Moderne woning haalt buiten naar binnen en vice-versa

NANO Architecten

Andy Gijbels, zaakvoerder bij NANO architecten streeft constant naar architectonische kwaliteit in een minimalistische vormentaal. Hoewel mini­malisme vaak geassocieerd wordt met enkel het hoognodige en met eentonige elementen, die door een gebrek aan kleur ook nog eens abstract en koud aanvoelen, geldt dat zeker niet voor Gijbelsontwerpen. In deze moderne woning voel je wel degelijk emotie en warmte. Een subliem ontwerp kan niet zonder een piekfijne samenwerking tussen opdrachtgever en architect. Bij NANO architecten werkt zaakvoerder Andy Gijbels met een uitgebreide vragenlijst, zodat geen wens onvervuld blijft 


Ontwerp

Modern, minimalistische villa, NANO Architecten

Levend schilderij 

De bouwheer wilde een modern huis in bosrijk gebied, kort bij de vijvers en het natuurgebied van de Platwijers. Ze waren fan van de herkenbare bouwstijl van NANO. Die sprak hen erg aan. In een stappenplan konden ze hun verwachtingen kwijt. Het eerste ontwerp was meteen een schot in de roos. Er hoefden geen concessies te worden gedaan, noch aan het concept, noch aan de materialen. “Glas was zeer belangrijk. We willen de natuur als een levend schilderij van buiten naar binnen brengen”, legt de bouwheer uit. Ook de situering van het kantoor, de ruimte voor de dochter en een leefkeuken stonden op het verlanglijstje. Bovendien moest de woning moest toekomstgericht worden ontworpen, rolstoeltoegankelijk met mogelijkheid tot herinrichting van garage tot studio. 


Benedenverdieping

Modern, minimalistische villa, NANO Architecten

Rekening houden met gemak 

De inkomhal is vrij bescheiden. Het toilet is mooi weggewerkt en geïn­tegreerd, naast de andere kasten in één groot meubel. Rechts bevindt zich de berging. Vlak bij de garage, wat het des te gemakkelijker maakt om de boodschappen rechtstreeks thuis uit te pakken. Alle kasten zijn maatwerk. Een ander voorbeeld van een praktisch ontwerp is de weggewerkte schacht, dat de bewoners gebruiken om het linnengoed van de badkamer recht­streeks naar de bergplaats te laten glijden. De aanpalende dubbele garage herbergt de warmtepomp met toebehoren. De tuin is op het zuiden gericht en ook daar heeft Andy rekening mee gehouden tijdens het ontwerpen. Zowel de achterzijde als de patio beschikt over twee oversteken, waardoor bij hoge zon de schaduw op het glas de temperatuur tempert. Zo’n geothermische warmtepomp waarbij een passieve koeling is geïntegreerd, blijkt dan handig. Links van de inkomhal vormt de pivoterende glazen deur een eerste blikvanger. Deze moderne deur in tijdloos design heeft een uniek scharnier: voor een naadloze uitstraling is het frame bevestigd in de vloer en het plafond. Esthetisch is dit echt een puristische oplossing. De sluittechnologie zorgt ook voor een goede akoestiek en thermiek. Niet onbelangrijk in deze tijden. De zitruimte is afgescheiden van de open tuin, die door een grote raampartij zichtbaar is. Dat zorgt voor een cozy effect op de patio en de binnentuin. De vloer is beneden overal gevat in polybeton, waarbij het lijnenspel doorloopt tot de leefkeuken en zelfs in de tuin. Naast de plafondhoge kasten van eikenfineer zorgt de tv­wand van gepolierd natuur­steen voor een luxe uitstraling. Boven de twee lederen zit­banken ontdek je de typische murale sculpturen van Daisy Bomans: menselijke figuurtjes van gebakken klei met een vierkant hoofd en een rond lijf. Wat opvalt, is dat je nergens in deze woning schakelaars vindt, ondanks de indirecte ver­lichting. Daar zorgt de domotica voor die vanuit de leefkeuken via een nagenoeg onzichtbaar touchscreen is geïntegreerd in het kookeiland. Vanuit de zitruimte geniet je van de wintergroene bosplanten en de esdoorn in de binnentuin. 


Leefkeuken

Modern, minimalistische villa, NANO Architecten

Alle leveranciers van de leefkeuken

Maatwerk keuken & kasten

Vanlaer

Eettafel

Zwaartafelen

Kloppend hart  

Hét kloppende hart van de woning is de leefkeuken. Hier valt meteen het grote natuurstenen kookeiland op met inductiekookplaat en fluisterstil geïntegreerde afzuiging. De ontbijtkast is mooi weg­gewerkt. Een micro­, en de krachtige drukstoomoven zorgen voor een ongekend vlugge maaltijd op tafel. Die kan voor gelegenheden worden genuttigd aan een stoere voleiken en op maat gemaakte tafel met tien zitplaatsen. De kwalitatieve designstoelen zorgen voor volop zitcomfort. Licht en vorm worden daarbij verenigd in drie harmonieuze Scandinavische stijllampen, die zorgen voor een diffuus en warm licht. 


Bovenverdieping

Modern, minimalistische villa, NANO Architecten

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Installatie badkamer

Stef Lenaerts

Geborgenheid, warmte en een prachtig uitzicht 

Zeventien trappen brengen ons naar boven. Daar wacht het bureau van de huisheer. Een groot vensterraam haalt het bos aan de overzijde van de woning naar binnen. Zo wordt de hectiek van het werkleven getemperd door de rustige omgeving. Ook hier zijn de kasten en het bureel maatwerk. Een visgraatparket met eiken toplaag bedekt de vloerverwarming en koeling, die overigens overal in huis ligt. De hoge gelakte deuren in de gang verbergen zowel kastruimte als de toegang tot de slaapkamers. Dicht vormen ze één mooi vlak. Een grote spiegel zorgt voor een ruimtelijk effect. Opvallend is het raam met claustrametselwerk in wildverband. Het geeft licht door, maar zorgt tegelijk voor privacy. Het donkerbruin buitenschrijn-werk contrasteert, maar voelt warmer aan dan wanneer voor zwart zou zijn gekozen. Op deze bovenverdieping situeren zich drie slaapkamers. De slaapkamer van dochter en bouwheer geven uit op de achtergevel. Logees kijken uit op de linker gevel. Overal komen weer de inbouwkasten terug. Boxsprings bieden voldoende slaapcomfort. De elegante en strakke pendulumverlichting zorgt voor zacht dimlicht. Helemaal uniek wordt het wanneer je uit bed een voet aan de grond zet en meteen discreet het licht aangaat via een sensor in de vloer. 

Tot in de puntjes 

De badkamer baadt in het licht. Daar zorgt niet alleen een lichtstraat voor, maar ook hier weer ziet het claustra-metselwerk toe op discrete transparantie. Een kiepraam dient voor verluchting. Op de vloer prijkt een keramische tegel, qua uitstraling een variant op een Italiaanse kalksteen en bovendien is keramiek gemakkelijk in het onderhoud. De eyecatcher is het vrijstaande ligbad van corian. Maar ook het grote wandmeubel met spiegelkasten en twee wastafels vallen op. De inloopdouche met rainshower combineert luxe en comfort met veiligheid. Het accentje met ledverlichting in de muur zorgt voor een extra stijlvolle uitstraling. 


Exterieur

Modern, minimalistische villa, NANO Architecten

Alle leveranciers van het exterieur

Architect

Nano Architecten

Tuinaanleg

BV Groenmacht

Smart Home

Loxone Benelux

Aluminium Gevelbekleding

Alinel

Organische en natuurlijke vormen 

De tuinarchitect werkt met organische vormen die eigen zijn aan de elementen in de natuur en op die manier contrasteren met de rechtlijnige, strakke architectuur. Brede organische stapvlakken verbinden de woning met de buitenkeuken. Deze is hét middelpunt van alle gezelligheid, want ze is compleet uitgerust met een loungeset, BBQ en zelfs een bar. Goed voor een staycation, heel het jaar door. Wintergroene Prunushagen oftewel de zogenoemde Portugese laurier, beperken de inkijk van de buren. Ze omzomen stijlvol de tuin, waar verder ook een kurk- en 

Editor: Media team

Datum: 09-02-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jempi Welkenhuyzen

Fotografie: Jaro van Meerten