
“Ik houd van percelen die niet evident zijn om te bebouwen.” Die uitspraak tekent architect Egide Meertens. Architect Meertens ontwierp twee prachtige moderne woningen welke gekenmerkt worden door de bouw met bakstenen. Dit zorgt voor een modern en luxe uitstraling.
Misschien komt het doordat hij aanvankelijk een opleiding volgde tot schrijnwerker en pas daarna een studie architectuur, dat Egide Meertens zo’n bevlogen architect is geworden. Hij heeft het gevoel nooit te zijn uitgeleerd. “Zo heb ik in dit pand in Landen een bijzonder hard gebakken, artisanale baksteen uit Duitsland gebruikt. Daarmee kon ik een fraaiere gevel bouwen, minder afgelikt en met meer reliëf. Maar dan moest ik natuurlijk wel kunnen vertrouwen op de expertise van de aannemer om die stenen te kunnen verlijmen.”
Het huis dat hij voor een gezin in Landen ontwierp lijkt als een schip boven de kade uit te rijzen. Egide Meertens maakte gebruik van alle elementen in de omgeving om de bewoners enerzijds een zo mooi mogelijk uitzicht te bezorgen en anderzijds een optimale privacy. Het feit dat de weg waaraan deze moderne woning is gelegen zich onder het maaiveld bevindt voorkomt inkijk vanaf de straatzijde.
De interieurwerken en het meubilair op maat werden gerealiseerd door WoodYou uit Oudsbergen.
Het eerste, opvallende element van de tweede moderne woning is het metershoge raam boven de inkom. Het daglicht valt zowel vanaf de straatzijde als door het dak naar binnen, waardoor een overdaad aan natuurlijk licht de binnenkomst begeleidt. “Het is belangrijk overgangsgebieden te creëren. Je moet niet ‘ineens’ door de voordeur in de woning stappen en dan alle kamers overzien. Het gaat om geleidelijkheid. Vandaar ook de creatie van een binnenpatio.”
Als het op licht aankomt kunnen architecten, volgens Egide Meertens, veel leren van fotografen. De lichtinval bepaalt mede de hoeveelheid activiteit die een bewoner in een bepaald deel van de woning wil ontplooien. “Een inkom moet bijvoorbeeld dynamisch zijn. Daar ga je niet blijven. Een keuken is dat ook, want daar wordt gekookt. Maar de gang waaraan de slaapkamers liggen, hoort dan weer in gedempt licht te liggen. Net als een living, want zitten is een statische bezigheid.”
Lichtinval is voor Egide Meertens één van de belangrijkste aspecten van een woning.
De onzichtbare plinten van Bminus bieden een mooie afwerking.
Heel belangrijk voor de leefbaarheid van een woning is volgens Egide Meertens ook dat de loop- en zichtlijnen kloppen. “De looprichting voert van ruimte naar ruimte zonder de ruimtes te doorkruisen, maar eerder erlangs te lopen. Aan de voorzijde van de eerste moderne woning hebben we een polyvalente ruimte gecreëerd. Die biedt privacy aan degenen die er zich bevinden, bijvoorbeeld als er bezoek wordt ontvangen.
Vanuit de leefruimtes hebben de bewoners een mooi zicht op de tuin, aangelegd door PUUR groenprojecten.
De woning is energiezuinig dankzij zonnepanelen die geplaatst werden door Aralt uit Hasselt. Toch is er nog een gashaard, die voor extra sfeer zorgt.
“Een badkamer is niet onderhevig aan modes,” aldus Egide Meertens. “Je hoeft die niet om de tien jaar compleet nieuw in te richten. Functionaliteit daarentegen is van groot belang. We hebben dus gekozen voor merken en installateurs die deze badkamers gerust een dertigtal jaar kunnen laten meegaan.”
Egide Meertens laat hier zien dat baksteen en modern prima samengaan. Ook hier plaatste Bminus plintsystemen van aluminium.
De badkamer is minimalistisch, maar straalt toch sfeer uit.
NV Groothandel Warson plaatste de badkamer en verzorgde de W-installatie.
De stijl is uitgesproken minimalistisch, maar voor Egide Meertens is een stijl vooral een denkkader, nooit een keurslijf. “Beleving is uiteindelijk het belangrijkste voor de bewoners – en dus ook voor de architect. Het is mijn taak de emotie van de opdrachtgever te vertalen in steen. De eerste behartigt immers de belangen van de laatste, tegenover de bouwbedrijven en de instanties. Die vertrouwensrelatie was er ook nu weer. Het resultaat zijn deze unieke woningen. Bouwkundig, zeker, maar vooral ook in de mate waarop de bewoners zich er thuis voelen.”
Tekst: Jeroen Kuypers
Fotografie: Philippe Van Gelooven
___