Moderne architectuur, Claes Vanoppen, the art of living

Moderne architectuur | Architecten Claes-Vanoppen

In Belgisch Limburg bevindt zich deze verkaveling in de vorm van een ‘cul-de sac’. De verkaveling is in meer dan één opzicht verrassend te noemen. Vooreerst, en dit in tegenstelling tot veel andere verkavelingen in Vlaanderen, vertonen alle nieuwbouwwoningen een moderne architectuurstijl. Verder bevindt de villa in kwestie zich helemaal achteraan in de pijpenkop, vlak naast een kanaal. De bouwheer ziet de binnenschepen voorbijkomen vanuit het salon. Het ontwerp in een strakke vormentaal is van de hand van Claes-Vanoppen Architecten. Deze moderne architectuur is een echte smaakmaker!

Moderne architectuur, Claes Vanoppen, the art of living

Meubelen en inrichting: Interieur Plus. Raamdecoratie: Gielissen Wooninrichting.

E-installatie & domotica: Niko Home Control. Maatwerk keuken en kasten: Wood You.

Raamdecoratie: Gielissen Wooninrichting. Pleisterwerken: Schouteden Pleisterwerken.

Centrale kubus

De bouwheer wenste een ruime, lichtrijke, hedendaagse en extreem energiezuinige woning. De woning oogt compact, maar biedt langs binnen een zee van ruimte. De architecten werkten met een open plan, waarbij centraal in de woning een kubus werd geplaatst die de vestiaire, de keukenkast en de salonwand bevat. Rondom is vrije circulatie mogelijk. In de kubus bevindt zich eveneens een wasruimte. In de hal bevinden zich het gastentoilet en een grote vestiaire in een kastenwand in donkere eik. De binnendeuren zijn van het type vlak ingewerkte deuren. De pivotdeur van de hal naar de keuken is onzichtbaar in de kubus verwerkt.

Moderne architectuur, Claes Vanoppen, the art of living

Raamdecoratie: Gielissen Wooninrichting. W-installatie en sanitair: J. Bastiaens.

Moderne architectuur, Claes Vanoppen, the art of living

Verlichting: Delta Light België. Vloeren en natuursteen: Linea.

Strakke keuken

In een huis met moderne architectuur mag een strakke keuken met eiland natuurlijk niet ontbreken. In de keuken bevindt zich een volumineus eiland met Corian werkblad en inductiekookplaat van Novy. De onderbouw is in hout, afgewerkt in een betonlook. Sobere zwarte pendels zorgen voor de verlichting van het eiland. Een kastenwand in donker eikfineer bevat de inbouwtoestellen van AEG. Achter wegschuivende deuren worden het koffiezetapparaat en eventueel andere kleine toestellen verborgen om de ruimte clean te houden. De keukenvloer is uitgevoerd in een donkere keramische tegel.

Moderne architectuur, Claes Vanoppen, the art of living

Moderne architectuur, Claes Vanoppen, the art of living

Tuinarchitect: Willy Reynders Tuinen. Gevelbepleistering: Marc Indestege.

Zicht op het kanaal

De eetplaats sluit aan op het salon. Eetplaats en salon zijn voorzien van parket in bleke, natuurlijke eik. Door drie smalle, hoge ramen zien de bewoners hier de binnenschepen langs hun tuin voorbijvaren. Een grote kastenwand met speelse verdelingen in bleke en donkere eik, is bij het open gedeelte achteraan voorzien van een wand in betonlook. De tv is ingebouwd maar wel zichtbaar gelaten.

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutrligne, geschreven voor magazine nr.4 2020
Fotografie: German Bourgeat

____
Wil je meer projecten zien van Architecten Claes Vanoppen?