Moderne wisselwerking tussen binnen en buiten met mediterrane details

Maten Architecten

Het ontwerpen van een woning betekent denken aan alle details in het grote geheel. De bewoners vonden dit bij MATEN-ARCHITECTEN. Het resultaat is een U-vormige woning die optimaal gebruikmaakt van binnen- en buitenklimaat in alle seizoenen van het jaar. Architecten Roeland Palmers en Stiene Jehoul komen tot een verfijnd samenspel van mediterrane warmte, rust en verbondenheid. 


Eetgedeelte

Architectuur, moderne woning, Maten Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het eetgedeelte

Natuursteen

Tuytelaers

Kokendwaterkraan

Quooker Belgium
Architectuur, moderne woning, Maten Architecten, The Art of Living

Een warm lichtspel  

In de U-vormige woning is het goed thuiskomen. De bewoners waren zeer betrokken bij de invulling van het concept. “De bewoonster wilde in eerste instantie een L-vormige woning, maar dat werd een U-vorm”, vertelt architect Roeland Palmers. Op die manier kijk je vanuit vrijwel alle ruimtes uit op een ander deel van het huis, wat de onderlinge verbinding versterkt. De binnentuin wordt zo ook omarmd. Dit valt vanuit de entree al op. Vóór de trapopgang bevinden zich een raam en een elegant thuiswerkkantoor met zicht op zwembad, tuin en poolhouse. Bij binnenkomst trekt het lichtspel meteen de aandacht. De verwelkomende openheid wordt versterkt door de lichte muren en eikenhouten vloer. Het hoge plafond benadrukt de ruime opzet. De trap is aan de bovenkant zowel horizontaal als verticaal bedekt met prachtig eikenhout. De zijkant van de trap is bewust opengelaten. Rechtdoor leidt een extra brede, met zwart staal omlijste glazen deur naar het majestueuze keuken- en leefgedeelte van de woning. De entree biedt verder toegang tot de garage met elektrische laadpaal en diverse bergruimtes met plafondhoge inbouwkasten. 

De smaak van het zuiden  

Het eet- en woongedeelte van de woning vormt het hart van het U-vormige gebouw. Hier kijkt de schitterende panoramische raampartij uit op het buitenzwembad. De eigenares heeft het interieur met zeer veel zorg en aandacht samengesteld. In combinatie met de keuze voor een eikenhouten vloer ademt de ruimte warmte en verbondenheid. Alle gemakken zijn in de keuken ingebouwd voor de levenskunst van culinair genot. De keukenverlichting is geheel weggewerkt en de zwarte inbouwkasten reiken met strakke lijnen tot aan het plafond. Het kookeiland is voorzien van een uniek, kwartsiet keukenblad in warme kleurschakering en een royale inductiekookplaat en mondt aan de raamkant uit in een cozy zitbar. Ook aan de donkerbruine, ovalen eettafel is het goed genieten. Tegen de achterwand naast de eettafel rust een indrukwekkende wijnkast met ingebouwde koeling, zodat in het weekend met veel zorg en aandacht van de beste wijnen genoten kan worden.  

 


Leefruimte

Architectuur, moderne woning, Maten Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Haard

Kissen

Stijlvolle verbondenheid  

In het verlengde van het eet- en woongedeelte bevindt zich een met veel rondingen ingerichte woonruimte, waar het uitstekend toeven is met vrienden en familie. “Die rondingen brengen het hier echt tot leven”, vertellen de bewoners. “Met de inrichting ben ik veel bezig. Het moet allemaal kloppen, alles moet bij elkaar passen”, benadrukt de bewoonster. Je blik valt hier al snel op de prominente open haard op bio-ethanol, heerlijk warm voor de donkere herfst- en winterdagen. Naast de open haard leidt een met zwart staal omlijste glazen deur naar een verrassend ruime extra loungeruimte, waar vanaf een diepe, kastanjekleurige bank van dezelfde open haard genoten kan worden. Deze met de woonkamer gedeelde open haard is vanuit de lounge afsluitbaar, zodat de ruimte volledig te scheiden is. Dit is ideaal bij veel bezoek en voor privégezelligheid van bijvoorbeeld de jongeren onderling. 

Kissen BV 

De open haard is een van de meest in het oog springende onderdelen van het woonkamerinterieur. De gehele openhaardwand werd gerealiseerd door Kissen BV. Met dertig jaar ervaring hebben ze hier precisiewerk geleverd, tot op de millimeter nauwkeurig. “Wij hebben de stalen haardbak op maat gemaakt, met een schuifpaneel erin, aan één kant afgewerkt met staal. De binnenkern is afgewerkt met brandvrije Skamotec-plaat. Aan de loungekant is ook een ­fineerpaneel aangebracht”, vertelt technisch ­ontwerper Andy van den Berk. Aan het vloeiende, ontspannen ogende ontwerp zijn veel keuzes voorafgegaan. Zo is de woning bewust niet op het gas aangesloten. Kissen kijkt in de ontwerpfase zoveel mogelijk naar de wensen van de bewoners. Geen project is daarbij te klein of te groot. “Ik ging samen met de bewoners om de tafel en in hun gezelschap werkte ik meteen een 3d-tekening uit. Op die manier ontstond een heel mooie interactie, want zij konden ter plaatse met hun wensen bijsturen. Het is zo echt een gezamenlijke creatie.” Met alle aanwezige expertise werden de open haard en de haardwand vlot, praktisch en esthetisch uitgevoerd. De openhaardwand zorgt ook voor privacy tussen woonkamer en lounge, onder het genot van hetzelfde vuur. Met de haard als warme centerpiece valt alles op zijn plek, precies zoals bedoeld.


Bovenverdieping

Architectuur, moderne woning, Maten Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

E-installatie, W-installatie & klimaatbeheersing

ATS BV

Interieurbouw

WerkOpMaat
Architectuur, moderne woning, Maten Architecten, The Art of Living

Luxehotelgevoel 

Op de bovenverdieping, die zich aan de voorzijde van het pand uitstrekt, bevinden zich drie ruime slaapkamers met elk een en-suitebadkamer. Alle slaapruimtes hebben hun eigen, tijdloze kleurstelling en vormen samen een smaakvol geheel. Hier is het slapen, ontwaken en baden als in een luxehotel. De bewoners kozen bewust voor een moderne touch met aandacht voor accenten in een rustgevend samenspel. Vanaf de overloop is de met mosgroen uitgevoerde mastersuite bereikbaar via een tweezijdige doorloopgarderobe met vloerbekleding. Het bed is een modern equivalent van een hemelbed, met een omlijsting van verticale houten wandpanelen die doorlopen op het plafond. Hierin is de Akupanel-verlichting verwerkt. De badkamer van de mastersuite is bereikbaar via een deur met smoked grey-glas in een zwartstalen omlijsting, heeft tegels van keramisch marmer en ademt elegantie. Je kunt hier baden in het licht van het panoramaraam met zicht op de patio en douchen in een beschutte nis. 


Exterieur

Architectuur, moderne woning, Maten Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Groene bank

WHOON Oisterwijk

Architect

MATEN-ARCHITECTEN

Buitenschrijnwerk

Belisol

Mediterrane sfeer 

De oriëntatie van de woning zorgt voor een fijn klimaat. Zo “kunnen de bewoners op elk moment ergens uit de wind in de zon zitten. De tweede verdieping bevindt zich aan de straatzijde om de avondzon optimaal te benutten. De oostkant bij de patio is dichtgemaakt met glas, zodat de oostenwind daar niet in kan. Aan de westkant schijnt ’s avonds de zon op het zwembad en de patio”, legt Roeland uit. De grote, lichte keramische tegels vangen het vocht van het zwembadgenot op zonder glad te worden en raken in de zomer niet oververhit. De grote oversteek boven de raampartij van het leefgedeelte voorkomt dat de zon in de zomer rechtstreeks op de ramen schijnt, wat het binnenklimaat koel houdt. De patio, het poolhouse, de lichte tegels en de olijfboom zorgen samen voor een mediterrane buitensfeer. Het poolhouse is ook voor de nattere dagen een prettige ontvangstruimte met een terracottaroze wand, een zitgedeelte in blauwgroen, minibar en toilet. Vanaf hier valt de bovenverdieping extra op. Deze vormt dankzij de bekleding met verlijmde GeoStylistix-stenen een eigen geheel ten opzichte van de verticale aluminiumgevelbekleding van de begane grond. “Dankzij deze verticale bekleding hebben we de horizontaal beklede verdieping verheven. Anders, als alles hetzelfde is, oogt dat plomp”, legt Roeland uit. De GeoStylistix-stenen zijn ook terug te vinden in de wand bij de patio. Het aanbrengen van dit vakwerk vergde veel zorgvuldigheid. “De stenen zijn uitdagend om te verwerken, maar dat is door een zeer goede aannemer gedaan”, vertelt Roeland. 

 

Editor: Media Team RRO

Datum: 29-01-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Alice Burridge

Fotografie: Yannick Milpas