Moderne hoeve met interieur dat uitblinkt in eenvoud

RES Interieurarchitecten

Het door Ives Vrebosch opgerichte bureau RES interieurarchitecten uit Boutersem geeft vorm aan leef- en werkruimte. Als ontwerpbureau biedt RES naast interieurarchitectuur het volledige pakket en kan het fungeren als totaalinrichter met eigen aannemers. “Als de klant het wenst, coördineren wij het gehele project als geregistreerd aannemer en zijn wij als centraal aanspreekpunt verantwoordelijk voor de planning en de uitvoeringskwaliteit”, legt RES interieur-architect Daniël Feytongs uit. Hij vertaalde de interieurwensen van de bewoners van deze hoeve in een ontwerp dat aansluit bij hun leefstijl, de omgeving en de architectuur.


Benedenverdieping

Rustgevend Interieur, Uitzicht, RES Interieurarchitecten The Art of Living

Alle leveranciers van de benedenverdieping

E-Installatie

Marechal

Rust 

Soms tref je een plek aan die zo rustgevend is dat je je even alleen op de  wereld  waant.  Wáánt,  want  het  bijzondere  aan  zulke  plaatsen  is  dat ze vaak helemaal niet zo ver van de bewoonde wereld af liggen. Dat  geldt  ook  voor  deze  moderne,  landelijke  hoeve,  omgeven  door  appelbomen  en  weilanden  zover  het  oog  reikt.  Nog  voordat  je  een  voet  over  de  drempel  hebt  gezet,  heb  je  je  ogen  al  uitgekeken.  Bij  binnenkomst  zet  de  rust  zich  voort.  Het  interieur  is  van  een  verbluffende   eenvoud   met   eerlijke   materialen,   zoals   de   massief   houten  voordeur,  de  vloer  van  travertin,  waarvan  de  zanderige,zachte beige kleur ontspanning voor het oog biedt, de witte muren en de vele raampartijen met zicht op de binnenplaats en de omliggende appelgaarden.  Je  kijkt  in  één  lange  zichtlijn  van  de  entree  naar  de  achterzijde van de woning, van de living tot aan de keuken. 

 Wanneer  je  de  zichtlijn  volgt,  vind  je  aan  je  linkerhand  de  living,  die  is  uitgerust met een schitterende eikenhouten vloer en ingericht met design-meubelen om zalig in te cocoonen. De living en keuken bevinden zich in één  open  ruimte.  De  twee  functies  zijn  met  elkaar  verbonden  door  de  zichtlijn en het gedeelde uitzicht op de binnenplaats, maar worden van elkaar  gescheiden  door  de  tussenwand.  Deze  beschikt  over inbouwkasten met schuifdeuren, waarachter een tv schuilgaat,  en  een  inbouwhaard.  “Het  idee  was  om  zoveel  mogelijk  elementen  te  kunnen  verbergen”,  legt  interieurarchitect  Daniël  Feytongs  uit.  “Daarom  ben  ik  begonnen met het ontwerpen van de kasten met schuif- of blokdeuren. De kasten zijn in ‘lijsten’ geplaatst waarin de  deuren  verdwijnen  bij  het  openschuiven.  Ook  is  er  ruimte   gelaten   tussen   de   kasten   en   het   plafond,   waardoor  er  een  optisch  effect  ontstaat  en  het  geheel  spannend oogt. Dat geldt niet alleen voor de kastenwand in de living, maar ook in de keuken. Bovendien heeft deze opengelaten ruimte in de keuken nog een extra voordeel: ze  creëert  op  subtiele  wijze  ventilatieruimte  voor  de  apparatuur. Bij het ontwerpen houd ik altijd rekening met het esthetische en het praktische. Omdat de toestellen in een  verticale  glazen  zwarte  strook  zijn  gepositioneerd,  lijnen ze – samen met het glas in dezelfde kleur – mooi uit. Hierdoor valt het niet op dat de toestellen functioneel iets lager dan het aanrecht zijn geplaatst en dat oogt op zijn beurt weer rustig.” Van alle prachtige dingen in de woning steelt het monolithische eilandblok de show. “Marmer is een magnifiek materiaal”, vindt Daniël, “maar het is wel poreus en vraagt wat onderhoud. Toch wilde de klant per se marmer, want het echte materiaal heeft een prachtige uitstraling.” 


Badkamer

Rustgevend Interieur, Uitzicht, RES Interieurarchitecten The Art of Living

Geborgen gevoel 

Het  ideale  aan  een  hoeve  is  niet  alleen  de  enorme  hoeveelheid  ruimte,  maar  ook  de  indeling  van  de  gebouwen  op  het  perceel:  de  binnenkoer  geeft  je  de  indruk  dat  je  in  je  eigen  bubbel  woont.  In  het  weidse  landschap  waarin  deze  villa  ligt,  zorgt  dat  voor  een  ongeëvenaard gevoel van geborgenheid. Je schakelt er als het ware vanzelf tussen de gebouwen. Het hoofdgebouw staat in zijn verlengde op  de  kavel  en  in  het  gebouw  ernaast  bevindt  zich  het  kantoor  dat  aangesloten  is  op  het  bijgebouw.  Daar  zijn  de  gastenruimte  en  de  garage  ondergebracht  en  je  hebt  er  bovendien  toegang  tot  de  paardenstallen.  Tegenover  het  bureau  en  in  het  verlengde  van  de  garage  houdt  zich  een  verrassing  verborgen:  de  bar.  “Deze  mocht  best  in  een  andere  stijl  worden  ingericht”,  vertelt  Daniël.  Het  groene  marmer van de bar en de achterwand, de opvallende designsofa  en  de  lichte  gordijnen  verlenen  de  ruimte  een  hotelchique  sfeer.  Doordat  de  ramen  gericht  zijn  op  de  omgeving  wordt  de  ambiance  van  het  geheel  naar  een  nog  hoger  plan  getild.  Wie  oog  voor  detail  heeft, zal ook het een en ander opvallen aan de toog. “Deze  heeft  aan  de  onderzijde  een  plint  van  volkern-plaat   waarop   metaal   is   gespoten   en   is   niet   van   echt  metaal  te  onderscheiden.  De  planken  waarop  de    flessen    staan,    zijn    van    hetzelfde    materiaal    vervaardigd. De kraan is dan weer van goud: een kleur die  in  meerdere  details  terugkomt.  Omdat  de  fronten  van  de  kastdeuren  aan  de  bovenzijde  gelijk  zijn  met  het tablet is er in het marmer een boortje uitgefreesd, hierdoor  kan  het  water  niet  in  de  lades  lopen.  En  de  uiteinden  van  de  toog  zijn  niet  hoekig,  maar  rond,  zodat je vlot kan passeren. Het zijn net zulke details die het maximale uit een ontwerp halen.” 


Exterieur

Rustgevend Interieur, Uitzicht, RES Interieurarchitecten The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Minimalististic window, hoekschuifraam

Group Ceyssens

Interieur 

“Toen  de  bewoners  deze  woning  kochten,  was  de  ruwbouw  al  af.  Het  interieur  was,  op  de  travertinvloer  na,  een  volledig  lege bladzijde”, vertelt Daniël. “De bewoners wilden een rustgevend, eerlijk interieur en dat is het ook geworden. Het interieur is clean, maar bevat wel materialen die diepgang hebben. Je ontdekt altijd weer iets nieuws in de aders van het marmer of in de patronen van het natuursteen.”Het hele jaar door voelen de bewoners zich verbonden met de omgeving, maar in het voorjaar worden ze op een natuurlijk schouwspel  getrakteerd:  de  appelbloesem.  “De  omgeving  is  zo  bijzonder  dat  het  zonde  zou  zijn  om  niets  met  het  uitzicht  te  doen. Het grote raam aan de achterzijde leende zich perfect voor een extra zithoek. Je kijkt er recht op de landerijen, maar je voelt je nog steeds verbonden met het interieur en met de andere gebouwen op de kavel.” De geborgenheid van de hoeve, het rustgevende interieur en een groen landschap zover het oog reikt, maken van deze woning een plek om jaloers op te worden. 

Editor: Rob van Sambeeck

Datum: 16-12-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Dré Wouters