Moderne kustvilla vol ingetogen soberheid en comfortvoorzieningen

Achtoptien-Architecten

De bouwheren hadden een duidelijk omschreven wensenpakket voor hun nieuwe woning. Met het oog op levenslang comfortabel wonen werd bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan domotica en automatisatie. Ook de ondergrondse garage met huislift tot helemaal boven maakt hier deel van uit. Verder waren de bouwheren op zoek naar een strakke architectuur met veel lichtinval en contact met de tuin, een bovengemiddeld ruimtegevoel en een beperkt palet aan materialen. De architecten wisten deze wensen perfect te vertalen in hun ontwerp.


Exterieur

Woning, Hedendaagse woning, Achtoptien Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Gevelstenen

MBI De Steenmeesters

Aluminium schrijnwerk, Minimalistic Windows & Exterieur beglazing

Group Ceyssens

Aparte ingang voor bewoners en bezoekers 

De zwarte aluminium voordeur, voorzien van door een groot raam, werd in de zijgevel aangebracht. De woning beschikt nog over een tweede voordeur voor dagelijks gebruik. Deze geeft toegang tot een mudroom waar ook de fietsen gestald worden. Rond de woning loopt een lange ledlijn voor een sfeervolle avondverlichting. Via de formele voordeur komen we in de hal met keramische bevloering, witgelakte vestiairekasten en kaderloze plafondhoge deuren van Hestia. Links van de hal bevindt zich de toegang tot het thuiskantoor, rechts leidt een glazen deur naar de open leefruimtes.


Living

Woning, Hedendaagse woning, Achtoptien Architecten, The Art of Living

Maximale openheid 

De grote Keller Minimal Windows achteraan en zijwaarts naar de keuken toe,springen hier in het oog. In het bijzonder het grote hoekraam dat zich helemaal opent naar de tuin en het terras toe. Het hoekraam wordt automatisch aangestuurd en in de hoek bevindt zich geen dragende steunpaal, waardoor een maximale openheid bereikt werd. De wanden en plafonds in de leefruimtes zijn wit en op de vloer ligt een eiken parket. Voor de verlichting werd gewerkt met een combinatie van witte en richtbare zwarte inbouwspotjes. Een haard- en tv-wand in donkere fineereik zorgt voor een warme toets. Aansluitend op de salonruimte bevindt zich het eetgedeelte. Absolute blikvanger hier is de grote Calligaris ovale eettafel met keramisch blad in marmermotief. Typerend voor dit merk is de grillige betonnen voet die artisanaal gegoten wordt in een houten mal. Boven de eettafel hangen kristallen pendels van Swarovski. Deze pendels worden onrechtstreeks verlicht met spotjes in het plafond, maar ook het invallend zonlicht overdag leidt tot speelse en kleurrijke reflecties in het kristal. 

Monumentaal eiland 

De keuken werd uitgerust met een monumentaal eiland van 4,5 m lang. Het blad en de kopse kanten zijn gemaakt uit de marmersoort invisible grey. De onderbouw heeft kastenfronten in donkere fineereik. In één van de kopse zijden zit discreet de wijnkoeler verborgen. De spoelbak en het kraanwerk van Franke zijn in geborsteld staal. De kookzone, met werkblad en spatwand in invisible grey, is ingewerkt in een kastenwand van donkere fineereik. Er is een aparte nis voorzien voor de kleine toestellen. De keuken kan van de zit- en eetruimte afgesloten worden met een brede schuifdeur. 


Bovenverdieping

Woning, Hedendaagse woning, Achtoptien Architecten, The Art of Living

Plaatselijk zeer hoge plafonds 

Op het verdiepingsniveau beschikken enkele ruimtes over plafonds tot 3,30 m hoog. Op de vloer in de nachthal en de slaapkamers ligt eiken parket. De kinder- en logeerkamer, met gedeelde badkamer, bevinden zich aan de ene zijde van de nachthal, de master- vleugel aan de andere. In het mastergedeelte fungeert een lange witgelakte kastenwand met ingefreesde handgrepen, voorzien van accenten in donkere fineereik, als dressing. De masterslaapkamer straalt een hotelgevoel uit dankzij het hoofdeinde van het bed met geïntegreerde nachtkastjes, helemaal gerealiseerd in donkere fineereik. In alle slaapkamers zijn de gewelven gedeeltelijk verlaagd. Aan de kant van de ramen is het plafond hoger, met voldoende ruimte om de ramen naar binnen open te draaien. In de masterbadkamer werd een lavabomeubel in donkere fineereik geplaatst, met keramisch blad in marmerlook en opbouwwasbekken. De vloer is keramisch. Tegen de wanden van de inloopdouche werden grote keramische platen in marmerlook geplaatst. Al het kraanwerk in geborstelde inox is van Vola. In de mastervleugel bevindt zich tevens een wasruimte met de toestellen ingebouwd op werkhoogte. 


Terras

Woning, Hedendaagse woning, Achtoptien Architecten, The Art of Living

Opmerkelijk loungegevoel 

Achteraan de woning werden rondom grote terrassen aangebracht van in de massa gekleurde betonvlakken. Deze werden opgemeten door een landmeter en op maat gemaakt, waardoor ze mooi rond de woning en de steunpalen gedrapeerd liggen. Een deel van de terrassen beschikt over een overkapping, met geautomatiseerde screens aan de zijkanten. In het plafond zitten heaters ingebouwd. De strakke tuin omvat een gazon en winterhard groen. 

Optimaal zelfvoorzienend 

De woning integreert de meest toekomstgerichte technieken en voorzieningen. Veertig zonnepanelen, gekoppeld aan thuisbatterijen, maken de woning vanaf maart onafhankelijk van de energieleverancier. Ook de laders voor de elektrische wagens zijn hierop aangesloten. Als back-up werd er een gasbrander geplaatst, net als een watervat van 600 liter. Alle systemen werken op een astroklok en de hele woning is voorzien van bewegingsdetectoren voor de verlichting. De technieken werden onder- gebracht in de ruime, ondergrondse garage. Dankzij een minutieuze voorbereiding en een perfecte samenwerking tussen architect en bouwheren kon de woning na slechts veertien maanden opgeleverd worden. 

 

Editor: Media team

Datum: 30-04-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Pilar Shoots