Sfeervolle woning | Hulpia Architecten
Sfeervolle woning | Hulpia Architecten
Sfeervolle woning | Hulpia Architecten
Sfeervolle woning | Hulpia Architecten
Sfeervolle woning | Hulpia Architecten
Sfeervolle woning | Hulpia Architecten
previous arrow
next arrow

Moderne, sfeervolle woning | Hulpia Architecten

Open woonsfeer met voldoende privacy

Dirk Hulpia en Alejandro Rodríguez van Hulpia Architecten realiseerde een bijzonder mooie moderne woning met een opvallend design, te midden van een prachtige groene omgeving. Door de lange, smalle L-vorm, staan alle leefruimtes direct in contact met de tuin en de omliggende natuur. Het ontwerp creëert een unieke combinatie van voldoende privacy met een open woonsfeer wat doorgetrokken is in de verdere indeling van de woning.

De woning zelf is opgebouwd uit verschillende lagen, waarbij elke verdieping een laag voorstelt met een hoofdfunctie. “Hierbij kozen we voor een traditionele indeling, met de leefruimtes op het gelijkvloers en de slaapruimtes op de bovenverdieping. Aan de buitenkant hebben we deze indeling doorgetrokken in de materiaalkeuze: hout voor de onderste volumes en donkere leisteen voor de bovenste volumes”, vertelt architect Dirk Hulpia.

Privacy

In het ontwerp hebben de architecten de woning zo dicht mogelijk tegen de straat aan getekend, zodat er een maximum aan ruimte in de achtertuin ontstond en er een vrije uitkijk is. De balkvormige volumes zijn loodrecht op elkaar geplaatst, zodat er een L-vorm ontstaat die een maximale oriëntatie naar de tuin mogelijk maakt. Dirk licht toe: “Hierdoor ontstond er automatisch een mooie ruimte voor een carport, met directe toegang tot de woning en de logistieke ruimtes, zoals de aparte (tuin)bergingen met de fietsenstalling. Omdat deze ruimte een apart volume vormt, biedt het voldoende privacy van de straat naar de achtertuin toe en functioneert het volume direct als visuele afscherming van de buren naar de leefruimtes toe.”

Maatwerk keuken, De Keukenarchitecten, strak, wit, ruimtelijk, kookeiland, sfeervolle woning, Hulpia Architecten

De keuken met apparatuur van onder andere Miele en een kraan van KWC ONO.

Het lichtplan dat KR Elektro uitvoerde sluit perfect aan op het concept.


“De maatwerkkeuken die door De Keukenarchitecten is uitgewerkt, sluit naadloos aan op het lijnenspel”


Maatwerk keuken, De Keukenarchitecten, strak, wit, ruimtelijk, sfeervolle woning, Hulpia Architecten

Indrukwekkend lijnenspel
De maatwerkkeuken die door De Keukenarchitecten is uitgewerkt, sluit naadloos aan op het lijnenspel. “In de keuken wilden we heel graag een kookeiland met voldoende opbergplekken en een keukentafel op zithoogte die we eventueel ook los zouden kunnen gebruiken”, vertelt een bewoner. Daarnaast heeft De Keukenarchitecten veel opbergplekken in de grote kastenwand gecreëerd en een ‘onzichtbare’ deur verwerkt die toegang biedt tot de aparte bergingsruimte. Om de keuken zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken, is er gekozen voor composiet en een tegelvloer.

Verbonden en ruimtelijk
“We hebben gespeeld met ruimtes en zichtlijnen, die als basis fungeren voor het interieur dat door de bewoners zelf is gekozen”, vult Alejandro aan. “De living staat bijvoorbeeld in open verbinding met de keuken en eetkamer, maar is vanwege het stuk muur in het midden toch voldoende afgeschermd.” De speel/ kantoorruimte bevindt zich aan de zijkant van de muur, zodat ook deze ruimte beschut aanvoelt, maar toch bij de rest van de woning hoort. In combinatie met het veelvoud aan grote ramen en de vide in de gang, zorgt dit voor een lichte, ruimtelijk aanvoelende woonomgeving.

Woonkamer, houten vloer, grote ramen, lichtinval, eettafel, sfeervolle woning, Hulpia Architecten

De ruwbouw is het kwaliteitswerk van DMC Bouw.

Woonkamer, houten vloer, grote ramen, lichtinval, eettafel, sfeervolle woning, Hulpia Architecten

De afrormosia houten gevelbekleding van Beelaert, zal in de loop der jaren verder vergrijzen.


“We hebben gespeeld met ruimtes en zichtlijnen, die als basis fungeren voor het interieur dat door de bewoners zelf is gekozen”


De D’ORS schuif- en draaideuren in XINNIX-frames werden geplaatst door de firma Interlegno uit Roeselare.

Trap, gietvloer, Liquidfloors, strak, wit, ruimtelijk, sfeervolle woning, Hulpia Architecten

De gietvloeren op de bovenverdieping, op de trappen en in de douche zijn van Liquidfloors.

Prettige samenwerkingen
Voor de verdere opvolging van het ontwerp werd de samenwerking gezocht met verschillende partijen. DMC Bouw was verantwoordelijk voor de ruwbouw. Ander vakwerk werd geleverd door: de Beelaert (houten gevelbekleding), Verwilst Patrick bvba (dakafwerking en de leiden gevelbekleding), De Jaeghere (buitenschrijnwerken en aluminium raamprofielen), Lichtpunt (lichtplan), KR Elektro (uitvoering lichtplan), Delta Light (lichtarmaturen), Brick in The Wall (wandverlichting) en tot slot Rapidsol (terras).

Compliment
“De snelheid waarmee alles is opgevolgd, is onder andere te danken aan de grote betrokkenheid vanuit Hulpia Architecten en de manier waarop zij het traject hebben begeleid”, aldus de bewoners. En ook Dirk en Alejandro kijken met veel plezier terug op het traject. Dirk: “We zijn enorm fier dat we weer iets moois neer hebben kunnen zetten. Regelmatig horen we van de bewoners dat zij leuke reacties krijgen van vrienden, maar bijvoorbeeld ook van passerende wandelaars die even stilstaan bij de woning.”

Tekst: Webredactie
Fotografie: Johnny Umans

 

Meer projecten van Hulpia Architecten bekijken?

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: