moderne architectuur | Joachim Pevenage. the art of living

Moderne architectuur met intelligent ruimtegebruik | Joachim Pevenage Architecten

Deze eerder compacte driegevelwoning met plat dak is gesitueerd op een boogscheut van Brussel en valt op door haar tijdloze architectuur, doordachte materialenkeuze en intelligent ruimtegebruik. De bouwheren, in dit geval twee ‘bouwdames’, genieten er van inspirerende zichten op de achterliggende akkers. Op deze plek bevond zich vroeger één enkele woning die vervangen werd door een nieuwbouwkoppelwoning met moderne architectuur. De woning bevindt zich op een zuid-west gericht trapeziumvormig perceel van 4 are. Deze helft van het project werd ontworpen door architect Joachim Pevenage uit Herne.

Pleisterwerken: Plakwerken Pletinckx. Leverancier binnendeuren: Detha Doors. Raamdecoratie: Heytens.

moderne architectuur | Joachim Pevenage. the art of living

Spoelbak: Venduo BVBA. Keuken en maatwerk: Fierens Keukens.

Schuifpui: Reynaers Aluminium. Gietvloer: Senso. Elektrische en warmte installaties: BVBA JRB Technics.

Vorm gedicteerd door het perceel

De opdrachtgeefsters hadden een paar specifieke wensen waaronder veel natuurlijk licht, open ruimtes en 3 slaapkamers. De footprint van de woning werd grotendeels bepaald door de vorm van het perceel dat schuin toeliep naar achter toe. In plaats van de zijgevel, zoals op het verdiepingsniveau, schuin te laten toelopen in een rechte lijn, koosde architect ervoor om het breedteverschil op het gelijkvloers stapsgewijs op te vangen. Vooral met het oog op een ideale lichtinval en optimale ruimtebeleving binnen bleek dit een goede keuze. Op die manier ontstonden enkele insprongen in de zijgevel, deels overdekt door een betonnen luifel. Deze ingreep gaf eveneens ontstaan aan een geïntegreerde carport vooraan.

PVC Vloer: Unilin Flooring (Quick Step). Leverancier binnendeuren: Detha Doors.

moderne architectuur | Joachim Pevenage. the art of living

Verlichting: Carbomat Tech.

moderne architectuur | Joachim Pevenage. the art of living

Architect: Joachim Pevenage. Hoofdaannemer: Bouwwerken Lanneer Patrick. Buitenschrijnwerk: G&G Ramen en Deuren. Gevelstenen: Vande Moortel.

Privacy

Aan de straatzijde is de woning met moderne architectuur op het gelijkvloers volledig gesloten. De voordeur is in zwart geanodiseerd aluminium. Voor het gevelmetselwerk werd een slanke paarskleurige baksteen gekozen, de Linea 7-8012 van Vande Moortel. Deze werd verlijmd in wildverband en zorgt voor een speels effect. De verdieping aan de straatkant is voorzien van drie verticale ramen met zwart aluminium schrijnwerk. Het traditioneel metselwerk van gelijkvloers en verdieping werd doorbroken door een balk in architectonisch beton met uitkraging die doorloopt in de zijgevel en achteraan. De uitkraging overdekt een geïntegreerde carport vooraan en zorgt langs de zijgevel en achteraan voor beschaduwde zones.

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Douterligne, geschreven voor magazine nr.2 2021
Fotografie: German Bourgeat

____
Wil je meer zien van Joachim Pevenage Architecten?