
Het door Ives Vrebosch opgerichte bureau RES interieurarchitecten uit Boutersem geeft vorm aan leef- en werkruimte. Als ontwerpbureau biedt RES naast interieurarchitectuur het volledige pakket en kan het fungeren als totaalinrichter met eigen aannemers. “Als de klant het wenst, coördineren wij het gehele project als geregistreerd aannemer en zijn wij als centraal aanspreekpunt verantwoordelijk voor de planning en de uitvoeringskwaliteit”, legt RES interieur-architect Daniël Feytongs uit. Hij vertaalde de interieurwensen van de bewoners van deze hoeve in een ontwerp dat aansluit bij hun leefstijl, de omgeving en de architectuur.
Rust
Soms tref je een plek aan die zo rustgevend is dat je je even alleen op de wereld waant. Wáánt, want het bijzondere aan zulke plaatsen is dat ze vaak helemaal niet zo ver van de bewoonde wereld af liggen. Dat geldt ook voor deze moderne, landelijke hoeve, omgeven door appelbomen en weilanden zover het oog reikt. Nog voordat je een voet over de drempel hebt gezet, heb je je ogen al uitgekeken. Bij binnenkomst zet de rust zich voort. Het interieur is van een verbluffende eenvoud met eerlijke materialen, zoals de massief houten voordeur, de vloer van travertin, waarvan de zanderige,zachte beige kleur ontspanning voor het oog biedt, de witte muren en de vele raampartijen met zicht op de binnenplaats en de omliggende appelgaarden. Je kijkt in één lange zichtlijn van de entree naar de achterzijde van de woning, van de living tot aan de keuken.
Wanneer je de zichtlijn volgt, vind je aan je linkerhand de living, die is uitgerust met een schitterende eikenhouten vloer en ingericht met design-meubelen om zalig in te cocoonen. De living en keuken bevinden zich in één open ruimte. De twee functies zijn met elkaar verbonden door de zichtlijn en het gedeelde uitzicht op de binnenplaats, maar worden van elkaar gescheiden door de tussenwand. Deze beschikt over inbouwkasten met schuifdeuren, waarachter een tv schuilgaat, en een inbouwhaard. “Het idee was om zoveel mogelijk elementen te kunnen verbergen”, legt interieurarchitect Daniël Feytongs uit. “Daarom ben ik begonnen met het ontwerpen van de kasten met schuif- of blokdeuren. De kasten zijn in ‘lijsten’ geplaatst waarin de deuren verdwijnen bij het openschuiven. Ook is er ruimte gelaten tussen de kasten en het plafond, waardoor er een optisch effect ontstaat en het geheel spannend oogt. Dat geldt niet alleen voor de kastenwand in de living, maar ook in de keuken. Bovendien heeft deze opengelaten ruimte in de keuken nog een extra voordeel: ze creëert op subtiele wijze ventilatieruimte voor de apparatuur. Bij het ontwerpen houd ik altijd rekening met het esthetische en het praktische. Omdat de toestellen in een verticale glazen zwarte strook zijn gepositioneerd, lijnen ze – samen met het glas in dezelfde kleur – mooi uit. Hierdoor valt het niet op dat de toestellen functioneel iets lager dan het aanrecht zijn geplaatst en dat oogt op zijn beurt weer rustig.” Van alle prachtige dingen in de woning steelt het monolithische eilandblok de show. “Marmer is een magnifiek materiaal”, vindt Daniël, “maar het is wel poreus en vraagt wat onderhoud. Toch wilde de klant per se marmer, want het echte materiaal heeft een prachtige uitstraling.”
Geborgen gevoel
Het ideale aan een hoeve is niet alleen de enorme hoeveelheid ruimte, maar ook de indeling van de gebouwen op het perceel: de binnenkoer geeft je de indruk dat je in je eigen bubbel woont. In het weidse landschap waarin deze villa ligt, zorgt dat voor een ongeëvenaard gevoel van geborgenheid. Je schakelt er als het ware vanzelf tussen de gebouwen. Het hoofdgebouw staat in zijn verlengde op de kavel en in het gebouw ernaast bevindt zich het kantoor dat aangesloten is op het bijgebouw. Daar zijn de gastenruimte en de garage ondergebracht en je hebt er bovendien toegang tot de paardenstallen. Tegenover het bureau en in het verlengde van de garage houdt zich een verrassing verborgen: de bar. “Deze mocht best in een andere stijl worden ingericht”, vertelt Daniël. Het groene marmer van de bar en de achterwand, de opvallende designsofa en de lichte gordijnen verlenen de ruimte een hotelchique sfeer. Doordat de ramen gericht zijn op de omgeving wordt de ambiance van het geheel naar een nog hoger plan getild. Wie oog voor detail heeft, zal ook het een en ander opvallen aan de toog. “Deze heeft aan de onderzijde een plint van volkern-plaat waarop metaal is gespoten en is niet van echt metaal te onderscheiden. De planken waarop de flessen staan, zijn van hetzelfde materiaal vervaardigd. De kraan is dan weer van goud: een kleur die in meerdere details terugkomt. Omdat de fronten van de kastdeuren aan de bovenzijde gelijk zijn met het tablet is er in het marmer een boortje uitgefreesd, hierdoor kan het water niet in de lades lopen. En de uiteinden van de toog zijn niet hoekig, maar rond, zodat je vlot kan passeren. Het zijn net zulke details die het maximale uit een ontwerp halen.”
Interieur
“Toen de bewoners deze woning kochten, was de ruwbouw al af. Het interieur was, op de travertinvloer na, een volledig lege bladzijde”, vertelt Daniël. “De bewoners wilden een rustgevend, eerlijk interieur en dat is het ook geworden. Het interieur is clean, maar bevat wel materialen die diepgang hebben. Je ontdekt altijd weer iets nieuws in de aders van het marmer of in de patronen van het natuursteen.”Het hele jaar door voelen de bewoners zich verbonden met de omgeving, maar in het voorjaar worden ze op een natuurlijk schouwspel getrakteerd: de appelbloesem. “De omgeving is zo bijzonder dat het zonde zou zijn om niets met het uitzicht te doen. Het grote raam aan de achterzijde leende zich perfect voor een extra zithoek. Je kijkt er recht op de landerijen, maar je voelt je nog steeds verbonden met het interieur en met de andere gebouwen op de kavel.” De geborgenheid van de hoeve, het rustgevende interieur en een groen landschap zover het oog reikt, maken van deze woning een plek om jaloers op te worden.
Fotografie: Dré Wouters