Moderne woning, Steven De Jaeghere. the art of living

Moderne woning met mediterrane invloeden | Steven De Jaeghere

De bewoners van deze moderne woning kunnen hun voorliefde voor de zon en het zuiden niet onder stoelen of banken steken. Twee kubussen steken boven de benedenverdieping uit en doen denken aan de Marokkaanse patiowoningen met hun gestapelde blokken op verschillende hoogtes. Ook de olijfboompjes, naast het zwembad, onderstrepen dit zuiders karakter.

Concreet verlanglijstje

Wanneer de bouwheren aanklopten bij ingenieur­architect Steven De Jaeghere uit Tielt, hadden ze al een concreet en gedetailleerd verlanglijstje op zak. Zo moest hun toekomstige woning bijvoorbeeld beschikken over een aparte keuken met brede doorgang naar de zitruimte. Ook een patio was een absolute must in de moderne woning. Kortom; hun nieuwe stek moest vanuit elk opzicht een zonnig vakantiegevoel opwekken.

Moderne woning, Steven De Jaeghere. the art of living

De woning staat in België, maar zou niet misstaan in een Mediterraan land.

Uitdagende perceelvorm

Enkel de vorm van het perceel, een 2.800 vierkante meter groot parallellogram, strooide initieel wat roet in het eten. Deze ongewone vorm legde zekere beperkingen op aan de bouwdiepte, waardoor toch niet alle ruimtes en functies op het gelijkvloers konden ondergebracht worden. De oplossing kwam er in de vorm van een kubus, die er bovenop werd gestapeld en het domein van de twee kinderen afbakent.

Moderne woning, Steven De Jaeghere. the art of living

In tegenstelling tot de voorzijde, is de achterzijde opengewerkt met glazen puien.


“De hagelwitte plafonds en binnenmuren werden door de bewoners huiselijker ingekleurd met zwarte accentmuren.”


Moderne woning, Steven De Jaeghere. the art of living

Velbus zorgde voor de automatisatie inclusief verlichte design bedieningspanelen en de haard is geleverd door Lefebvre Haarden.

Overal dezelfde deuren

Rechts van de voordeur bevindt zich een dubbele carport die door de lange muren en een schuifpoort van de straatkant afgeschermd is. De inkomhal is voorzien van een gastentoilet en ingebouwde kasten met kamerhoge witte deuren, zonder zichtbare handgrepen. Dit type van deuren vinden we overal in de woning terug en ze versterken de strakheid van het architecturaal concept.

Imposante leefkeuken

Een tweede glazen deur leidt naar de ruime leefkeuken. Hier werd een volledige kastenwand opgebouwd in donkerbruine fineer eik die alle toestellen bevat en diverse werkzones aan het oog onttrekt. Een royaal keukeneiland maakt het geheel af en kijkt rechtstreeks uit op de patio, die naar binnen toe gedeeltelijk de woning binnendringt en zo de grote aandachtstrekker van de villa vormt.


“Een royaal keukeneiland maakt het geheel af en kijkt rechtstreeks uit op de patio.”


Het Zimbabwe Black natuursteen is krasbestendig en erg sterk. De tegelvloeren werden geplaatst door Bettens & Co, die een jarenlange ervaring hebben in het betere vloer- en tegelwerk.

Transparantie en uniformiteit

Wat meteen opvalt, zijn de doorzichten, zowel naar binnen als naar buiten toe. Verder werd een rustgevende uniformiteit bereikt door overal in de woning door te werken met eenzelfde vloer in grijze betontegels. Omdat ook buiten op het terras en rond het zwembad dezelfde tegels werden gebruikt, zij het met een ruwer oppervlak, vervagen in deze moderne woning de grenzen tussen binnen en buiten helemaal. Dit resulteert in een opmerkelijk ruimtegevoel.

Moderne woning, Steven De Jaeghere. the art of living

De eikenhouten toegang tot de berging valt zeker niet op.

Strak en wit met huiselijke toetsen

Drie roze-goud gekleurde, bolvormige lichtarmaturen boven de keukentafel en keukenstoeltjes met metalen frame in dezelfde goudkleur, die ze in Italië vonden, dragen bij tot de gezellige sfeer.

Ruime tuin met zwembad

De gevelbrede glazen achterwand van de woning kijkt uit op het grote terras met achterliggend zwembad en poolhouse. De tuin werd door de bewoners zelf uitgetekend en aangelegd en bestaat uit een groot gazon met een groenscherm langs de perceelsgrenzen. Enkel een paar solitaire bomen, waaronder twee olijven, steken boven het grasperk uit.

Moderne woning, Steven De Jaeghere. the art of living

Het zwembad is afkomstig van DcPools uit Gavere en de tuin is omsloten door poorten en Demakon.

Moderne woning, Steven De Jaeghere. the art of living

Het strakke zwembad van DcPools past perfect bij de moderne woning.

Energiedoelstellingen

In deze lichtrijke, moderne woning draagt de zon niet enkel bij tot het vakantiegevoel, ze helpt ook de energiedoelstellingen te halen met behulp van zonnepanelen. Verder wordt de woning verwarmd met een zuinige vloerverwarming op aardgas. De bewoners van deze moderne woning genieten elke dag van de meditteraanse sfeer.

 

Tekst: Philip Doutreligne
Fotografie: Pieter Clicteur

___

Wil je meer projecten van Steven De Jaeghere zien?