
Een huis is een eenheid. Bij deze moderne villa gaat die eenheid zelfs zo ver dat het poolhouse niet los naast het zwembad staat, maar geïntegreerd is in het gebouw. Maar een thuis bestaat ook uit ruimten waar iedere bewoner zich kan terugtrekken en zijn of haar eigen bezigheden ontplooien. Zowel in samenzijn als in alleen zijn voorziet deze riante en in veel opzichten magnifieke villa perfect.
Parketvloer: Grobe. Schilderwerk: Q-painting. Hanglamp: JITHKA SKUHRAVA GLASS.
Meubels: Forme & Style. Haard: De Backer Haarden. Meubels: Roche BoBois België.
Vloerder & Terrastegels: Jg Construct.
Binnenschrijnwerk & Meubelwerk: Wood You.
De residentiële wijk in een van de gemeenten ten noorden van Antwerpen kenmerkt zich door een mix van klassieke en moderne huizen. Op het perceel waarvoor Reginald Schellen een nieuwe woning moest ontwerpen stond dan ook reeds een bouwsel. “Het was een woning uit de jaren zeventig, weinig onderscheidend van stijl en ook technisch verouderd. De opdrachtgever en ik hebben even gedacht aan een verbouwing en al snel besloten dat nieuwbouw beter was. Maar, ik heb het ontwerp wel op enkele punten moeten aanpassen om aan de eisen van de gemeente te voldoen. Er is meer gevelsteen gekomen, minder glas, zodat het uitzicht meer in lijn is gekomen met de rest van de straat.” De rode gevelsteen accordeert ook goed bij de aarde en het groen in de omringende tuin, ondanks het gesloten karakter van de voorkant.
Zwembad: NV De Cock E & C. Buiten schrijnwerk: NV Vorsselmans. Tuin architectuur en aanleg: Tuinen Joos. Advies bureau: Dimar. Bouwbedrijf: F. Snijers. Architect: Schellen Architecten. Pleisterwerk: Consteca Pleisterwerk.
De living van deze moderne villa is aan alle kanten open. Aan één zijde leidt ze naar de keuken, aan de andere loopt ze door naar een aparte zithoek. De trap leidt naar de overloop, waar een werkruimte is ingericht voor de heer des huizes. Eigenlijk is het niet helemaal duidelijk waar de inkomhal eindigt en de living begint, maar een meterslange schuifdeur stelt de bewoners in staat de eigenlijke inkom volledig af te sluiten van de entree. Ze is een indrukwekkend element, en niet alleen omdat ze onzichtbaar kan worden weggewerkt tussen de muren. “Een deur van deze afmetingen moet absoluut vakwerk zijn en uit één stuk, anders trekt ze krom in de rails,” verduidelijkt de architect. “Het is net zo’n staaltje als de ramen in de achterwand. Die zijn zó hoog dat ze enkel met een kraan konden worden geplaatst.”
Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers, geschreven voor magazine nr.2 2021
Fotografie: German Bourgeat en PSG Studio
____
Wil je meer zien van Schellen Architecten?