het verlengend effect zorgt. Een fineereiken kastenwand met geïntegreerde greepjes bevat ‘verborgen’ deuren die toegang verlenen tot de verschillende delen van de woning. Rechts naar de nevenfuncties en de trap naar de slaapvertrekken op de bovenverdieping. Links naar de leefruimtes en de kelder. Achter elk hoekje valt er iets nieuws te ontdekken. 

Complete wellness 

Via een eikenhouten bordestrap bereik je de eerste verdieping. De woning bevat drie slaapkamers en een logeerkamer. De overloop vormt de brug tussen de masterbedroom voor de ouders aan de tuinkant en twee identieke slaapkamers met een gemeenschappelijke badkamer en dressing, voor de dochters aan de straatkant. Het daglicht valt binnen door de plafondhoge raampartijen. Een schuifraam biedt toegang tot het dakterras om in de ochtend de eerste zonnestralen te vangen. De masterbedroom is opgevat als een hotelsuite. De badkamer, integraal uitgevoerd in echt natuursteen, is voorzien van alle comfort. Naast een bubbelbad waarbij hydrojets zorgen voor een verkwikkende massage, is er nog de perfecte aanvulling van een sunshower. Deze voorziet je van infrarood- en uv-licht tijdens het douchen en maakt zo de ‘wellness’ compleet. Een ruim lavabomeubel met spiegelkasten zorgt ervoor dat alles discreet wordt opgeborgen.  

Een royale inloopkast op maat van de garderobe brengt ons in de slaapruimte. De boxspring (Vispring) en alle accessoires uit het topsegment laten je meteen wegdromen. Maar wanneer je ‘s ochtends ontwaakt, heb je enkel nog oog voor de natuur door het grote raam. Onbetaalbaar.


Tuinkamer

Landelijk, villa, SA Architectuur

Alle leveranciers van de tuinkamer

Tuinarchitect

Tuinen Nijst Paul

Tuinkamer  

De grote glasgevels vormen elk seizoen het kader voor een ander ‘portret’. “We wensen dit huis maximaal van natuurlijk licht te voorzien en de levendige tinten van de tuin tot hun recht te laten komen”, zegt Sarah. “Het spreekt voor zich dat de hele oriëntatie van de structuur hierop is uitgetekend. We voorzien schuifdeuren die helemaal kunnen worden geopend, waardoor de tuin een onderdeel wordt van de woning.” Transparantie is belangrijk. Dat blijkt uit de open haard en de glazen wandkast (met porseleinen servies van Stockmans!) waarachter zich de formele zithoek bevindt. Met het grote kookeiland vormt de keuken het hart van de woning. De inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging, alle keukenapparatuur, tot wijnkoeler toe, zijn handig verwerkt in de vaste kastenwand van eikenfineer. Opvallend is de geschraagde eiken boomstamtafel. Ze getuigt van de gastvrijheid des huizes. Een micro-ledbeeldscherm aan de muur trekt zeker de aandacht. Aansluitend ligt de tuinkamer, die mooi daglicht vangt en waar momenteel kleurrijke kunst contrasteert met de witte achtergrond van de muren. Handig verstopt, want aan de achterzijde van de keukenwand bevindt zich het bureau. Opvallend zijn de lampen in lederlook 

Beleving  

De meest intieme ruimte in huis die een extra beleving krijgt doordat deze verzonken is. Een beetje verdoken om een knus gevoel te bewaren. Dit volume is opengewerkt tot in de nok waardoor het geheel toch ruimtelijk blijkt. Hier kun je genieten, zonder afgeleid te worden van het dagelijkse leven in huis. Een goed boek of een tv-serie. Het mag allemaal. En weeral die extra beleving met zicht op het maaiveld en de tuin. Maatwerkkasten voltooien het geheel. 

Poolhouse 

De tuin is 30 are groot en geeft uit op een bosgebied. Leuk is het hoenderhofje met dagelijks verse eitjes. Siergewassen kadreren het gazon, maar ook een tamme kastanje en een notelaar horen hier thuis. Ze verkoelen de omgeving op natuurlijke wijze en zorgen voor extra structuur. Naast een houten en natuurstenen terras, is er het zwembad. Dat wordt verwarmd met een warmtepomp en kan worden afgesloten met solarlamellen. Heerlijk wegzakken kan je in de ruime aluminium tuinset, met dikke kussens. Merk op dat de zonnepanelen zijn opgesteld en verwerkt in de tuin, om het landelijke pannendak te vrijwaren. Het poolhouse, voorzien in authentieke materialen zoals een eiken onderdak in massieve beplanking en het rieten dak, getuigen van authenticiteit en vakmanschap. Het is dé ideale plek om te ontsnappen aan de dagelijkse portie stress en bezorgt je een instant vakantiegevoel. 

Editor: Media team

Datum: 02-05-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jempi Welkenhuyzen

Fotografie: Yannick Milpas