Moderner en efficiënter wonen, met behoud van charme

VELOR Architecten

Dicht  bij  het  dorpscentrum  en  het  openbaar  vervoer en toch visueel afgesloten van de straat en  de  buren;  zo’n  aantrekkelijke  locatie  begint  zeldzaam te worden voor een vrijstaande  woning. Om ze ook voor de komende decennia leefbaar te  houden  besloten  de  kopers  ervan  tot  een  grondige  renovatie.  Daarbij  werd  een  kleine  tachtig  vierkante  meter  aan  het  bewoonbaar  oppervlak  toegevoegd  en  een  deel  van  de  bovenverdieping verbouwd tot een aparte studio. Tegelijk   bleven   alle   karakteristieken   van   de   charmante woning behouden.


Ontwerp

Renovatie, Visgraat vloer, VELOR Architecten, The Art of Living

Leveranciers van het ontwerp

Renovatie, Visgraat vloer, VELOR Architecten, The Art of Living

Privaat karakter

De  nabijgelegen  steenweg  is  zichtbaar  noch  merkbaar.  Toch  hoeven  de  bewoners, als ze niet met de auto naar de stad willen, slechts voor de deur op een bus te stappen. Bomen en een hoog opgeschoten haag omzomen de hele tuin en houden het terras achteraan vrij van de blikken van buren, terwijl hun huizen toch niet ver weg staan. De entree ligt aan de zijkant van het huis. Dit private karakter hebben de architecten van bureau VELOR uit Brasschaat niet  alleen  behouden,  maar  versterkt,  bijvoorbeeld  door  de  plaatsing  van  een  prachtige,  in  het  oog  springende  brede  deur  met  een  smalle  glazen  wand ernaast. “Tussen tuin en terras stond een muurtje, waardoor er geen connectie was tussen die twee en dus ook niet met de woning. Wij hebben dat  veranderd”,  zegt  architect-vennoot  Evelyn  Staessens.  “Je  hebt  nu  ook  meer zicht op de tuin en kijkt niet tegen tuinmeubilair op maar eroverheen. Er zijn treden gemaakt, zodat je van het terras geleidelijk kunt afdalen naar het  grasveld.  De  achterkant  van  de  woning  is  opengetrokken  en  ook  sterk  uitgebreid. We hebben er één grote, open leefruimte van gemaakt.”


Benedenverdieping

Renovatie, Visgraat vloer, VELOR Architecten, The Art of Living

Leveranciers van de benedenverdieping

Interieurbouw

Trouilliez Interieur

Stalen deuren

Bouwsmederij Loots

Visgraat en tegels

De rand van het vernieuwde rieten dak zorgt voor een stukje zonwering en zet tegelijk een landelijk accent. Het bedekt hier een nieuwe uitbouw van zo’n veertig  vierkante  meter  oppervlakte.  Binnen  is  het  meest  opvallende  aan  deze  achterbouw  dat  het  visgraatparket  van  de  woonkamer  en  eetkamer  niet in de keuken is doorgetrokken. Daar liggen tegels. “De opdrachtgevers vonden  zo’n  vloer  beter  passen  bij  het  natuursteen  dat  ze  voor  de  keuken  hadden gekozen. Bovendien zie je die tegelvloer niet vanuit de woonkamer.” Lege muren accentueren de ruimtelijkheid van dit woongedeelte, maar versterken evengoed de rust die het uitstraalt, een rust die voor een niet gering Interieurbouw, maat- & schrijnwerk: Trouilliez InterieurVELOR architecten283deel bepaald wordt door de lange achtertuin, waar overal zicht  op  is:  wanneer  je  voor  jezelf  een  koffie  maakt  in  de  aparte koffiehoek van de keuken, maar evengoed vanuit de entree, die door een stalen deur met veel glas van de woon-kamer gescheiden is. Het zal je niet verbazen dat daar vroeger een donkerhouten deur zónder glas stak. Het gebruik van veel lichtgekleurd hout, waar voorheen vooral donker hout zat, maakt de benedenverdieping optisch nóg eens een stuk ruimer. Dat materiaal komt zeer goed tot zijn  recht,  bijvoorbeeld  in  de  treden  van  de  trap  naar  de eerste verdieping. Door het slopen van tussenmuren, in combinatie  met  ingenieuze  zichtlijnen  én  een  doordachte  materiaalkeuze is een optimaal ruimtelijk effect bereikt. De woning is daadwerkelijk tientallen vierkante meters rijker, maar het  lijken er eigenlijk nog vele meer.

Polyvalente ruimte

Alle  ruimtes  voor  de  ouders  zijn  op  het  gelijkvloers,  wat  de woning levensbestendig maakt. In de badkamer valt op  hoe  gebruiks-  én  onderhoudsvriendelijk  alles  is  uitgevoerd, met nergens opstaande randen en in de douche een inkeping voor flesjes en sponzen op borsthoogte, maar ook met afvoergoten en wanden die simpel zijn schoon te maken. “De kelderverdieping was vóór de verbouwing vooral een ondergrondse garage”, zegt Evelyn Staessens. “Wij  hebben  er  een  polyvalente  ruimte  van  gemaakt.  Nu wordt ze gebruikt als knutselruimte, voor de opslag van wijn en als technische ruimte, maar ze kan zonder veel ingrepen worden getransformeerd in iets anders. Door de auto op de oprit te plaatsen is er dus veel hobby-ruimte bij gekomen.”

Inpanding terras

Elke  verdieping  heeft  niet  alleen  een  specifieke  functionaliteit,  maar ook zijn eigen bewoners. De zoon des huizes heeft op de bovenverdieping  een  eigen  studio,  compleet  met  badkamer,  kitchenette en zelfs terras. “Maar ook hier hebben we oog gehad voor de behoefte aan privacy. Het boventerras is inpandig,  zodat de zoon wél volop zicht heeft op de tuin maar zelf uit het zicht blijft. We hebben ook rekening gehouden met multifunctionaliteit. Op de eerste verdieping is ook een logeerkamer, die nu als kinderkamer  is  ingericht.  Het  ligbad  kan  worden  gebruikt  door  de  zoon  maar  ook  om  de  jonge  kleinkinderen  in  bad  te  doen.  Later kan die kinderkamer, maar ook de studio, eventueel anders worden ingericht of een andere bestemming krijgen. Net als bij de kelder hebben we een zekere polyvalentie voorzien, precies zoals de opdrachtgevers wensten.”


Exterieur

Renovatie, Visgraat vloer, VELOR Architecten, The Art of Living

Leveranciers van het exterieur

Architect

VELOR architecten

Efficiënt wonen

Toen het werd aangekocht vertoonde het huis in veel opzichten een aanblik zoals die in de jaren zeventig en tachtig trendy was. Sindsdien was er blijkbaar nooit veel meer aan veranderd. “Wij hebben  de  woning  gemoderniseerd  naar  de  smaak  van  vandaag”,  aldus  Evelyn  Staessens.  “Kleinere,  donkere  ruimtes  hebben  we  opengebroken,  van  vloerverwarming  voorzien  en  lichter gemaakt. Maar de charme van de bouwstijl en de locatie hebben we niet veranderd. Het rieten dak is dus niet alleen behouden, maar met het inpandig terras en de wandverlichting die  we  daarin  hebben  aangebracht,  hebben  we  het  als  uitgangspunt genomen voor een upgrade. Er was oorspronkelijk zelfs geen daglicht op de zolderverdieping. Met de concentratie van  leven  en  slapen  op  het  gelijkvloers  hebben  we  het  wonen  ook efficiënter gemaakt. De bewoners zijn van middelbare leeftijd en zeer fit, maar een renovatie is niet bedoeld voor slechts enkele jaren. Ze kunnen de rest van hun leven in dit huis blijven wonen, even comfortabel als ze slecht ter been zouden zijn dan wanneer  ze  kwiek  de  trap  op  en  af  gaan.  Op  details  laat  de  inrichting  zich  in  de  loop  de  jaren  makkelijk  aanpassen,  maar  wat vandaag efficiënt is, zal dat over decennia nog altijd zijn.”

Editor: Rob van Sambeeck

Datum: 22-12-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers