Modern interieur in een art Deco-jasje  

Laura Calleeuw Interior Design

Een stadswoning met een prachtige, beschermde gevel maar een verouderd, smal en donker interieur, zonder historische waarde, hoe pak je de renovatie daarvan aan? De eigenaar deed daarvoor een beroep op Laura Calleeuw Interior Design. Zij zorgde voor een vloeiende overgang van een inkom in Art Deco-stijl naar een tijdloos interieur. De keuze van de natuurlijke materialen, warme kleuren en specifieke afwerkingen was daarbij van doorslaggevend belang. 


Entree

Modern interieur, stadswoning, Laura Calleeuw Interior Design, The Art of Living

Alle leveranciers van de entree

Plaatser houten vloer

X Parket

Stalen deur

Lieven Vandoren Glas

Leverancier houten vloer

Woodexperience

Boogvormen  
Een majestueuze voordeur geeft toegang tot een royale inkomhal waar authentieke elementen als de trap en een radiatorkast de sfeer oproepen van de jaren dertig van de vorige eeuw. Een boogdeur leidt naar de eigenlijke woning. “We hebben daar kathedraalglas in geplaatst om inkijk te voorkomen. Zo kan een deel van de bovenverdiepingen altijd nog verhuurd worden, omdat er een gezamenlijke ingang is”, aldus Laura Calleeuw. “In de woning zelf heb ik de boogvorm herhaald en ook gekozen voor een voortzetting van de schildertechniek zoals die in de inkom gebruikt is. Op die manier is er nergens sprake van een brute overgang van Art Deco naar modernisme.” Je schrijdt als het ware in één vloeiende beweging van de jaren dertig van de vorige naar de jaren twintig van deze eeuw.  


Woonkamer

Modern interieur, stadswoning, Laura Calleeuw Interior Design, The Art of Living

Alle leveranciers van de woonkamer

Haardmeubel  
Sinds de oplevering van de stadswoning was er al veel aan verbouwd, maar geen van die toevoegingen had bijzondere waarde. Zoals zo vaak in België werd het een opeenstapeling. Ze werden allemaal afgebroken. “Daarnaast voldoet een historische woning absoluut niet aan de huidige energieprestatienormen”, zegt de heer des huizes. “We hebben bijvoorbeeld de voorgevel helemaal langs binnen moeten isoleren. Tenslotte was ze ook nog te smal en te donker. We hebben er via raampartijen veel meer daglicht in gebracht.” Dat is al direct merkbaar in de woonkamer, waar een haardmeubel op een natuurstenen onderkant als roomdivider fungeert. “Dit is een gezellige maar ook serene ruimte”, zeg Laura. “Ze is vooral bedoeld om ‘s avonds nog eens tot rust te kunnen komen. Het is niet dé plek van samenkomst of de meest dynamische ruimte van de woning, dat is de leefkeuken. Je hebt er wel zicht tot in de hele leefruimte.” 

 


Keuken

Modern interieur, stadswoning, Laura Calleeuw Interior Design, The Art of Living

Alle leveranciers van de keuken

Kokendwaterkraan

Quooker Belgium

Vloerwarming

Climatrix

Raambekleding

Gordijnen.nl

Importeur Totem Acoustic speakers

Joenit

Tafel van zevenhonderd kilo  
De leefkeuken verdient zijn naam dubbel en dwars. “Ik heb een grote werkplek voor mezelf gecreëerd op deze verdieping, maar ons kantoor beperkt zich in zekere zin niet. tot die werkplek. De keuken wordt ook benut voor zakelijke doeleinden”, legt de bewoner uit. “Als er zakelijke gasten komen om te vergaderen, worden die ontvangen aan de lange, zevenhonderd kilo zware tafel die we centraal in de ruimte hebben geplaatst. Tegelijk is de keuken privaat de plek waar we met het gezin en vrienden het meest samenzijn. Daarom hebben we ook een directe toegang laten maken tot het terras en veel lichtinval van buiten.” 


Masterbedroom

Modern interieur, stadswoning, Laura Calleeuw Interior Design, The Art of Living
Modern interieur, stadswoning, Laura Calleeuw Interior Design, The Art of Living

Panorama  
Bijzonder tevreden zijn de bewoners met de masterbedroom en de en-suitebadkamer op de eerste verdieping. We wonen in Mechelen en toch hebben we aan de achterkant van ons huis uitzicht op heel veel groen. Aangezien we de gordijnen elektrisch van op afstand kunnen bedienen, gaan die al open vanaf dat we één van onze beide ogen openen, zozeer houden we van dat panorama. Een bijkomend voordeel is dat je via de tuinen heel bewust de seizoenen beleeft, zowel vanuit bed als vanuit bad, want ook daar hebben we ditzelfde magnifieke uitzicht.” Het ontspannen gevoel dat dit panorama genereert, is ook precies wat Laura Calleeuw met haar interieurs beoogt: “Ik wil altijd dat mensen de tijd vergeten, als ze thuis zijn. Dat ze in mijn interieurs een vakantiegevoel ervaren zonder op vakantie te zijn.” Dat gewenste effect is een van de redenen dat ze in haar interieurs veel werkt met organische vormen en minutieus aandacht besteedt aan het afronden van hoeken en het wegwerken van oneffenheden. Die laatsten zorgen slechts voor visuele onrust. Het verklaart ook waarom een huizenkoper in Mechelen in zee gaat met een interieurdesigner aan de andere kant van Vlaanderen. “Ik vond haar interieurs via Instagram en ik was gelijk verkocht. Voor mij was haar stijl de moeite waard om helemaal naar Roeselare te rijden. Vanop die afstand kon ze natuurlijk moeilijk de werf opvolgen, maar ik ben zelf in de bouwsector werkzaam dus dat hoefde ook niet. Haar plannen waren bovendien gedetailleerd genoeg.” 


Buitenruimte

Modern interieur, stadswoning, Laura Calleeuw Interior Design, The Art of Living

Alle leveranciers van de buitenruimte

Hardhouten tuinterras

Timber Projects

Gevelafwerking, kaleisysteem Stoplex W & StoLotusan MP:

Sto NV/SA
Modern interieur, stadswoning, Laura Calleeuw Interior Design, The Art of Living

Duurzame terrasplanken  
De tuin was eveneens aan een renovatie toe, maar dit werd het werk van een tuin- in plaats van een interieurarchitect. “Er stonden wel al elementen in die we hebben kunnen behouden, zoals het verhoogde terras. Dat is opgeknapt en de houten planken erop zijn vervangen door nieuwe van een duurzame houtsoort”, aldus de bewoner. Al bij al een omvangrijke renovatie, misschien ook met meer werk en kosten dan oorspronkelijk begroot? “Bij een dergelijk project kom je altijd voor verrassingen te staan, ook budgettair. We dachten bijvoorbeeld dat we bij het uitbreken van de ondergrondse verdieping enkel op zavel zouden stuiten, in plaats daarvan vonden we beton. In totaal hebben we maar liefst vijfenvijftig containers puin en ander afval uit deze woning gehaald. Maar het is het waard geweest. Het is niet mijn eerste renovatieproject, het zal waarschijnlijk ook niet mijn laatste zijn. In mijn vak riskeer je nu eenmaal om de zoveel jaar verliefd te worden, niet op een andere vrouw maar op een andere woning.” 

Editor: Media Team RRO

Datum: 24-01-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Yannick Milpas

Fotografie: Katoo Peeters