Moderne woning | TOOP Architectuur, the art of living

  • Architect
    TOOP Architectuur bvba
    Lokeren & Westouter | www.toop.be
  • Garagepoort
    BVBA Constructies Hermie
    Aalter | www.hermie.be

Moderne woning met flair | TOOP Architectuur

Met een vrij klassiek eisenpakket – vier slaapkamers, garage, leeffuncties en bureauruimte – en een diep en relatief breed perceel in een open omgeving, werkten Laurent Temmerman en Jens Theuwen van TOOP architectuur een totaalconcept uit. Hoewel deze moderne woning in Gent op het eerste gezicht volledig open lijkt, is ze heel gevarieerd en blijf je huis, tuin en omgeving vanuit elke hoek opnieuw ontdekken.

Moderne woning | TOOP Architectuur, the art of living

Open, maar toch geborgen

In plaats van de brede doos-vorm zonder relatie met de straat, kozen de architecten voor een opdeling in drie strookvormige volumes. Door die op het gelijkvloers als het ware naar buiten te duwen, ontstaan drie ‘tussenzones’ die niet alleen veel daglicht naar binnen trekken, maar ook een grote beleving van de omgeving creëren. Zo is er het ochtendterras aan de voorzijde, dat keuken en bureau verbindt, het overdekte terras tussen keuken en eetkamer en de geborgen patio aan de leefruimte. Vanuit elke ruimte beleef je tuin en omgeving op een volledig andere manier.

Schilderwerken: BVBA Gerdy’s. Wandbekleding mortex: Beal.

Uitgesneden massiviteit

In de drie massieve volumes van deze moderne woning zijn telkens uitsnijdingen gemaakt. Zo is er de overdekte inkom, de diepere ramen van het bureau aan het ochtendterras en het overdekte terras aan de achterzijde, gecreëerd door het overhangende volume van de eerste verdieping. Aangezien de wijk gedomineerd wordt door bakstenen woningen, lag de materiaalkeuze voor de hand. De bouwheer opteerde voor een bleke gevelsteen, die TOOP complementeerde met donker geanodiseerd aluminium voor de ramen, de voordeur en de garagepoort.

Moderne woning | TOOP Architectuur, the art of living

Aannemer: BV T’Jampens Bouw.

Architect: TOOP Architectuur bvba. Stabilisatieontwerp: BDA Engineering. Garagepoort: BVBA Constructies Hermie.

Minimalistisch, maar toch gedetailleerd

Ook in de keuken komt de detaillering van zuivere lijnen terug. Zo is het blad van het keukeneiland in zijn geheel geaccentueerd, met een negatieve voeg ter hoogte van de greep en het plintdetail onderaan dat is uitgelijnd met de kasten. “We hebben graag dat volumes zuivere volumes mogen zijn, uit één stuk.” De openklapbare keukenkasten zijn functioneel, maar gaan volledig op in de assen. “We houden van strak, maar interieurs moeten ook werkbaar zijn. Hier heb je de combinatie: de ontbijthoek, die snel rommelig kan worden, staat altijd klaar, maar is net zo makkelijk weer af te sluiten”. Daarnaast trachtten de architecten de grens tussen binnen en buiten zoveel mogelijk te vervagen.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Amaury De Meulder, geschreven voor magazine nr.1 2021
Fotografie: Tim van de Velde 

____
Wil je meer projecten zien van TOOP Architectuur?